Wall Street: Τι να περιμένουμε από το αμερικανικό χρηματιστήριο το 2022, σύμφωνα με τα κορυφαία μοντέλα προβλέψεων

Wall Street: Τι να περιμένουμε από το αμερικανικό χρηματιστήριο το 2022, σύμφωνα με τα κορυφαία μοντέλα προβλέψεων
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

του Lance Lambert

Κατά τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας, το χρηματιστήριο βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση, καθώς οι οικονομολόγοι φοβούνταν ότι η πτώση λόγω του COVID-19 θα μπορούσε να διολισθήσει σε ύφεση. Στα τέλη Μαρτίου 2020, ο δείκτης S&P 500 σημείωνε πτώση κατά 31% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Αυτό δεν κράτησε πολύ: Ακόμη και πριν τελειώσουν τα lockdown πέρυσι, η χρηματιστηριακή αγορά και η οικονομία ξεκίνησαν μια ταχεία ανάκαμψη. Στην πραγματικότητα, στα χαρτιά είναι μια από τις πιο γρήγορες ανακάμψεις που έχουν καταγραφεί. Το ράλι ήταν τόσο ξέφρενο που ο δείκτης S&P 500 έκλεισε το 2020 ενισχυμένος κατά 16% σε ετήσια βάση.

Αυτή η τάση, τουλάχιστον για πολλές μετοχές εταιρειών εκτός του κλάδου της τεχνολογίας, μεταφέρθηκε και στο 2021. Μέσα σε 11 μήνες φέτος, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο κατά 21,3%. Για σύγκριση, η μέση απόδοση αυτού του αιώνα είναι 10,6% ετησίως.

Πού οδεύει όμως το χρηματιστήριο των ΗΠΑ το 2022; Για να πάρετε μια ιδέα, το Fortune εξέτασε τα μοντέλα προβλέψεων που δημοσιεύθηκαν από τις Bank of America, Goldman Sachs, JPMorgan και Morgan Stanley.

Λοιπόν, μεγάλο συμπέρασμα… δεν υπάρχει.

Οι προβλέψεις είναι μπερδεμένες – και κυμαίνονται από την εκτίμηση ακόμα ενός έτους ανόδου άνω του μέσου όρου έως την πρόβλεψη ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας μικρής πτώσης.

Μεταξύ αυτών των επενδυτικών τραπεζών, τα μοντέλα που παράγουν η Goldman Sachs και η JPMorgan είναι τα πιο θετικά. Το μοντέλο της Goldman Sachs προβλέπει ότι ο δείκτης S&P 500 θα σκαρφαλώσει από την τιμή κλεισίματος της Τρίτης των 4.567 μονάδων στις 5.100 μονάδες (αύξηση 11,7%) μέχρι το τέλος του 2022. Αυτό είναι παράλληλο με την πρόβλεψη της JPMorgan για τιμή 5.050 μονάδων (άνοδος 10,6%).

Ενώ οι ερευνητές της Goldman Sachs είναι βέβαιοι ότι οι συνταξιοδοτικοί λογαριασμοί είναι έτοιμοι να βιώσουν ακόμα μια ανάκαμψη, αναγνωρίζουν τις αντιξοότητες του 2021 όπως την «επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, την περιστολή της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και την αύξηση των πραγματικών αποδόσεων».

Εν τω μεταξύ, η Bank of America πιστεύει ότι το χρηματιστήριο θα είναι ουσιαστικά σταθερό το επόμενο έτος. Η BofA προβλέπει ότι ο δείκτης S&P 500 θα ολοκληρώσει το 2022 στις 4.600 μονάδες. Αυτό θα σήμαινε ένα κέρδος μόλις 0,7%. Η BofA σημειώνει ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτού του κέρδους θα προέλθει από μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης – όχι από τις μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης που είχαν καλύτερη απόδοση κατά το μεγαλύτερο μέρος της πανδημίας.

Από τα τέσσερα μοντέλα, το μοντέλο της Morgan Stanley είναι ξεκάθαρα το πιο απαισιόδοξο. Η επενδυτική τράπεζα προβλέπει ότι ο δείκτης S&P 500 θα κλείσει το 2022 μόλις στις 4.400 μονάδες – ή πτώση 3,7% από την τρέχουσα τιμή.