Wall Street: Πάνω από το ορόσημο των 35.000 μονάδων ο Dow – Τι εκτιμούν οι οίκοι

Wall Street: Πάνω από το ορόσημο των 35.000 μονάδων ο Dow – Τι εκτιμούν οι οίκοι
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνεχίζουν το ανοδικό σερί τους οι δείκτες στη Wall Street, με την αμερικανική κεφαλαιαγορά να ολοκληρώνει την εβδομάδα σε θετικό έδαφος, καθώς κατάφερε να ξεπεράσει τις ανησυχίες που προκαλεί η έξαρση της πανδημίας σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Ο Dow Jones για πρώτη φορά έκλεισε πάνω από το ορόσημο των 35.000 μονάδων, με την ανάκαμψη να χρωστά πολλά σε ένα καταιγισμό ισχυρών εταιρικών αποτελεσμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε 0,68% στις 35.062 μονάδες, ο δείκτης – βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,02% στις 4.411 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq διαπραγματεύθηκε στις 14.836 μονάδες με άνοδο 1,04%. 

Ωστόσο, αντίθετα με τη «συναίνεση» της αγοράς, μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί οίκοι προειδοποιούν πως είναι θέμα χρόνου να υπάρξει διόρθωση από 10% έως 20% βραχυπρόθεσμα, με τις Goldman Sachs και Morgan Stanley να εμφανίζουν τις πιο bearish εκτιμήσεις. Αισιόδοξη  παραμένει η JP Morgan.

Τι αναφέρει η Goldman Sachs 

Από τη μεριά της, η Goldman Sachs αναφέρει ότι ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 θα διορθώσει στις 4.000 μονάδες (πτώση -10% από τα τρέχοντα επίπεδα, δηλαδή τις 4.411 μονάδες), μέχρι το τέλος του 2021.

Η αμερικανική τράπεζα στηρίζει την άποψή της κάνοντας μνεία στον δείκτη ανάληψης ρίσκου του (Goldman’s Risk Appetite Indicator, RAI), ο οποίος, αν και τις προηγούμενες εβδομάδες βρισκόταν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, κατρακύλησε στα μέσα Ιουνίου, καθώς οι επενδυτές έδειξαν διάθεση για ρευστοποιήσεις κερδών. 

Έτσι, τώρα βρίσκεται υπό το μηδέν, στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, τα τρέχοντα επίπεδα του RAI συνδέονται άμεσα με τον δείκτη μεταποίησης ISM. Με άλλα λόγια, οι αγορές εκτιμούν ότι επίκειται επιβράδυνση της οικονομικής μεγέθυνσης το β’ εξάμηνο του 2021.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs, ο δείκτης RΑΙ βίωσε μια από τις πιο βίαιες πτώσεις του, κάτι που είναι ασυνήθιστο για τρέχοντα, αν μη τι άλλο, θετικά επίπεδα. Είθισται τέτοιες τιμές να εμφανίζονται όταν τα μάκρο είναι αρνητικά. 

Σε αυτό το κλίμα, λοιπόν, o RAI ίσως καθρεφτίζει τον φόβο της αγοράς για τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής εκ μέρους της Fed αλλά και την άνοδο των κρουσμάτων κορωνοϊού λόγω της παράλλαξης Delta. 

Bearish η Morgan Stanley

Ακόμα πιο απαισιόδοξη, η Morgan Stanley αναφέρει ότι ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 θα σημειώσει μεγάλη πτώση στις 3.490 μονάδες (πτώση 20% από τα τρέχοντα επίπεδα, δηλαδή τις 4.390 μονάδες), μέχρι το τέλος του 2021. 

Πιο συγκεκριμένα, το καλοκαίρι του 2018, οπότε οι μετοχές σημείωναν άνοδο τουλάχιστον μέχρι το τέταρτο τρίμηνο, η Fed έκανε το σφάλμα να συσφίξει την πολιτική της απότομα, απελευθερώνοντας τις «αρκούδες» που καραδοκούσαν μετά τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση. Υπενθυμίζεται ότι τότε κάθε τομέας σημείωσε πτώση τουλάχιστον 10-11%. Ανάλογοι κίνδυνοι απειλούν και τώρα τις αγορές, με το εύρος της επικείμενης διόρθωσης, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, να φτάνει στο τρομακτικό -20%.

Τα κέρδη ανά μετοχή (P/E) θα μειωθούν από το 21,3x στο 18x – όπερ σημαίνει πτώση 800 μονάδων στον S&P 500 σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα.

«Η πτωτική πεποίθησή μας παραμένει υψηλή με βάση άλλες κινήσεις που έχουμε παρατηρήσει στις αγορές» αναφέρει η Morgan Stanley, προσθέτοντας:

Παρότι ο S&P 500 σημείωσε άνοδο και μάλιστα έφτασε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα χάρη στις πολύ θετικές αναθεωρήσεις κερδών, πολλοί τομείς και μετοχές έχουν «διορθωθεί» ήδη κατά 20%.

Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε κανείς να πει ότι βιώνουμε μια εκ περιτροπής «διόρθωση», παρότι ο δείκτης παρουσιάζει μια ισχυρή ανοδική τάση.

Οι δε χρηματοπιστωτικές αγορές «έχουν πάρει μια αμυντική στάση που είναι σύμφωνη με το αφήγημα του μεσαίου κύκλου», κάτι που γίνεται αντιληπτό από την απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς.

Αισιοδοξία από JP Morgan

H δε JP Morgan ήταν καθησυχαστική, αφού η αύξηση των κρουσμάτων δεν είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των νοσηλειών. 

Oι επιδημιολόγοι, από την άλλη, έσπερναν και σπέρνουν σε πολλές περιπτώσεις τον πανικό. 

Αρκεί κανείς να δει τις δηλώσεις του επικεφαλής λοιμωξιολόγου στις ΗΠΑ, Antony Fauci:  «Η παράλλαξη Delta κυριαρχεί, οι λοιμώξεις αυξάνονται, οι μη εμβολιασμένοι δεν προστατεύονται» – λόγια που ενδεχομένως αποτελούν προάγγελο εξελίξεων για την εκ νέου επιβολή περιοριστικών μέτρων αλλά και την έγχυση ρευστότητας στην αγορά.

Ωστόσο, η JP Morgan επιμένει: Η παράλλαξη Delta δεν πρέπει να τρομάζει τις αγορές, παρότι ειδικά η συνεδρίαση της 19ης Ιουλίου δείχνει το ακριβώς αντίθετο, με τις μετοχές αξίας να οδηγούν το sell off.