Βρούτσης: Οι εργαζόμενοι θα λάβουν ολόκληρο το δώρο Πάσχα- Μπορεί να καταβληθεί μέχρι 30 Ιουνίου

Βρούτσης: Οι εργαζόμενοι θα λάβουν ολόκληρο το δώρο Πάσχα- Μπορεί να καταβληθεί μέχρι 30 Ιουνίου
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Είναι διασφαλισμένο» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.

Ένα πρώτο ολοκληρωμένο σχέδιο μέτρων άμεσης απόδοσης μέτρων για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού το οποίο συνοδεύεται από μία ακόμα δέσμη μέτρων για τη στήριξη επιχειρήσεων, μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και ελεύθερων επαγγελματιών παρουσίασαν το πρωί της Δευτέρας (30/3) τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επέκταση της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ σε περισσότερους μισθωτούς εργαζόμενους, χορήγηση δανείων με χαμηλό ή μηδενικό (επιδοτούμενο) επιτόκιο, χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων για διοχέτευση ρευστότητας σε ΜμΕ και μικρές επιχειρήσεις, φοροελαφρύνσεις και διευκολύνσεις, πέραν αυτών που έχουν ανακοινωθεί για τους πληττόμενους κλάδους, καθώς και κίνητρα για επενδύσεις μικρής κλίμακας και για προσλήψεις προσωπικού. Για αυτόν τον σκοπό θα αξιοποιηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια και θα υπάρξει συνεργασία με τις τράπεζες.

Η υλοποίηση του σχεδίου αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα -μέσα στον Απρίλιο-, μόλις δηλαδή ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διατυπώσεις και η ψήφιση διατάξεων, όπου είναι αναγκαία νομοθετική ρύθμιση.

Εστιάζοντας στο δώρο Πάσχα, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης επεσήμανε πως θα καταβληθεί στο σύνολό του και θα καταβληθεί μέχρι 30 Ιουνίου. «Μπροστά στην πανδημία η κυβέρνηση δεν έμεινε αδρανής. Πήραμε μέτρα στήριξης και για εργαζόμενους και για επαγγελματίες. Οι τρεις δέσμες μέτρων και η τέταρτη που παρουσιάζουμε σήμερα δίνουν εργαλεία ευελιξίας στις επιχειρήσεις που πλήττονται» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.

Ο Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε ότι από σήμερα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα βρίσκεται η νέα διευρυμένο πλατφόρμα υποβολής του αιτήματος στήριξης εμπλουτισμένη με τους νέους ΚΑΔ, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Την αποζημίωση των 800 ευρώ θα λάβουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με προσωπικό έως 5 άτομα αλλά και οι αυταπασχολούμενοι των οποίων ανεστάλησαν οι δραστηριότητες με κυβερνητική απόφαση.

Την αποζημίωση των 800 ευρώ δικαιούνται, κατά πρώτον, όλοι οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έκλεισαν με απόφαση της κυβέρνησης. Ωστόσο, αν ένας εργαζόμενος απασχολείται σε περισσότερες από μία επιχείρηση που έκλεισε ή πλήττεται και τεθούν οι συμβάσεις του σε αναστολή θα λάβει μόνο μία αποζημίωση.

Επίσης, προβλέπεται δυνατότητα για «πρόσκαιρους λόγους» τηλεργασίας ακόμα και σε εκείνους τους εργαζομένους οι οποίοι βρίσκονται σε αναστολή και έτσι δικαιούνται την αποζημίωση των 800 ευρώ με τον όρο ότι ο εργοδότης τους (ιδιοκτήτης πληττόμενης επιχείρησης) θα καταβάλλει το υπολειπόμενο ποσό μέχρι του ποσού των αποδοχών τους.

Εξάλλου, προβλέπεται η δυνατότητα σε μία πληττόμενη επιχείρηση να θέσει ένα μέρος του προσωπικού σε αναστολή σύμβαση εργασίας και ένα άλλο (τουλάχιστον 50% για εργασία τουλάχιστον δύο εβδομάδων/εβδομάδα) σε «καθεστώς» λειτουργίας της επιχείρησης με προσωπικό ασφαλείας. Είναι δυνατή, επίσης, παράλληλα με την αναστολή στις συμβάσεις εργασίας σε ένα μέρος του προσωπικού, η μεταφορά από μία σε άλλη επιχείρηση του ίδιου ομίλου.

Σημειώνεται πως όσοι εργαζόμενοι τεθούν σε «καθεστώς» αναστολής της σύμβασης εργασίας, θα παραμείνουν υποχρεωτικά στις θέσεις εργασίας για τις επόμενες 45 μέρες μετά τη λήξη της σχετικής αναστολής. Όσον αφορά όσους απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν μεταξύ 1-20/4/2020 από επιχειρήσεις που έκλεισαν ή επλήγησαν, δικαιούνται και αυτοί ειδική αποζημίωση ύψους 800 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν είναι δικαιούχοι του επιδόματος τακτικής ανεργίας.

Τι προβλέπεται για το Δώρο του Πάσχα

Στις 30 Ιουνίου αναμένεται να τεθεί το νέο απώτατο χρονικό όριο για την πληρωμή του Δώρου Πάσχα σε πάνω από 1,2 εκατομμύρια εργαζόμενους οι οποίοι ανήκουν σε δυο κατηγορίες:

  • Εργάζονται σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή και η σύμβασή τους έχει τεθεί αυτοδίκαια σε αναστολή λόγω ανωτέρας βίας.
  • Εργάζονται σε επιχειρήσεις που υπολειτουργούν βάσει της λίστας των ΚΑΔ που καταρτίζει το Υπουργείο Οικονομικών λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19. Αυτή η δυνατότητα αναβολής αναμένεται να δοθεί από την κυβέρνηση στους εργοδότες που έκλεισαν προσωρινά ή πλήττονται.

Για τις 30 Ιουνίου μετατίθενται και οι ποινικές κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος. Οι εργοδότες θα μπορούν να καταβάλουν το Δώρο Πάσχα όποτε θέλουν έως τις 30 Ιουνίου.

Παράλληλα αναμένεται να προβλεφθεί ότι για το διάστημα που οι επιχειρήσεις ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή ή πάγωσαν τις συμβάσεις των εργαζομένων τους το τμήμα του δώρου του Πάσχα θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αντίθετα οι εργοδότες εκτός ΚΑΔ οφείλουν να το καταβάλουν έως τη Μεγάλη Τετάρτη, αλλιώς κινδυνεύουν με τις προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.

Εκπαιδευτικό επίδομα 600 ευρώ για το τρέχον διάστημα, αλλά αποζημίωση 800 ευρώ από τον Μάιο

Εκπαιδευτικό επίδομα 600 ευρώ για το τρέχον διάστημα, αλλά αποζημίωση 800 ευρώ από το μήνα Μάιο, ανακοίνωσε για το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

Η κυβέρνηση εκτιμά – και το έχει αποδείξει διαχρονικά – απεριόριστα την εθνική συμβολή του επιστημονικού κόσμου της χώρας, ανέφερε ο υπουργός, γι’ αυτό και θα στηρίξει με κάθε μέσο τους έξι επιστημονικούς κλάδους. Μέσα από πόρους του ΕΣΠΑ θα καταβληθεί σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους εκπαιδευτικό επίδομα – αποζημίωση ύψους 600 ευρώ για το μήνα Απρίλιο, μέσα από ανοιχτό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης. Το ποσό των 600 ευρώ είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο, και φυσικά απολύτως καθαρό χωρίς παρακρατήσεις ή επιβαρύνσεις.

Η πρώτη δόση των 400 ευρώ θα αρχίσει να καταβάλλεται μετά τις 15 Απριλίου, ενώ τα πρώτα 200 ευρώ θα καταβληθούν μέσα στο Μάρτιο. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω voucher, με απόλυτη διαφάνεια, είπε επίσης.

Στην περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, τότε από το μήνα Μάιο και για το επόμενο διάστημα οι ειδικές κατηγορίες των έξι επιστημονικών κλάδων θα ενταχθούν στο προστατευτικό καθεστώς που έχουν ενταχθεί και οι μισθωτοί εργαζόμενοι και αυτοπασχολούμενοι – ελεύθεροι επαγγελματίες. Δηλαδή από το μήνα Μάιο θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.

Εστιάζοντας στους ανέργους ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε πως από τον μήνα Μάιο θα υλοποιηθούν προγράμματα που αφορούν τη στήριξη 100.000 ανέργων.

Η δομή και το περιεχόμενό του σχεδίου στήριξης της οικονομίας σημειώνεται πως συμφωνήθηκε σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, τους υφυπουργούς Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη και παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, τον ΓΓ Δημοσιονομικής Πολιτικής Θ. Πετραλιά και τον προϊστάμενο του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλ. Πατέλη.