Weir (CEO Trafigura): Εάν ο χειμώνας του 2021-2022 είναι βαρύς, η Ευρώπη θα μείνει χωρίς ρεύμα

Weir (CEO Trafigura): Εάν ο χειμώνας του 2021-2022 είναι βαρύς, η Ευρώπη θα μείνει χωρίς ρεύμα
6683654 28.10.2021 Executive Chairman and CEO of Trafigura Jeremy Weir attends a session of the 14th Eurasian Economic Forum in Verona, Italy. Alexey Vitvitsky / Sputnik (Photo by Alexey Vitvitsky / Sputnik / Sputnik via AFP) Photo: AFP

Η Ευρώπη κινδυνεύει με διακοπές ρεύματος, εάν υπάρξει παρατεταμένη περίοδος κρύου καιρού αυτό το χειμώνα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Trafigura, ενός από τους μεγαλύτερους traders εμπορευμάτων στον κόσμο, Jeremy Weir . Μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής των FT Commodities Asia, ο Jeremy Weir είπε ότι εξακολουθεί να υφίστανται ελλείψεις στο φυσικό αέριο παρά την υπόσχεση για αυξημένες ροές από τη Ρωσία. 

«Δεν έχουμε αρκετό αέριο αυτή τη στιγμή, ειλικρινά. Δεν αποθηκεύουμε για τη χειμερινή περίοδο», είπε. «Έτσι, υπάρχει πραγματική ανησυχία για αυτό. . . Εάν έχουμε έναν κρύο χειμώνα, θα μπορούσαμε να έχουμε κυλιόμενο μπλακ άουτ στην Ευρώπη». 

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τον περασμένο μήνα τον κρατικό κολοσσό φυσικού αερίου της Ρωσίας Gazprom να αρχίσει να γεμίζει τις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις που ελέγχει στη Γερμανία και την Αυστρία, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι οι εξαγωγές στην Ευρώπη θα αυξηθούν. Ωστόσο, υπήρξαν περιορισμένες αυξήσεις στην προσφορά από τη Ρωσία ενώ η Gazprom έκλεισε και έναν αγωγό. 

Η Ρωσία αρνήθηκε ότι περιόρισε τις εξαγωγές στην Ευρώπη, αλλά κατηγορήθηκε ότι προσπαθεί να ασκήσει πίεση στη Γερμανία ώστε η τελευταία να επισπεύσει την έγκριση του αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream 2. 

Οι ευρωπαϊκές τιμές χονδρικής υποχώρησαν ελαφρώς τον περασμένο μήνα, αλλά παραμένουν τετραπλάσιες από το επίπεδο του προηγούμενου έτους ενώ έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες. 

Ορισμένες βιομηχανίες έχουν ήδη μειώσει την παραγωγή ως αποτέλεσμα τιμών ρεκόρ, συμπεριλαμβανομένης της επιχείρησης ψευδάργυρου Nyrstar της Trafigura, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν φόβοι ότι η αγορά θα παραμείνει σφιχτή μέχρι την άνοιξη. 

Η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο μετά τη σταδιακή κατάργηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα. Αναμένεται από τις κυβερνήσεις να μειώσουν την παροχή φυσικού αερίου σε μη βασικές βιομηχανίες προτού επιτρέψουν να επηρεαστεί το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά τα σχόλια του Weir καταδεικνύουν το βάθος της ανησυχίας στον ενεργειακό τομέα.