Βρετανία: «Λουτρό αίματος» στους Τόρις, μετά την ιστορική ήττα του Σούνακ από τον Στάρμερ

Βρετανία: «Λουτρό αίματος» στους Τόρις, μετά την ιστορική ήττα του Σούνακ από τον Στάρμερ
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι Συντηρητικοί υπέστησαν τη χειρότερη επίδοση στη μακρά ιστορία του κόμματος.

Οι αλληλοκατηγορίες και οι διεκδικήσεις κορυφαίων θέσεων μεταξύ των συντηρητικών βουλευτών της Βρετανίας άρχισαν πολύ πριν από τη συντριπτική εκλογική ήττα της Πέμπτης από τους Εργατικούς, η οποία, σύμφωνα με ορισμένα στελέχη του κόμματος, άφησε το κόμμα αντιμέτωπο με την προοπτική μιας δεκαετίας εκτός εξουσίας.

Μετά από 14 χρόνια στην κυβέρνηση -τα τελευταία οκτώ σημαδεύτηκαν από το χάος και τις διαιρέσεις μετά την ψήφο για το Brexit- οι Συντηρητικοί (Τόρις) βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με μια εσωτερική διαμάχη μεταξύ των νομοθέτων, των μελών της βάσης και των δωρητών για το αν θα κινηθούν περισσότερο προς τα δεξιά ή θα επιστρέψουν στο κέντρο.

Το Εργατικό Κόμμα του Κιρ Στάρμερ κέρδισε τις εκλογές της Πέμπτης με συντριπτική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ενώ οι Συντηρητικοί υπέστησαν τη χειρότερη επίδοση στη μακρά ιστορία του κόμματος, λόγω της οργής για την πτώση του βιοτικού επιπέδου και την αναβίωση του δεξιού κόμματος Reform UK.

Το Reuters μίλησε με 20 πολιτικούς, μέλη του κόμματος και στρατηγικούς αναλυτές, οι οποίοι δήλωσαν ότι η αναμενόμενη παραίτηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ από την ηγεσία των Συντηρητικών θα πυροδοτήσει μια μάχη μεταξύ των θεσμών που στηρίζουν το κόμμα – με τα δεξιά μέσα ενημέρωσης, τους οικονομικούς υποστηρικτές, τις δεξαμενές σκέψης και τα ηχηρά μέλη να θέλουν να έχουν λόγο.

Το αποτέλεσμα θα βοηθήσει να καθοριστεί αν ένα κόμμα που κυβερνά τη Βρετανία μόνο του ή σε συνασπισμό για περίπου 100 χρόνια από τότε που ιδρύθηκε το 1834 μπορεί να ανασυγκροτηθεί από μια πολύ μειωμένη κατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας βετεράνος πρώην νομοθέτης των Συντηρητικών προέβλεψε ένα «λουτρό αίματος» καθώς το κόμμα αναζητούσε νέα κατεύθυνση και ξεκινούσε τη χάραξη του δρόμου για την επιστροφή του στην εξουσία.

«Το κόμμα θα υποστεί ένα είδος νευρικής κατάρρευσης, η οποία θα συνεχιστεί για λίγο καιρό. Και στη συνέχεια θα είναι απαραίτητο να βρεθεί ένας δρόμος προς τα εμπρός» δήλωσε ο πρώην νομοθέτης, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί.

Η εσωκομματική μάχη

Αρκετοί νομοθέτες αναμένεται να διεκδικήσουν την αντικατάσταση του Σούνακ, ανέφεραν οι κομματικές πηγές, με τη δεξιά πτέρυγα να είναι πιθανό να προωθήσει δύο πρώην υπουργούς Εσωτερικών, γνωστές για τη σκληρή γραμμή τους στο μεταναστευτικό – την Πρίτι Πατέλ και τη Σουέλα Μπρέιβερμαν – καθώς και την πρώην υπουργό Εμπορίου Κέμι Μπάντενοχ, η οποία ανακηρύχθηκε υπουργός της χρονιάς από τον ιστότοπο ConservativeHome το 2023, αφού πήρε σθεναρή θέση σε θέματα τρανς.

Οι πηγές του κόμματος δήλωσαν ότι κεντρώοι υποψήφιοι προετοιμάζουν επίσης εκστρατείες, με τους Τζέιμς Κλίβερλι και Τομ Τούντενχατ, υπουργούς Εσωτερικών και Ασφάλειας υπό τον Σουνάκ αντίστοιχα, να κατονομάζονται ως πιθανοί υποψήφιοι.

Δείχνοντας τις πιθανές διαφωνίες που θα ακολουθήσουν, τρεις Συντηρητικοί αμφισβήτησαν τα δεξιά διαπιστευτήρια του Ρόμπερτ Τζένρικ, πρώην υπουργού Μετανάστευσης, ο οποίος εργάζεται σκληρά για να ενισχύσει την υποστήριξή του, αφού προηγουμένως είχε υιοθετήσει πιο κεντρώες θέσεις.

Η Πένι Μόρνταουντ, μια κεντρώα που ήταν επικεφαλής του Σουνάκ στη Βουλή των Κοινοτήτων, είχε επίσης συμβουλευτεί συναδέλφους της σχετικά με τις πιθανότητές της, αλλά έχασε την έδρα της από τους Εργατικούς. Αποδεχόμενη την ήττα της, προειδοποίησε τους Συντηρητικούς να μη μιλούν σε «ένα ολοένα και μικρότερο κομμάτι του εαυτού μας» καθώς προσπαθούν να ανανεώσουν το κόμμα.

Ο βετεράνος σύμβουλος του κόμματος Πίτερ Μπότινγκ περιέγραψε τη μάχη για την ηγεσία ως μια μάχη μεταξύ εκείνων που έγιναν Συντηρητικοί λόγω της πρώην πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ και εκείνων που ακολούθησαν τον εκσυγχρονιστή Ντέιβιντ Κάμερον, με τον πιο πατερναλιστικό «συντηρητισμό ενός έθνους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com