Βρετανία: “Υψηλό επίπεδο” απάτης σε πρόγραμμα δανείων έκτακτης ανάγκης

Βρετανία: “Υψηλό επίπεδο” απάτης σε πρόγραμμα δανείων έκτακτης ανάγκης
epa09091669 Pedestrians walk over Westminster Bridge in London, Britain, 23 March 2021. Lockdown restrictions due to the Coronavirus pandemic has cost the UK economy a whopping 270 billion euros, according to data from the Centre of Economics and Business Research (CEBR). London has been mostly severely hit, loosing over 55 billion euros. The day of 23 March marks one years since lockdown restrictions began across Britain. EPA/ANDY RAIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η βρετανική ελεγκτική υπηρεσία επισημαίνει σήμερα το “υψηλό επίπεδο” απάτης σε πρόγραμμα δανείων έκτακτης ανάγκης, η οποία υπολογίζεται σε 4,9 δισεκατομμύρια στερλίνες από την κυβέρνηση, κρίνοντας “ανεπαρκή” τα κυβερνητικά μέτρα που ελήφθησαν για την ανάκτηση ενός μέρους τους.

Η έκθεση αφορά πρόγραμμα που ανακοινώθηκε στα τέλη Απριλίου 2020 εν μέσω της πανδημίας της COVID-19 για να δοθούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εγγυημένα 100% κρατικά τραπεζικά δάνεια, που περιορίζονταν στις 50.000 στερλίνες ή το 25% του ετήσιου κύκλου εργασιών και διάρκεια αποπληρωμής έως και δέκα ετών.

Η κυβέρνηση υπολόγισε στα τέλη Νοεμβρίου σε 4,9 δισεκατομμύρια στερλίνες το επίπεδο της απάτης σε σύνολο άνω των 46 δισεκατομμυρίων στερλινών εγγυημένων δανείων που χορηγήθηκαν μέσω του προγράμματος αυτού έκτακτης ανάγκης.

“Η κυβέρνηση έδωσε προτεραιότητα στην ταχύτητα πληρωμής σε σχέση με σχεδόν όλες τις άλλες πτυχές” κατά την χορήγηση των δανείων, κάτι το οποίο είχε ως αποτέλεσμα “υψηλά επίπεδα εκτιμώμενης απάτης”, επισημαίνει η Εθνική Ελεγκτική Υπηρεσία (NAO) στην έκθεσή της.

Τα μέτρα καταπολέμησης της απάτης “τέθηκαν σε εφαρμογή υπερβολικά αργά” για να είναι αποτελεσματικά, και η κυβέρνηση οφείλει τώρα “να επικεντρωθεί στον εντοπισμό και την ανάκτηση των δανείων” αυτών που εξασφαλίστηκαν αδικαιολόγητα, σημειώνει η NAO.

Η βρετανική ελεγκτική υπηρεσία κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να ανακτήσει τα δάνεια που εξασφαλίστηκαν αδικαιολόγητα, κρίνοντας “ανεπαρκή” τον στόχο ανάκτησης “τουλάχιστον 6 εκατομμυρίων στερλινών” από τα δάνεια αυτά και τον επιπρόσθετο προϋπολογισμό 32 εκατομμυρίων στερλινών που προβλέπεται για την καταπολέμηση της απάτης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ