“Βρισκόμαστε σε έναν αυτοκινητόδρομο με κατεύθυνση την κλιματική κόλαση”, προειδοποιεί ο Γκουτέρες

“Βρισκόμαστε σε έναν αυτοκινητόδρομο με κατεύθυνση την κλιματική κόλαση”, προειδοποιεί ο Γκουτέρες
epa10292118 UN Secretary General Antonio Guterres speaks during the inauguration of United Nations Conference on Climate Change Conference (COP27), in Sharm El-Sheikh, in Egypt, 07 November 2022. The 2022 United Nations Climate Change Conference (COP27), running from 06 till 18 November in Sharm El-Sheikh, is expected to host one of the largest number of participants in the annual global climate conference of over 40,000 estimated attendees including heads of states and governments, civil society, media and other relevant stakeholders. The events will include Climate Implementation Summit, thematic days, flagship initiatives, and Green Zone activities engaging with climate and other global challenges. EPA/KHALED ELFIQI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε δραματικούς τόνος η ομιλία του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών από το βήμα της διάσκεψης κορυφής για το κλίμα, COP27.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είπε σήμερα, απευθυνόμενος προς τις χώρες που συμμετέχουν στη διάσκεψη κορυφής για το κλίμα COP27 στην Αίγυπτο, ότι η επιλογή τους είναι ξεκάθαρη: να συνεργαστούν τώρα για να μειώσουν τις εκπομπές αερίων ή να καταδικάσουν τις επόμενες γενιές σε μια κλιματική καταστροφή.

Η ομιλία του είχε στόχο να περιγράψει τη σοβαρότητα της κατάστασης καθώς επικεφαλής κυβερνήσεων επί δύο εβδομάδες θα συζητούν για τους τρόπους αποφυγής των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, με τα προβλήματα που κυριαρχούν να είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ανεξέλεγκτη άνοδος του πληθωρισμού και οι ενεργειακές ελλείψεις.

«Η ανθρωπότητα έχει μία επιλογή: συνεργαστείτε ή εξαφανιστείτε», είπε ο Γκουτέρες στους αντιπροσώπους των χωρών που έχουν συγκεντρωθεί στην παραθαλάσσια πόλη της Αιγύπτου Σαρμ Ελ Σέιχ.

Οι ηγέτες χωρών από τη Βρετανία ως τη Σαουδική Αραβία είναι προγραμματισμένο να μιλήσουν αργότερα μέσα στην ημέρα.

Ο Γκουτέρες έκανε έκκληση για τη σύναψη συμφωνίας ανάμεσα στις πλουσιότερες και τις φτωχότερες χώρες να επιταχύνουν τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα και (να επιταχύνουν) τη χρηματοδότηση που απαιτείται ώστε να διασφαλιστεί ότι οι φτωχότερες χώρες μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων και να αντιμετωπίσουν τις αναπόφευκτες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης που έχει ήδη συντελεστεί.

«Οι δύο μεγάλες οικονομίες -οι ΗΠΑ και η Κίνα– έχουν ιδιαίτερη ευθύνη να συμμετάσχουν στις προσπάθειες για να κάνουν αυτή τη συμφωνία πραγματικότητα», είπε.

Ο Γκουτέρες ζήτησε από τις χώρες να συμφωνήσουν να καταργήσουν τη χρήση του άνθρακα, παγκοσμίως, μέχρι το 2040, με τα μέλη του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη να επιτυγχάνουν αυτό τον στόχο ως το 2030.

«Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται. Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ανεβαίνουν. Και ο πλανήτης μας πλησιάζει με γρήγορους ρυθμούς σε κρίσιμα σημεία που θα καταστήσουν το κλιματικό χάος μη αναστρέψιμο», είπε χαρακτηριστικά. «Βρισκόμαστε σε έναν αυτοκινητόδρομο με κατεύθυνση την κλιματική κόλαση και έχουμε το πόδι μας στο γκάζι», προειδοποίησε o Γκουτέρες.

Οι υπογράφοντες τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα το 2015 δεσμεύτηκαν να επιτύχουν τον μακροπρόθεσμο στόχο της διατήρησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας όχι πάνω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Οι επιστήμονες το έχουν θέσει αυτό ως ταβάνι για την αποφυγή της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής.

Για να διατηρηθεί ζωντανή η όποια ελπίδα επίτευξης αυτού του στόχου θα πρέπει να επιτευχθούν μηδενικές εκπομπές αερίων ως το 2050.

«Είτε θα υπάρξει μια Συμφωνία Αλληλεγγύης για το Κλίμα είτε μια Συμφωνία Ομαδικής Αυτοκονίας», σχολίασε ο Γκουτέρες.