Wells Fargo: H Fed γέμισε με ρωγμές την αμερικανική χρηματαγορά

Wells Fargo: H Fed γέμισε με ρωγμές την αμερικανική χρηματαγορά
epa08126490 (FILE) - A file photo dated 15 January 2016 showing a woman walking past a Wells Fargo branch in New York, New York, USA (reissued 14 January 2020). Wells Fargo is to publish their 4th quarter 2019 results on 14 January 2020. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 52701945 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο S&P 500 έπεσε κάτω από τις 4.000 μονάδες την Τρίτη, όπως προέβλεψε η Wells Fargo...

Ισχυρή πτώση -10% ή στις 3.636 μονάδες «βλέπει» για τη Wall Street εντός του 2022 η αμερικανική τράπεζα Wells Fargo, προειδοποιώντας πως οι αυξήσεις επιτοκίων της Federal Reserve έχουν αρχίσει να προκαλούν ρωγμές στην αμερικανική αγορά μετοχών.

«Αναμένουμε πως ο δείκτης βαρόμετρο της αμερικανικής χρηματαγοράς S&P 500 να διορθώσει και να υποχωρήσει κάτω από την αντίσταση των 3.900 μονάδων. 

Αν συνεχιστεί η πτώση, θα αγγίξουμε τα επίπεδα του Ιουνίου, κάτω από τις 3.636 μονάδες».

Σε έξαρση το 2022…

Οι μετοχές ήταν σε έξαρση το 2022. Στη συνέχεια, υποχώρησαν απότομα τους έξι μήνες έως τον Ιούνιο, καθώς η Fed άρχισε να αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια για να προσπαθήσει να τιθασεύσει τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό.

Στη συνέχεια, όμως, πραγματοποιήσαν ράλι από τα μέσα Ιουνίου έως τα μέσα Αυγούστου, καθώς οι traders στοιχημάτιζαν ότι η Fed θα εγκατέλειπε τη νομισματική σύσφιξη καθώς η οικονομία επιβραδύνθηκε, με τον S&P 500 να αυξάνεται από τις 3.363 μονάδες στις 4.305 μονάδες.

Έκτοτε, αυτή η ανάκαμψη εξαντλήθηκε και οι μετοχές κατευθύνθηκαν για άλλη μια φορά προς τα κάτω, καθώς η Fed κατέστησε σαφές ότι σκοπεύει να εξαλείψει τον πληθωρισμό με αυξήσεις επιτοκίων.

Ο S&P 500 έπεσε κάτω από τις 4.000 μονάδες την Τρίτη, όπως προέβλεψε η Wells Fargo.

Οι αναλυτές της, με επικεφαλής τον επικεφαλής στρατηγικής αγοράς, Paul Christopher, ανησυχούσαν πως οι πιέσεις θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά – ιδιαίτερα όσον αφορά τη ρευστότητα, ένας δείκτης που αποτυπώνει πόσο εύκολο είναι να αγοράσεις και να πουλήσεις περιουσιακά στοιχεία.

«Εμφανίζονται ρωγμές στη ρευστότητα της χρηματοπιστωτικής αγοράς», έγραψε ο Christopher, προσθέτοντας ότι η αγορά εταιρικών ομολόγων δείχνει κάποια σημάδια πίεσης καθώς η Fed συσφίγγει τη νομισματική πολιτική.

Ο Christopher είπε επίσης ότι η Fed έχει καταστήσει σαφές ότι σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια και να τα διατηρήσει υψηλά μέχρι να ελέγξει πλήρως τον πληθωρισμό.

Μάλιστα, ανέφερε την ομιλία του προέδρου της Fed Jay Powell στη σύνοδο κορυφής των κεντρικών τραπεζών του Jackson Hole ως απόδειξη ότι η Fed θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2% με 3%, από το σημερινό επίπεδο του 8,5%.

Σε αυτό το περιβάλλον, η Wells Fargo πιστεύει ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα ωθήσουν τις ΗΠΑ σε ύφεση στα μέσα του 2023.

Είπε ότι η οικονομία ήδη επιβραδύνεται, με τα νοικοκυριά να ξεμένουν από αποταμιεύσεις, τα κέρδη να μειώνονται γρήγορα προσαρμοζόμενα στον πληθωρισμό και τη στέγαση να γίνεται όλο και πιο δυσβάσταχτη.

Τέλος, η τράπεζα είπε ότι αναμένει ο S&P 500 να τερματίσει σε ένα εύρος μεταξύ 3.800 μονάδες και 4.000 μονάδες, από 3.986 την Τρίτη 30/8.