Βρετανική οικονομία εν μέσω κορωνοϊού: Πώς επηρεάζεται- Τα μέτρα στήριξής της

Βρετανική οικονομία εν μέσω κορωνοϊού: Πώς επηρεάζεται- Τα μέτρα στήριξής της
epa05408713 (FILE) A file picture dated 22 February 2016 shows British Pounds in London, Britain. The British Pound Sterling on 05 July 2016 dropped to its lowest level in three decades in reaction to the 23 June's referendum in which Britons voted to leave the European Union (EU). EPA/ANDY RAIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η στήριξη της βρετανικής οικονομίας, που ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή του Brexit, είναι ζωτικής σημασίας για τον πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον.

Ρεκόρ δαπανών για έργα υποδομών αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, σε μια γενναία προσπάθεια τόνωσης της οικονομίας. Η αύξηση των δαπανώn προϋποθέτει και ανάλογη αύξηση του κρατικού δανεισμού, θυσιάζοντας τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Ο υπουργός Οικονομικών θα δεσμευθεί για δαπάνες 600 δισ. στερλινών (770 δισ. δολάρια) έως τα μέσα του 2025, όπως ανέφεραν το Bloomberg έγκυρες πηγές. Τα χρήματα αφορούν οδικά έργα, σιδηροδρόμου, συγκροτήματα κατοικιών, ψηφιακή συνδεσιμότητα, αλλά και έρευνα και ανάπτυξη.

Η στήριξη της βρετανικής οικονομίας, που ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή του Brexit, είναι ζωτικής σημασίας για τον πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές του Δεκεμβρίου με την υπόσχεση ότι θα επαναφέρει τις οικονομικά αδύναμες περιοχές της Βρετανίας και θα βάλει τέλος στην εποχή λιτότητας.

Αλλά οι πρόσθετες επενδύσεις στον προϋπολογισμό, που θα ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα, επισκιάζονται από την κρίση λόγω κορωνοϊού. Η κυβέρνηση προετοιμάζεται να προσφέρει σε επιχειρήσεις και στον τομέα υγείας οικονομική «ανακούφιση» ώστε να διαχειριστούν τον αντίκτυπο λόγω του Covid-19.

Στόχος του Σουνάκ είναι να τριπλασιάσει τις δημόσιες επενδύσεις στα υψηλότερα επίπεδα από το 1955. Τα προγράμματα που έχουν ήδη ανακοινωθεί περιλαμβάνουν νέα σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων μεταξύ Λονδίνου και Μπέρμπιγχαμ, Μάντσεστερ και Λιντς στο Βορρά, καθώς και πέντε δισ. στερλίνες για ευρυζωνικό Ίντερνετ. Για την Εθνική Υπηρεσία Υγείας έχουν ήδη ανακοινωθεί 34 δισ. στερλίνες ετησίως έως το 2024.

Η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε στο 0,25% το επιτόκιο

Μετά τη Federal Reserve των ΗΠΑ, τη σκυτάλη πήρε σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας, προχωρώντας σε αιφνιδιαστική κίνηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, ώστε να προσφέρει ισχυρό στήριγμα στη βρετανική οικονομία μπροστά στο σοκ του κορωνοϊού.

Τα μέση της νομισματικής επιτροπής της Τράπεζας της Αγγλίας ψήφισαν ομόφωνα να μειώσουν το βασικό επιτόκιο -για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2016- στο 0,25% από 0,75%, όπως ανέφερε η βρετανική κεντρική τράπεζα στην ανακοίνωσή της.

Παρότι το μέγεθος του οικονομικού σοκ από τον Covid-19 είναι ακόμη αβέβαιο, η δραστηριότητα αναμένεται να αποδυναμωθεί σημαντικά στο Ηνωμένο Βασίλειο τους επόμενους μήνες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε το στόχο για τις αγορές κρατικών ομολόγων στα 435 δισ. στερλίνες και το στόχο για τις αγορές εταιρικών ομολόγων στα 10 δισ. στερλίνες.

Παράλληλα, ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων.