WikiLeaks: «Εξτρεμιστής εθνικής ασφάλειας ο Ομπάμα»

WikiLeaks: «Εξτρεμιστής εθνικής ασφάλειας ο Ομπάμα»

Δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ εξαπέλυσε ο Τζούλιαν Ασάνζ σχετικά με τη δίκη του Μάνινγκ.

Σφοδρή επίθεση κατά του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα εξαπέλυσε ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ. Τον κατηγόρησε για «εξτρεμισμό εθνικής ασφαλείας», μετά τη καταδίκη του στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ για τη διαρροή χιλιάδων απορρήτων εγγράφων των ΗΠΑ.

Ο Μάνινγκ αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 130 ετών. Το στρατοδικείο αθώωσε τον 25χρονο στρατιώτη για την κατηγορία της συνεργασίας με τον εχθρό, ωστόσο τον έκρινε ένοχο για 19 άλλες κατηγορίες. Ο Μάνινγκ θεωρείται υπεύθυνος για τη διαρροή 700.000 απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων.

Διαβάστε: Αθώος για «βοήθεια στον εχθρό», ένοχος για 19 κατηγορίες ο Μπ. Μάνινγκ

Ο Ασάνζ δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε εάν ο Μάνινγκ είχε στην πραγματικότητα δώσει στη WikiLeaks τα απόρρητα έγγραφα, χρησιμοποιώντας πάντα τη λέξη «υποτιθέμενη» όταν αναφερόταν στη διαρροή. Τόνισε ότι η WikiLeaks δεν αποκαλύπτει ποτές της πηγές της και πάντα τις προστατεύει.

Manning

Επαινώντας τον Μάνινγκ και χαρακτηρίζοντάς τον ως «την πιο σημαντική δημοσιογραφική πηγή που υπήρξε ποτέ», ο Ασάνζ δήλωσε ότι ο δικαστικός αγώνας του 25χρονο στρατιώτη δεν ήταν δίκαιος και ζήτηση να ανακληθεί η ετυμηγορία. «Η κυβέρνηση έκλεισε τον Μάνινγκ σε ένα κελί, και τον άφησε γυμνό στην απομόνωση προκειμένου «να σπάσει», μια πράξη που θεωρείται καταδικαστέα από τον Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια. «Αυτό δεν είναι δίκαιη δίκη», δήλωσε ο Ασάνζ από την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, όπου και παραμένει για παραπάνω από ένα χρόνο.

Η αμερικανική κυβέρνηση πίεζε ώστε να επιβληθεί στον Μάνινγκ η μεγαλύτερη δυνατή ποινή θεωρώντας ότι οι πράξεις του έβλαψαν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ καθώς παρέδωσε μεταξύ άλλων και απόρρητες εκθέσεις για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ο Ασάνζ είπε ότι η WikiLeaks και η νομική ομάδα του Μάνινγκ δεν θα σταματήσουν έως ότου ανακληθεί η απόφαση. «Αποτελεί ένα παράδειγμα εξτρεμισμού εθνικής ασφάλειας. Πρόκειται για μια άδικη απόφαση, η οποία δεν πρέπει να γίνει δεκτή και πρέπει να ανακληθεί», είπε.