Βρέθηκαν ανθρώπινες αναπαραστάσεις στα επιστύλια της Αμφίπολης

Βρέθηκαν ανθρώπινες αναπαραστάσεις στα επιστύλια της Αμφίπολης

«Η Αμφίπολη είναι η κορωνίδα των αρχαιολογικών ευρημάτων» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Κ. Τασούλας.

Για αχνές πρώτες ενδείξεις στα επιστύλια, που βρέθηκαν στον χώρο, όπου ήταν το μωσαϊκό, έκανε λόγο ο υπουργός Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Τασούλας, από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης, όπου ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Τύπου για τα έως τώρα αποτελέσματα της αρχαιολογικής ανασκαφής στον Τύμβο Καστά. Όπως σημείωσε ο υπουργός «αυτές οι πρώτες ενδείξεις εμφανίζουν χρωματισμούς και αχνές απεικονίσεις προσώπων, οι οποίες με την πρόοδο της συντήρησης θα γίνουν πιο ευδιάκριτες και συνεπώς και οι ανακοινώσεις μας θα γίνουν πιο ευδιάκριτες».

Ειδικότερα, ο υπουργός σημείωσε: «Έχουμε να κάνουμε μελέτες στερέωσης, πολλές συντηρήσεις, ώστε αυτό το μνημείο όσο το δυνατόν γίνεται και σε χρόνους αρχαιολογικούς να είναι ορατό και να το θαυμάζουν όλοι. Θέλω να πω, επίσης, ότι αυτή η εποποιία, αυτή η περιπέτεια της Αμφίπολης προφανώς δεν τελειώνει εδώ. Έχουμε πολλά στάδια ακόμη να δούμε, τα οποία θα τα δούμε και θα τα θαυμάσουμε με τη βοήθεια των σπουδαίων Ελλήνων αρχαιολόγων και όλων των άλλων επιστημόνων. Έχουμε εξαιρετική συνεργασία με το ΑΠΘ, το οποίο ξεκίνησε προ ημερών την ηλεκτρική τομογραφία μιας περιοχής γύρω στα τρία στρέμματα πάνω από την ανασκαφή. Αυτή η τομογραφία της ανασκαφής θα μας βοηθήσει να αποφασίσουμε. Έχει ξεκινήσει η διαδικασία της σωστικής συντήρησης των ευρημάτων. Εδώ στο μουσείο της Αμφίπολης γίνονται οι εργασίες και ήταν χθες εδώ και οι επικεφαλής του τμήματος συντήρησης του υπουργείου στο πλαίσιο αυτής της συντήρησης. Έχουμε αχνές πρώτες ενδείξεις στα επιστύλια, τα οποία βρέθηκαν στον χώρο, όπου ήταν το μωσαϊκό. Αυτές οι πρώτες ενδείξεις εμφανίζουν χρωματισμούς και αχνές απεικονίσεις προσώπων, οι οποίες με την πρόοδο της συντήρησης θα γίνουν πιο ευδιάκριτες και συνεπώς και οι ανακοινώσεις μας θα γίνουν πιο ευδιάκριτες».

Όσον αφορά τον σκελετό, που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, ο υπουργός επισήμανε ότι θα διερευνηθεί και θα αξιολογηθεί από Ελληνες επιστήμονες.
Ο κ. Τασούλας χαρακτήρισε το ταφικό μνημείο της περιοχής, «απαράμιλλο».

«Στις 12 Αυγούστου ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μίλησε για ένα μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα, το οποίο προστίθεται στο σπουδαίο μωσαϊκό των πολιτιστικών επιτευγμάτων της Ελλάδας. Σήμερα, τρεισήμισι μήνες μετά, είχα την τιμή και τη χαρά να επισκεφτώ το ταφικό αυτό μνημείο, το οποίο έχει συναρπάσει τον ελληνικό λαό και έχει προκαλέσει τόσο μεγάλο παγκόσμιο θαυμασμό. Θέλω να σας πω με κάθε ειλικρίνεια, ότι αυτό το μνημείο της Αμφίπολης αδικείται από τις φωτογραφίες που έχετε δει. Είναι ακόμη πιο σπουδαίο. Είναι ακόμη πιο συγκλονιστικό. Είναι ακόμη πιο περικαλλές» είπε ο υπουργός και συνεχάρη την ομάδα της επικεφαλής αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη.

«Είχα τη χαρά να συγχαρώ τους εργάτες, τους ανασκαφείς, τους μηχανικούς, τους συντηρητές και τους αρχιτέκτονες, οι οποίοι αποδίδουν στην Ελλάδα, στην παγκόσμια πολιτιστική κοινότητα, ένα τόσο απαράμιλλο εύρημα» είπε και πρόσθεσε: «Η φάση που ξεκίνησε το 2012 έφτασε σ’ ένα σημείο ολοκλήρωσης. Ξεκινά μια επόμενη φάση, στην οποία θα εμπλακούν ακόμη περισσότεροι επιστήμονες και ακόμη μεγαλύτερη διεπιστημονική συνεργασία» είπε.

Για δε την ανάπτυξη και υποστήριξη της ευρύτερης περιοχής, ο υπουργός δήλωσε: «Με εντολή του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, έχει ξεκινήσει συνεργασία με τον δήμο Αμφίπολης και ευρύτερα αυτό το ισχυρό αναπτυξιακό απόθεμα που πηγάζει από το απαράμιλλο εύρημα σύντομα θα δρομολογηθεί με τις κατάλληλες μελέτες και εν συνεχεία τις κατάλληλες υλοποιήσεις».