Βρήκαν τη «Σάντα Μαρία» του Κολόμβου;

Βρήκαν τη «Σάντα Μαρία» του Κολόμβου;

Πέντε αιώνες μετά το ναυάγιο της ναυαρχίδας, ερευνητές υποστηρίζουν πως ανακάλυψαν το πλοίο. 

Μπορεί να μην ήταν το καράβι που είχε ανακαλύψει την Αμερική το 1492, να μην φημιζόταν για το μέγεθος και την ταχύτητα της, αλλά η καραβέλα Σάντα Μαρία ήταν ένα από τα αγαπημένα πλοία του Χριστόφορου Κολόμβου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Independent, αρχαιολογικοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν στο βυθό της θάλασσας στα ανοιχτά της βόρειας ακτής της Αϊτής το πλοίο του Κολόμβου, πέντε αιώνες μετά το ναυάγιο της ναυαρχίδας.

Ο επικεφαλής των ερευνών Μπάρι Κλίφορντ δήλωσε ότι «όλα τα γεωγραφικά, υποβρύχια και αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι αυτό το ναυάγιο είναι η διάσημη ναυαρχίδα του Κολόμβου, Σάντα Μαρία». Αν τα όσα υποστηρίζουν οι ερευνητές αληθεύουν τότε πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα υποβρύχια αρχαιολογικά ευρήματα του κόσμου.

Παράλληλα δεν παρέβλεψε να ευχαριστήσει την κυβέρνηση της Αϊτής για τη βοήθεια και τώρα θα συνεργαστούν για την λεπτομερή αρχαιολογική ανασκαφή του ναυαγίου.

Τα ίχνη του Σάντα Μαρία είχαν χαθεί όταν προσάραξε σε ύφαλο «κάπου κοντά στο νησί της Ισπανιόλας» και διαλύθηκε από την δύναμη των κυμάτων. Αρχαιολογικές μελέτες που είχαν γίνει στο παρελθόν, είχαν πιθανολογήσει πως η θέση του φρουρίου του Κολόμβου βρίσκεται σε κοντινή απόσταση συγκριτικά με τα νέα δεδομένα.

Η ομάδα του Κλίφορντ αφού μελέτησε τα δεδομένα από το ημερολόγιο του θαλασσοπόρου, αλλά και επανεξετάζοντας τις υποβρύχιες φωτογραφίες από μια αρχική έρευνα στην περιοχή που είχε γίνει το 2003, οδηγήθηκε στο συμπέρασμα πως το ναυάγιο αυτό πιθανότατα να επρόκειτο για το Σάντα Μαρία.

Μένει να επιβεβαιωθεί αν το ναυάγιο είναι όντως του Χριστόφορου Κολόμβου

Διαβάστε ακόμα:

Αυτά είναι τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια του κόσμου

Ζητείται εθελοντής για να κάνει το γύρο του κόσμου επί πληρωμή!

Η ιστορία μιας θρυλικής φωτογραφίας