«Βροχή» οι αιτήσεις για πρόωρη συνταξιοδότηση

«Βροχή» οι αιτήσεις για πρόωρη συνταξιοδότηση

Σύμφωνα με «Τα Νέα» οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό το 2015 θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στις αιτήσεις για συνταξιοδότηση.

Χιλιάδες εργαζόμενοι προτιμούν να βγουν πρόωρα στη σύνταξη παρά να ρισκάρουν τις αποδοχές τους λόγω των ανατροπών που θα γίνουν το 2015 αλλά στο νέο Ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, μόνο στο χώρο της δημόσιας διοίκησης εκτιμάται ότι φέτος θα αποχωρήσουν περίπου 30.000 ενώ στα υπόλοιπα Ταμεία του ευρύτερου δημοσίου και ιδιωτικού τομέα οι αιτήσεις  συνταξιοδότησης αναμένεται να φτάσουν τις 72.000.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠΜ (Προσωπικού Οργανισμού Κοινωνικής Πρόνοιας) Θανάσης Καπωτάς αναφέρει ότι «φέτος καταγράφεται έξοδος στη σύνταξη αυξημένη κατά 15% στον δημόσιο τομέα και κατά 19% στον ιδιωτικό. Κύριο χαρακτηριστικό των συνταξιοδοτήσεων» προσθέτει ο κ. Καπωτάς «είναι οι πρόωρες».

Σύμφωνα με τα Νέα οι αλλαγές που σχεδιάζεται να εφαρμοστούν από το 2015 είναι οι παρακάτω:

1) Νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, καθώς στα ταμεία κύριας ασφάλισης τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο, ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων αλλάζει και υιοθετείται μεικτό σύστημα το οποίο θα οδηγήσει σε μείωση αποδοχών.

2) Αύξηση του ορίου χορήγησης της κατώτατης σύνταξης από τις 4.500 ημέρες ασφάλισης (15ετία) στις 6.000 ημέρες ασφάλισης (20ετία).

3) Κατάργηση ή ο περιορισμός των μπόνους που χορηγούνται στην κατώτατη σύνταξη και τα οποία οδηγούν σε αύξηση έως και 30% των αποδοχών των συνταξιούχων.

Πηγή: Τα Νέα