We4all: Η παγκόσμια περιβαλλοντική συμμαχία που έχει στόχο να «θεραπεύσει» τον πλανήτη μας

We4all: Η παγκόσμια περιβαλλοντική συμμαχία που έχει στόχο να «θεραπεύσει» τον πλανήτη μας
Το Fortune Greece μίλησε με τον Γιάννη Ηλιόπουλο, co-founder της we4all, για το πώς γεννήθηκε η Περιβαλλοντική Συμμαχία, ποιο είναι το όραμά της και με ποιο τρόπο θέλει να ενώσει όλες τις εταιρείες κάτω από την «ομπρελά» της κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευθύνης.

Το 2020 θεωρήθηκε το χειρότερο έτος της πρόσφατης ιστορίας όσον αφορά τις δασικές πυρκαγιές ανά τον κόσμο. Πάνω από 400.000 εκτάρια φυσικών εκτάσεων της Ευρώπης κάηκαν, ενώ ένας πρωτοφανής αριθμός περιοχών προστασίας της φύσης επλήγησαν από δασικές πυρκαγιές. Σύμφωνα με την 20η ετήσια έκθεση του Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική για το 2019, η κλιματική αλλαγή εξακολουθεί να επηρεάζει τη διάρκεια και την ένταση του κινδύνου πυρκαγιών στην Ευρώπη. Έως τον Μάρτιο, δηλαδή πριν από την έναρξη της «περιόδου των πυρκαγιών» στις περισσότερες χώρες, η συνολική καμένη έκταση της ΕΕ αντιστοιχούσε ήδη σε πάνω από τον ετήσιο μέσο όρο των τελευταίων 12 ετών.

Η στρατηγική για τη βιοποικιλότητα που προτάθηκε τον Μάιο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας προβλέπει δράσεις για τη βελτίωση της υγείας των ευρωπαϊκών δασών και την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς μας στις δασικές πυρκαγιές, και περιλαμβάνει τον στόχο φύτευσης τουλάχιστον 3 δισεκατομμυρίων δέντρων έως το 2030.

Είναι γεγονός πως η ανάγκη για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης σε όλα τα επίπεδα και η προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος εκφράζεται πολλές φορές μέσα από μικρές ή μεγαλύτερες πρωτοβουλίες και δράσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η we4all η οποία «γεννήθηκε»  μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018, από τον Γιάννη Ηλιόπουλο και τον Αντώνη Μπογδάνο. Το Fortune Greece μίλησε με τον Γιάννη Ηλιόπουλο, co-founder της we4all, για το πώς γεννήθηκε η Περιβαλλοντική Συμμαχία, ποιο είναι το όραμά της και με ποιο τρόπο θέλει να ενώσει όλες τις εταιρείες κάτω από την «ομπρελά» της κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευθύνης.

Γιάννης Ηλιόπουλος (δεξιά), co-founder we4all και Αντώνης Μπογδάνος (αριστερά), co-founder we4all
Γιάννης Ηλιόπουλος (δεξιά), co-founder we4all και Αντώνης Μπογδάνος (αριστερά), co-founder we4all

Η we4all είναι ένας μη κερδοσκοπικός Περιβαλλοντικός Οργανισμός που έχει ως αποστολή «να βοηθήσει τη Γη να θεραπευτεί και να θυμίσει στους ανθρώπους ότι ο αυτός ο πλανήτης αποτελεί το σπίτι μας, προτού να είναι αργά», όπως λέει χαρακτηριστικά ο Γιάννης. Όραμά της είναι να δει την ανθρωπότητα να συνυπάρχει αρμονικά με τη φύση και τις υπόλοιπες μορφές ζωής σαν μια μεγάλη οικογένεια.

«Βλέποντας την ανείπωτη καταστροφή, ήταν για εμάς η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Αποφασίσαμε να δράσουμε και να δημιουργήσουμε μια οργανωμένη κίνηση για το καλό του πλανήτη και όλων μας. Η ιδέα πίσω από το όνομα «we4all» είναι ότι εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη για όλους. Αλλά στο «εμείς» θεωρούμε μαζί μας τον κάθε έναν που το επιθυμεί», λέει χαρακτηριστικά ο Γιάννης.

Η οικογένεια της we4all αριθμεί περίπου 5.000 εθελοντές οι οποίοι λαμβάνουν μέρος σε δράσεις υποστηρίζοντας σε βάθος το έργο της. Πιο συγκεκριμένα, οι δραστηριότητες της we4all περιλαμβάνουν δεντροφυτεύσεις και αναδασώσεις, καθαρισμούς δασών και παραλιών, εκπαιδευτικά σεμινάρια σε σχολεία, δημιουργία τεχνολογιών για το περιβάλλον, προστασία δασικών εκτάσεων και κάθε είδους δραστηριότητα που φέρνει τους ανθρώπους κοντά με το κοινό όραμα της προστασίας και του σεβασμού προς το περιβάλλον στο οποίο ζούμε.

Παρότι η πρωτοβουλία ξεκίνησε με βάση την Ελλάδα, έχει δραστηριοποιηθεί ήδη από πολύ νωρίς και στο εξωτερικό. «Έχουμε κάνει δενδροφυτεύσεις στον Αμαζόνιο, την Αυστραλία, την Κένυα αυτό τον μήνα όπου έχουμε αναλάβει ένα μεγάλο πρότζεκτ, και έχουμε ομάδες we4all στην Αμερική, το Λονδίνο, την Ιταλία και άλλα μέρη. Όσο αγαπάμε την Ελλάδα μας, άλλο τόσο αγαπάμε και τον πλανήτη», δηλώνει ο Γιάννης.

Οι δράσεις της we4all αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τις 100, ενώ μέσω της σημαντικής προσφοράς της έχουν φυτευτεί 10.352 νέα δέντρα τα οποία απελευθερώνουν καθημερινά 3.572.170 gr οξυγόνου.

Οι συνέργειες με κρατικούς φορείς

Η we4all χρειάστηκε στην αρχή να παλέψει με τη γραφειοκρατία, καθώς αυτό που έκαναν ήταν σχετικά πρωτόγνωρο. «Δυσκολευτήκαμε πάρα πολύ να πείσουμε τους κρατικούς φορείς ότι δεν κινούμαστε με οικονομικά κριτήρια, αλλά θέλουμε βαθιά να προσφέρουμε», λέει ο Γιάννης. Όταν η we4all ξεκίνησε να πραγματοποιεί τις δράσεις της διαπίστωσε πως ολοένα και περισσότερος κόσμος ήταν πρόθυμος να βοηθήσει και έτσι κατάφερε να χτίσει ισχυρές σχέσεις εμπιστοσύνης. Μέχρι στιγμής, η we4all έχει συνεργαστεί με τους δήμους Μαραθώνα, Ραφήνας, Κορυδαλλού, Βούλας, Γλυφάδας, Καλυβίων καθώς και με την Περιφέρεια Δυτικής Αττικής. Σημαντική βοήθεια έχει προσφέρει επίσης με την στήριξή του ο Πρόεδρος του ΟΣΥ κος Ξυπολητάς.

Όταν οι εταιρείες αγκαλιάζουν το έργο της «Περιβαλλοντικής Συμμαχίας»

Σε μια πρόσφατη έρευνα της KPMG προέκυψε ότι η ατζέντα των CEOs έχει μεταβληθεί δραστικά από την αρχή της χρονιάς, και πλέον θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη βρίσκονται σε μεγάλη προτεραιότητα.

Η we4all έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) και μια Περιβαλλοντική Συμμαχία και το έχει καταφέρει μέσα από το ξεκάθαρό όραμά της και τις συνεργασίες της με εταιρείες όπως, Nestle, Ethelon, EY, Greek Amerika Foundation, AstraZeneca, Oikodomein και πολλές άλλες. «Οι εταιρείες είναι αυτές που αυτή τη στιγμή έχουν την δύναμη να στηρίξουν μια σοβαρή προσπάθεια αντιστροφής της καταστροφής. Θεωρούμε ότι η κάθε εταιρεία έχει, στον βαθμό που μπορεί και της αναλογεί, καθήκον να βοηθήσει το περιβάλλον. Αναγνωρίζουμε όμως ότι πολλοί δεν γνωρίζουν το πώς και δεν εμπιστεύονται εύκολα. Η we4all θέλει να ενώσει όλες τις εταιρείες και τους φορείς που επιθυμούν να συμβάλλουν στον βαθμό που μπορούν, κάτω από την ομπρέλα της Περιβαλλοντικής Συμμαχίας. Οι εταιρείες που είναι μέλη μας έχουν δείξει εμπράκτως ότι έχουν την πρόθεση να βοηθήσουν την αποστολή και το όραμά μας, το οποίο θεωρούμε ότι είναι κοινό με το δικό τους. Είναι προφανές πλέον ότι και ο κόσμος προτιμάει να επιλέγει εταιρείες που προσφέρουν στο κοινωνικό καλό και ιδιαίτερα στο περιβάλλον. Η συμμαχία μεγαλώνει μέρα με την μέρα και δεκάδες εταιρείες συντάσσονται μαζί με αυτό το κοινό όραμα», δηλώνει ο Γιάννης.

Η μεγάλη δράση στις 8 Νοεμβρίου και η προσαρμογή στα νέα δεδομένα

Αυτή την Κυριακή, 8 Νοεμβρίου, η we4all θα πραγματοποιήσει μια πανελλαδική δράση που έχει ως στόχο να φυτευτούν 10.000.000 δέντρα σε ολόκληρη τη χώρα. Πώς θα γίνει αυτό; Κάθε άνθρωπος, όπου και αν βρίσκεται, στο σπίτι, στον κήπο, στο βουνό ή οπουδήποτε αλλού μπορεί να φυτεύσει μόνος τους, με τους φίλους ή την οικογένεια του ένα δεντράκι, φυτό ή ένα θάμνο. «Είμαστε από τους ανθρώπους που οι δυσκολίες μας κάνουν να πεισμώνουμε και να γινόμαστε πιο δυνατοί. Ο κόσμος θέλει να προσφέρει, θέλει να βοηθήσει, θέλει να κάνει καλό. Το μόνο που χρειάζεται είναι έναν φορέα για να συντονίσει την όλη προσπάθεια και να του δείξει ότι η δική του συνεισφορά είναι σημαντική. Ο καθένας μας έχει δύναμη στα χέρια του. Φανταστείτε 10.000.000 πολίτες να φυτέψουν σε μια μέρα από ένα δέντρο. Είναι κάτι που δεν θα έχει ξαναγίνει στην χώρα μας», λέει χαρακτηριστικά ο Γιάννης. «Η we4all συνεχίζει τις δράσεις τις με τους εθελοντές και τις εταιρείες, τηρώντας πάντα όλα τα μέτρα ασφαλείας, αλλά αυτή την Κυριακή στις 8 Νοεμβρίου πάμε να βάλουμε όλη την Ελλάδα στο παιχνίδι και να την κάνουμε πράσινη», καταλήγει.

Οι μελλοντικοί στόχοι και οι δράσει της we4all

Άμεσος στόχος της we4all είναι να φτάσει τις 1.000 εταιρείες στην Περιβαλλοντική Συμμαχία και να πετύχει το στόχο των 50.000 για αυτή τε σεζόν. «Θέλουμε να συνεχίσουμε να φυτεύουμε δέντρα μαζικά στην Ελλάδα και να ανοιχτούμε δυναμικά και σε άλλες χώρες του κόσμου. Στόχος μας δεν είναι μόνο να φυτεύουμε δέντρα, αλλά να ευαισθητοποιούμε κόσμο και φορείς και να οργανωνόμαστε όλοι μαζί για το καλό του πλανήτη, το καλό όλων μας. Αυτή την Κυριακή θέλουμε να δείξουμε πόση δύναμη έχουμε όλοι μαζί και από κει και πέρα να κάνουμε πάντα το καλύτερο που μπορούμε», κλείνει ο Γιάννης.

Μάθετε περισσότερα για τη δράση στις 8 Νοεμβρίου εδώ.