Βρετανία – ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία για τα ορυκτά

Βρετανία – ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία για τα ορυκτά
US President Donald Trump stands next to Britain's Prime Minister Keir Starmer as he delivers a statement during a summit on Gaza in Sharm el-Sheikh on October 13, 2025. Trump landed in Egypt on October 13 for a summit on Gaza, following a lightning visit to Israel after a ceasefire he brokered entered into force. (Photo by Khaled DESOUKI / AFP) Photo: AFP
Οι δύο χώρες θα χρησιμοποιήσουν εργαλεία οικονομικής πολιτικής και συντονισμένες επενδύσεις για να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό σε κρίσιμα ορυκτά και να καταπολεμήσουν τις επιδοτούμενες εισαγωγές που κινδυνεύουν να υποτιμήσουν την εγχώρια παραγωγή

Η Βρετανία υπέγραψε κρίσιμη συμφωνία για τα ορυκτά με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, με στόχο να διαφοροποιήσει τις αλυσίδες εφοδιασμού μακριά από την Κίνα.

Η υπουργός Εξωτερικών Σίμα Μαλχότρα υπέγραψε τη συμφωνία στην Ουάσιγκτον με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέικομπ Χέλμπεργκ το βράδυ της Τετάρτης. «Καθώς η ζήτηση για κρίσιμα ορυκτά σε όλο τον κόσμο συνεχίζει να αυξάνεται, αυτό το Μνημόνιο Συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε ως στενοί σύμμαχοι για την οικοδόμηση ανθεκτικών, διαφοροποιημένων παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού», δήλωσε η Μαλχότρα.

Με βάση τους όρους της συμφωνίας, οι δύο χώρες θα χρησιμοποιήσουν εργαλεία οικονομικής πολιτικής και συντονισμένες επενδύσεις για να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό σε κρίσιμα ορυκτά και να καταπολεμήσουν τις επιδοτούμενες εισαγωγές που κινδυνεύουν να υποτιμήσουν την εγχώρια παραγωγή.

Θα προσδιορίσουν από κοινού έργα προτεραιότητας, θα κινητοποιήσουν χρηματοδότηση για αναπτύξεις και θα ανταλλάξουν πληροφορίες σχετικά με επενδύσεις που θα μπορούσαν να απειλήσουν τις εγχώριες δυνατότητες σε οποιαδήποτε χώρα.

Η συνεργασία σηματοδοτεί μια αυστηρότερη στάση απέναντι στη στρέβλωση της αγοράς, καθώς αμφότερες οι πλευρές δεσμεύονται να προστατεύσουν τις βιομηχανίες τους από «μη εμπορικές πολιτικές και αθέμιτες πρακτικές» — μεταξύ άλλων μέσω της συνεργασίας με συμμάχους για μια παγκόσμια προσέγγιση στις προκλήσεις τιμολόγησης.

Η συμφωνία ορίζει επίσης ότι και οι δύο πλευρές θα χρησιμοποιήσουν υπάρχοντα νομοθετικά και διπλωματικά εργαλεία για να εξετάσουν, να αποτρέψουν και ενδεχομένως να εμποδίσουν τις πωλήσεις κρίσιμων ορυκτών και περιουσιακών στοιχείων σπάνιων γαιών για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με το Politico, οι υπουργοί των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να συναντηθούν εντός των επόμενων έξι μηνών για να προωθήσουν τη συνεργασία.

Η κυβέρνηση Τραμπ, η οποία έχει ανακοινώσει παρόμοιες συμφωνίες με το Μεξικό, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ιαπωνία, θέλει να δημιουργήσει ένα κρίσιμο εμπορικό μπλοκ επί των ορυκτών.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο, ο Βρετανός υπουργός Εμπορίου Πίτερ Κάιλ δήλωσε ότι το εμπορικό μπλοκ με την Ουάσιγκτον «έχει απόλυτο νόημα». «Σε ό,τι αφορά τα κρίσιμα ορυκτά, οι συμμαχίες έχουν απόλυτο νόημα, εφόσον λαμβάνουν υπόψη τις συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες των εγχώριων αγορών», δήλωσε.

«Σε όλες τις συμμαχίες, όλοι μας έχουμε διαφορετικές ανάγκες και όλοι μας παράγουμε διαφορετικά ορυκτά, επομένως πρέπει να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει πλήρης συνεργασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: