Βρετανικό Μουσείο: Οι Έλληνες θα έπρεπε να χαίρονται που έχουμε τα Γλυπτά – Μενδώνη: Απαράδεκτες οι δηλώσεις

Βρετανικό Μουσείο: Οι Έλληνες θα έπρεπε να χαίρονται που έχουμε τα Γλυπτά – Μενδώνη: Απαράδεκτες οι δηλώσεις
epa08228382 'The Parthenon Marbles' collection, also known as the 'Elgin Marbles', on display at the British Museum in London, Britain, 19 February 2020. According to news reports, the UK rules out the possibility of returning artefacts such as Parthenon Marbles in an eventual trade deal with the European Union (EU) following Brexit. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Την αντίδραση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, προκάλεσε η θέση που διατύπωσε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Σε επιστολή του προς τους Sunday Times, ο Χάρτβινγκ Φίσερ αναφέρει ουσιαστικά ότι ο Παρθενώνας έγινε ευρωπαϊκό μνημείο επειδή τα Γλυπτά του βρίσκονται και αλλού. Θέση που η κ. Μενδώνη χαρακτήρισε ατυχή, αν όχι απαράδεκτη, και τόνισε ότι ο Φίσερ προσβάλλει την Ελλάδα.

Τι έγραψε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

«Οι Έλληνες πρέπει να χαίρονται που εμείς έχουμε τα Γλυπτά», είναι ο τίτλος με τον οποίο δημοσιεύθηκε στους Sunday Times η επιστολή του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου. Με αυτή, ο Φίσερ απαντά σε πρόσφατο άρθρο της Σάρα Μπάξτερ, που ανέφερε ότι η λογική κίνηση είναι να επιστραφούν στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι κομμάτια ενός χαμένου συνόλου, που δεν μπορεί να συναρμολογηθεί ξανά. Μόνο περίπου το 50% των αρχικών γλυπτών διασώζονται από την αρχαιότητα. Ο Παρθενώνας έχει γίνει ευρωπαϊκό μνημείο ακριβώς επειδή τα γλυπτά του δεν μπορεί να τα δει κανείς μόνο στην Αθήνα, αλλά και στο Λονδίνο και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Το κοινό καλό από αυτή την κατανομή και το τι σημαίνει αυτό για την κοινή πολιτιστική κληρονομιά μας είναι αυταπόδεικτο και κάτι που πρέπει να τιμούμε», αναφέρει μεταξύ άλλων ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου.

Η αντίδραση της Μενδώνη

Σχολιάζοντας αυτή την τοποθέτηση, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ανέφερε: «Οι χθεσινές δηλώσεις του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Χάρτβινγκ Φίσερ, είναι ατυχείς, αν όχι απαράδεκτες, για έναν ουμανιστή επιστήμονα. Μαρτυρούν εσκεμμένη, τουλάχιστον, άγνοια των αρχαιολογικών και των ιστορικών δεδομένων που αφορούν στον Παρθενώνα. Ο Χάρτβινγκ Φίσερ προφανώς, παραγνωρίζοντας τη σημασία και τους κανόνες της ηθικής των μνημείων, αλλά και των μουσείων, προσβάλλει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τον θεσμό, τον οποίον ο ίδιος εκπροσωπεί».