Η Warby πλησιάζει το κλαμπ του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων

Η Warby πλησιάζει το κλαμπ του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων

Πόσο πιθανό είναι να ενδώσει η πασίγνωστη εταιρεία οπτικών στην «ακαταμάχητη» προσφορά των επενδυτών;

Η Warby Parker θα μπορούσε να γίνει η επόμενη εταιρεία που θα ξεπεράσει σε αξία το ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι υπεύθυνοι της εταιρείας αναλύσεων PrivCo.

Σύμφωνα με τον Sam Hamedeh, CEO της PrivCo, δύο pre-IPO επενδυτές, σε τελικό στάδιο, προσφέρουν μερικούς «ακαταμάχητους όρους, που θα μπορούσαν να φέρουν την αξία της Warby πολύ πιο πάνω από την τελευταία αξιολόγησή της».

Ο τελευταίος γύρος χρηματοδότησης της Warby Parker πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2013 και απέφερε στην εταιρεία 60 εκατομμύρια δολάρια. Αποτέλεσμα ήταν η αξία της εταιρεία να εκτιμάται, εκείνη την εποχή, στα 450 εκατομμύρια δολάρια. Τα έσοδα της για το 2013 έφτασαν τα 35 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το 2014 διπλασιάστηκαν στα 70 εκατομμύρια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας αναλύσεων.

Η σημερινή προσφορά των δύο επενδυτών υπολογίζεται, σύμφωνα με τον Hamadeh, στα 200 εκατομμύρια δολάρια. Εάν η Warby Parker αποδεχθεί την προσφορά, τότε η αξία της θα εκτοξευθεί στο 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ θα έθετε την εταιρεία σε κατάσταση «επίσπευσης του χρονοδιαγράμματος IPO».

Ωστόσο, βρισκόμαστε ακόμα μακριά από μια συμφωνία. Η Warby Parker είναι, άλλωστε, αρκετά πιθανό να επιθυμεί να παραμείνει ιδιωτική και να εναντιωθεί σε μια πιθανή είσοδο της στο χρηματιστήριο. Και, όπως επισημαίνει ο Hamadeh, δεν είναι σίγουρο πως ενδιαφέρεται να ενσωματωθεί ολόκληρη από μια άλλη φίρμα.

Η Warby Parker ιδρύθηκε το 2010 από τέσσερις φοιτητές του Wharton School της Πενσιλβάνια. Τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει μεγάλη επιρροή εξαιτίας της καμπάνιας «buy one, give one» – για κάθε ζευγάρι γυαλιών που πουλιέται, ένα άλλο ζευγάρι χαρίζεται σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη σε όλον τον κόσμο.