Βρετανός ΥΠΟΙΚ: Ένα άτακτο Brexit θα προκαλούσε «αμοιβαία καταστροφή»

Βρετανός ΥΠΟΙΚ: Ένα άτακτο Brexit θα προκαλούσε «αμοιβαία καταστροφή»
epa07010545 The British (R) and the EU (L) flags fly in London, Britain, 10 September 2018. 10 September 2018 marks 200 days to go until the United Kingdom formally leaves the European Union, dubbed Brexit. EPA/NEIL HALL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Τερέζα Μέι αναμένεται σήμερα στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία θα προκαλούσε «αμοιβαία καταστροφή» και στα δύο μέρη και θα κατάφερνε βαρύ πλήγμα ειδικά στη βρετανική οικονομία, τόνισε χθες Τρίτη ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.

Τοποθετούμενος στο ετήσιο δείπνο της μεγαλύτερης ένωσης βιομηχανιών της χώρας, της Make UK, ο Χάμοντ έκρινε πως τα μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου οφείλουν να σταματήσουν να απαιτούν νομικά δεσμευτικές αλλαγές στον μηχανισμό ασφαλείας που προβλέπει η συμφωνία αποχώρησης κι έχει σκοπό να αποφευχθεί το να υπάρξουν σκληρά σύνορα στη Βόρεια Ιρλανδία — το λεγόμενο backstop — διότι η ΕΕ δεν θα δεχθεί τίποτα τέτοιο, κι αντ’ αυτού να υποστηρίξουν το σχέδιο που τους έχει προτείνει η πρωθυπουργός των Συντηρητικών Τερέζα Μέι.

«Οι εταίροι μας στην ΕΕ πρέπει να δείξουν τον καλύτερο πραγματιστικό εαυτό τους και να βοηθήσουν να αποφύγουμε την αμοιβαία καταστροφή (της αποχώρησης) χωρίς συμφωνία· και εσείς — και εμείς — πρέπει να συνεχίσουμε να εξηγούμε τις συνέπειες που θα έχει ένα Μπρέξιτ χωρίς συμφωνία, ανεξαρτήτως του ποιος φωνασκεί προσπαθώντας να προκαλέσει και να εκμεταλλευθεί τον φόβο», τόνισε ο Χάμοντ.

Είναι σαφές ότι οι Βρυξέλλες δεν εξετάζουν καν για την ώρα εναλλακτικές λύσεις στο αμφιλεγόμενο βορειοϊρλανδικό backstop, επέμεινε ο Χάμοντ.

«Η λεγόμενη πρωτοβουλία “Μόλτχαους” για να εξεταστούν εναλλακτικές διευθετήσεις ως προς τον μηχανισμό ασφαλείας αποτελεί μια πολύτιμη συμβολή σε αυτή την κατεύθυνση», έκρινε, όμως «είναι σαφές ότι η ΕΕ δεν θα εξετάσει καν το να αντικατασταθεί το backstop με μια τέτοια εναλλακτική διευθέτηση για να αντιμετωπιστεί η άμεση πρόκληση» που έχει μπροστά της η κυβέρνηση του ΗΒ. Ο Συμβιβασμός του Μόλτχαους, που υποστηρίζεται από πολλά στελέχη των Συντηρητικών, οπαδούς του «καθαρού» Μπρέξιτ και μη, προτείνει τη χρήση τεχνολογικών μέσων για την αντικατάσταση του μηχανισμού ασφαλείας. Για τον Χάμοντ, είναι σημαντικό να μπει ξανά στο τραπέζι αργότερα.

Οι Βρυξέλλες επαναλαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες ότι δεν θα ανοίξουν ξανά κανένα κεφάλαιο της συμφωνίας αποχώρησης, συμπεριλαμβανομένου του backstop, ούτε θα δεχθούν προτάσεις για εναλλακτικές διευθετήσεις.

Η Τερέζα Μέι αναμένεται σήμερα στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Το ΗΒ είναι προγραμματισμένο να αποχωρήσει από την ΕΕ την 29η Μαρτίου.