Wilbur Ross: Διαπραγματεύσεις με ΕΕ αντί επιβολής δασμών μεταξύ των επιλογών Τραμπ

Wilbur Ross: Διαπραγματεύσεις με ΕΕ αντί επιβολής δασμών μεταξύ των επιλογών Τραμπ
US Secretary of Commerce, Wilbur Ross gestures as he leaves after addressing delegates at the annual Confederation of British Industry (CBI) conference in east London, on November 6, 2017. / AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVASDANIEL LEAL-OLIVAS/AFP/Getty Images Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Αμερικανός πρόεδρος εξετάζει διάφορες επιλογές για τη διευθέτηση της εμπορικής διένεξης των ΗΠΑ με την ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η δυνατότητα νέων διαπραγματεύσεων, αντί της επιβολής δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων.

Ο Αμερικάνος υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross, σε συνέντευξή του στους Financial Times, προτείνει τη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση ως εναλλακτική της επιβολής δασμών τον επόμενο μήνα στις εισαγωγές οχημάτων.

«Μια (επιλογή) θα ήταν να πούμε «απλώς δεν θα κάνω τίποτα», η δεύτερη θα ήταν να επιβληθούν δασμοί σε ορισμένες ή σε όλες (τις χώρες)… η τρίτη θα μπορούσε να είναι κάποια άλλη μορφή διαπραγμάτευσης», είπε ο κ. Ross, περιγράφοντας τις επιλογές που εξετάζει ο Αμερικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα, ο κ. Ross είπε πως η Κίνα προχωρά «καλή τη πίστει» μετά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν στις αρχές του μήνα να προχωρήσει σε μεγάλες αγορές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων.

Ως προς το ζήτημα της Huawei, καθώς λήγει τον Νοέμβριο η γενική άδεια που έχει δώσει η κυβέρνηση Τραμπ σε αμερικανικές επιχειρήσεις να πωλούν στην Huawei Technologies, ο κ. Ross είπε στους FT πως η προθεσμία αυτή δεν είναι αυστηρή και θα μπορούσε να τροποποιηθεί.