Βρετανικό hedge fund ποντάρει σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα

Βρετανικό hedge fund ποντάρει σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα
Greek finance

Σύμφωνα με το Algebris Investments το κόστος δανεισμού της Ελλάδας ακόμη πιο κοντά σε αυτό της Γερμανίας.

Το ταμείο αντιστάθμισης κινδύνου (hedge fund) Algebris Investments, με έδρα το Λονδίνο, είναι μεταξύ αυτών που στοιχηματίζουν ότι η οικονομική δυναμική θα φέρει το κόστος δανεισμού της Ελλάδας ακόμη πιο κοντά σε αυτό της Γερμανίας, μετά τη μείωση του spread (της διαφοράς απόδοσης των 10ετών ελληνικών τίτλων από αυτή των αντίστοιχων γερμανικών) κατά περίπου 44 μονάδες βάσης αυτό τον μήνα μόνο, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Η Algebris σημειώνει ότι το spread μπορεί να μειωθεί έως και 75 μονάδες βάσης (0,75 της ποσοστιαίας μονάδας).

Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και οι προσδοκίες ότι η χώρα μπορεί να εξέλθει από το πρόγραμμά της φέτος συμπίπτουν με ισχυρή διάθεση για ανάληψη κινδύνου, ωθώντας χαμηλότερα το κόστος δανεισμού. «Η Ελλάδα ήταν μία από τις ισχυρότερες απόψεις μας το 2017 και το 2016», δήλωσε ο Αλμπέρτο Γκάλο, διαχειριστής κεφαλαίων και επικεφαλής των μακροοικονομικών στρατηγικών στην Algebris Investments. Η εταιρεία έχει αποκομίσει κέρδη από ορισμένες από τις θέσεις της, ενώ συνεχίζει να διάκειται ευνοϊκά για αυτές, πρόσθεσε.

Τα ελληνικά ομόλογα συντηρούν ένα ράλι που απέκτησε δυναμική τον Δεκέμβριο, αφού έφθασαν τα επίπεδα αποδόσεων τους πριν από τα μνημόνια, καθώς η Ελλάδα κατέληξε σε συμφωνία με τους πιστωτές της και συμφώνησε μία ανταλλαγή χρέους της. Η απόδοση του ελληνικού ομολόγου αναφοράς μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2006 και σε απόσταση περίπου μισής ποσοστιαίας μονάδας από το ιστορικά χαμηλό ρεκόρ του 2005, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η αναμενόμενη γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού θα οδηγήσει πιθανόν σε μεγαλύτερη συνοχή της Ευρωζώνης και μία αύξηση των ομοσπονδιακών δαπανών που θα τονώσουν περαιτέρω το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας, δήλωσε ο Γκάλο. «Αυτό είναι και ήταν το βασικό μας σενάριο και δεν έχει προεξοφληθεί», πρόσθεσε. Στο σενάριο αυτό, το spread των ελληνικών ομολόγων μπορεί να μειωθεί έως και στις 250 μονάδες βάσης, σημείωσε.

Με την υπερβολική νομισματική στήριξη της ΕΚΤ να ωθεί τις αποδόσεις πολλών κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης σε αρνητικά επίπεδα, η Ελλάδα ξεχωρίζει και πάλι το 2018, αναφέρει το δημοσίευμα. «Η απόδοση των διετών πορτογαλικών ομολόγων μειώθηκε επίσης κάτω από το μηδέν, έτσι για κάποιους επενδυτές η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελεί μία επιλογή για να πετύχουν κάποια θετική επίδοση με την ύπαρξη μέτρων για το χρέος και της ποσοτικής χαλάρωσης», δήλωσε ο Γερούν Μπλόκλαντ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην ολλανδική εταιρεία Robeco Nederland BV.