Η βρετανική τηλεόραση «καπνίζει» μετά από 50 χρόνια

Η βρετανική τηλεόραση «καπνίζει» μετά από 50 χρόνια

Για πρώτη φορά από το 1963 θα μεταδοθεί τηλεοπτικό σποτ ηλεκτρονικού τσιγάρου στο οποίο κάποιος καπνίζει πραγματικά.

Εν μέσω αντιδράσεων από ιδιωτικούς φορείς και ιδιώτες, η βρετανική τηλεόραση θα μεταδώσει σήμερα το βράδυ μετά από 49 χρόνια απαγόρευσης, ένα διαφημιστικό σποτ της εταιρείας VIP όπου θα δείχνει μια γυναίκα να καπνίζει ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Το κάπνισμα στις διαφημίσεις έχει απαγορευτεί στη βρετανική τηλεόραση από το 1965, ενώ το 1991 η απαγόρευση επεκτάθηκε και στις ίδιες τις διαφημίσεις τσιγάρων και καπνού.

Αν και οι διαφημίσεις ηλεκτρονικών τσιγάρων επιτρέπονται στη βρετανική τηλεόραση, μέχρι τώρα δεν εμφανίζονταν ούτε οι συσκευές ούτε ο τρόπος χρήσης τους.

Η διαφήμιση αυτή, ωστόσο, την οποία οι Βρετανοί τηλεθεατές θα δουν στους δέκτες τους σήμερα το βράδυ, θα δείχνει μια γυναίκα να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό τσιγάρο, καθώς πρόσφατα άλλαξε ο σχετικός νόμος.

Το γεγονός έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις καθώς πολλοί Βρετανοί πιστεύουν ότι αυτή η εικόνα είναι πιθανό να ενθαρρύνει τα παιδιά να το δοκιμάσουν.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, οι διαφημίσεις ηλεκτρονικών τσιγάρων δεν πρέπει να ενθαρρύνουν τους μη καπνιστές να τα δοκιμάζουν, δεν πρέπει να χρησιμοποιούν μοντέλα νεότερα των 25 ετών και δεν μπορούν να μεταδίδονται κατά τις ώρες που βλέπουν τηλεόραση μικρά παιδιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από 2,5 εκατομμύρια Βρετανοί χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Πηγή: Daily Mail