Βρετανικές εκλογές: Γιατί είναι τόσο σημαντικές και πώς θα επηρεάσουν τον πλανήτη

Βρετανικές εκλογές: Γιατί είναι τόσο σημαντικές και πώς θα επηρεάσουν τον πλανήτη

Τις κάλπες της ανοίγει αύριο η Βρετανία για τις πολυαναμενόμενες εκλογές που σύμφωνα με την Τερέζα Μέι είναι οι πιο σημαντικές που έχει αντιμετωπίσει η χώρα μέχρι σήμερα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να ανοίξει τις κάλπες του αύριο για τις πολυαναμενόμενες εκλογές που σύμφωνα με την Τερέζα Μέι είναι οι πιο σημαντικές που έχει αντιμετωπίσει η χώρα κατά τη διάρκεια της ζωής της Βρετανίδας πρωθυπουργού.

Γιατί όμως η εκλογική αναμέτρηση της 8ης Ιουνίου θα έχει τόσο μεγάλη σημασία όχι μόνο για το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο;

Πριν δυο περίπου μήνες, η Μέι προκήρυξε τις εκλογές για να ενισχύσει τη θέση της στη διαπραγμάτευση για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. Το Brexit είναι η κύρια αποστολή της επόμενης βρετανικής κυβέρνησης, κινδυνεύοντας να βάλει στην άκρη όλη την υπόλοιπη ατζέντα της. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά που πρέπει να κάνει εκτός από τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, όπως:

* Να προετοιμάσει το έδαφος για τις εμπορικές σχέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο, οι οποίες για τέσσερις δεκαετίες ρυθμίζονταν μέσω της Ε.Ε.

* Να αλλάξει μια πληθώρα νόμων για την αποχώρηση, ένα εγχείρημα που περιγράφεται από την Hansard Society ως «η μεγαλύτερη νομοθετική πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ το κοινοβούλιο»

* Να προετοιμάσει διοικητικά συστήματα – όπως αυτά που αφορούν τα σύνορα και τους δασμούς – για μια τεράστια αύξηση στο φόρτο εργασίας.

Ενώ οι Εργατικοί και οι Συντηρητικοί λένε πως είναι δεσμευμένοι στο Brexit, το κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να υιοθετήσει μια πιο ήπια στάση.

Διαβάστε επίσης: Η δυστυχία του να είσαι Βρετανός

Το μανιφέστο των Συντηρητικών αναφέρει πως «μια μη συμφωνία είναι καλύτερη από μια κακή συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο» και προσθέτει ότι εκτός της Ε.Ε. «δεν θα είμαστε πλέον μέλη της ενιαίας αγοράς ή της τελωνειακής ένωσης αλλά θα διεκδικήσουμε μια βαθιά και ειδική συνεργασία, συμπεριλαμβανόμενης μιας περιεκτικής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου και τελωνειακής σύνδεσης».

Από την άλλη, οι Εργατικοί λένε πως θα απορρίψουν «τη μη συμφωνία» ως βιώσιμη επιλογή και ζητούν «νέες διαπραγματευτικές προτεραιότητες με έμφαση στην διατήρηση των προνομίων της ενιαίας αγοράς και της τελωνειακής ένωσης». Προσθέτει πως μια κυβέρνηση των Εργατικών θα περάσει νομοθεσία για «να εγγυηθεί ότι το κοινοβούλιο θα έχει μια πραγματικά ουσιαστική ψήφο για την τελική συμφωνία του Brexit».

H Bρετανία και η Ε.Ε. δεν έχουν αποφασίσει ακόμα τι σημαίνει το Brexit, αν η αποχώρηση από το μπλοκ θα οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε περισσότερο προστατευτικές πολιτικές ή αν ο ρόλος του κράτους θα συρρικνωθεί ή θα αυξηθεί. Με το διακύβευμα να είναι τόσο μεγάλο, η επόμενη κυβέρνηση θα έχει καθοριστική επιρροή στο τι είδους χώρα θα γίνει η Βρετανία.

Υπενθυμίζεται ότι παρά τα προβλήματά του, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ένα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με δικαίωμα βέτο, ένα κράτος με πυρηνικά όπλα με έναν από τους πιο ικανούς στρατούς στο ΝΑΤΟ και με σημαντικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ και την ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια οικονομία της G7 που η πορεία της έχει μεγάλη σημασία για τους επενδυτές, τους εμπορικούς εταίρους και τους συμμάχους.

Πηγή: Financial Times