Βρετανία: Ο πρωθυπουργός του Brexit αναλαμβάνει το ΥΠΕΞ, μετά από «ντόμινο» στην κυβέρνηση Σούνακ

Βρετανία: Ο πρωθυπουργός του Brexit αναλαμβάνει το ΥΠΕΞ, μετά από «ντόμινο» στην κυβέρνηση Σούνακ
Ο Σουνάκ αναμένεται να πραγματοποιήσει έναν ευρύτερο αριθμό αλλαγών στο υπουργικό του συμβούλιο, φέρνοντας συμμάχους και απομακρύνοντας ορισμένους υπουργούς.

Ο πρώην υπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, αναλαμβάνει τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας μετά από μια σειρά αλλαγών στην κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ που προκλήθηκε από την καρατόμηση της υπουργού Εσωτερικών, Σουέλα Μπράβερμαν.

Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως ο μέχρι σήμερα υπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς Κλέβερλι, μετακινείται από το υπουργό Εξωτερικών στο ΥΠΕΣ της Βρετανίας, αντικαθιστώντας την Μπράβερμαν.

Νέος επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας αναλαμβάνει ο Κάμερον, που διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2010 έως το 2016 και ήταν αυτός που οδήγησε το Ηνωμένο Βασίλειο στο δημοψήφισμα για το Brexit το οποίο προκάλεσε και την αποχώρηση του από την πρωθυπουργία.

Ο Σούνακ απομάκρυνε από τη θέση της υπουργού Εσωτερικών την  Μπράβερμαν μετά από σχόλια που έκανε η τελευταία για τους χειρισμούς της αστυνομίας στις διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης.

Την περασμένη εβδομάδα, η Μπράβερμαν αψήφησε τον Σούνακ δημοσιεύοντας ένα άρθρο στο οποίο κατηγορούσε την αστυνομία ότι υιοθετεί «διπλά standards» στην αντιμετώπιση των διαδηλώσεων, ένα επιχείρημα που σύμφωνα με το κόμμα των Εργατικών πυροδότησε εντάσεις σε μια φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση το Σάββατο.

Στη συνέχεια, περισσότερα από 140 άτομα συνελήφθησαν μετά από συμπλοκή ακροδεξιών αντιδιαδηλωτών με την αστυνομία, η οποία προσπάθησε να τους κρατήσει μακριά από τους 300.000 φιλοπαλαιστινιακούς διαδηλωτές.

Ο Σουνάκ αναμένεται να πραγματοποιήσει έναν ευρύτερο αριθμό αλλαγών στο υπουργικό του συμβούλιο, φέρνοντας συμμάχους και απομακρύνοντας ορισμένους υπουργούς που σύμφωνα με το γραφείο του στην Ντάουνινγκ Στριτ δεν απέδωσαν όσο καλά ήθελε στις υπηρεσίες τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com