WIND: Εδραιώνοντας τη νέα εργασιακή κουλτούρα

WIND: Εδραιώνοντας τη νέα εργασιακή κουλτούρα

Η Ιωάννα Τσίτουρα, Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού WIND Ελλάς, περιγράφει πως χτίζεται το «DNA ενός challenger».

«Η πορεία της WIND από το 2010 ως και σήμερα έχει χαρακτηριστεί από μία σειρά μεγάλων δομικών αλλαγών, που ήταν απαραίτητες για να προσαρμοστεί στις προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας, αλλά και του κλάδου μας. Η διαχείριση αυτών των αλλαγών από τον οργανισμό απαίτησε ρεαλισμό, θάρρος και ευελιξία και ήταν μία προσπάθεια “υπέρβασης των δεδομένων” από όλους». Η κ. Ιωάννα Τσίτουρα, Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού WIND Ελλάς, περιγράφει την ουσία της προσπάθειας που ξεκίνησε από την εταιρεία ώστε, όπως λέει η ίδια, «να χτίσουμε το DNA ενός challenger».

Όταν το 2012 η WIND ολοκλήρωσε μία 3ετία επιτυχούς αλλαγής του επιχειρηματικού της μοντέλου, διατύπωσε ταυτόχρονα ένα νέο όραμα για την παρουσία της στην ελληνική αγορά. Κύρια επιδίωξή της ήταν να είναι ένας τηλεπικοινωνιακός οργανισμός εξαιρετικών επιδόσεων. Επιπλέον, ανέλαβε και την εσωτερική πρόκληση του να διαμορφώσει μία νέα εταιρική κουλτούρα που να υπηρετεί αυτό το όραμα και να το κάνει πράξη μέσα από την προσπάθεια κάθε εργαζόμενου.

Η προσπάθεια αυτή πέτυχε, με αποτέλεσμα η WIND να κερδίσει το βραβείο της συμβουλευτικής εταιρείας KPMG για την επιτυχή «Διαχείριση Αλλαγών» και την εδραίωση νέου επιχειρηματικού μοντέλου και νέας εργασιακής κουλτούρας. Το βραβείο απονεμήθηκε στο πρόσφατο Συμπόσιο Ανθρώπινου Δυναμικού της KPMG, όπου για 14η χρονιά αναδείχθηκαν οι εταιρείες που ανέλαβαν σημαντικές και καινοτόμες πρωτοβουλίες στο χώρο του Ανθρώπινου Δυναμικού.

Τι σημαίνουν, όμως, πρακτικά αυτές οι αλλαγές; Πρώτα απ’ όλα, νοικοκύρεμα. «Εδραιώσαμε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας, πιο απλό και ευέλικτο, με έμφαση στον έλεγχο του κόστους σε όλες μας τις δραστηριότητες», συνεχίζει η κ. Τσίτουρα. «Αποκαταστήσαμε πλήρως την ανταγωνιστικότητα της WIND στην αγορά τηλεπικοινωνιών. Είμαστε μία από τις ελάχιστες ελληνικές εταιρείες που μείωσαν τις τιμές τους στη διάρκεια της κρίσης και μάλιστα σε μεγάλο ποσοστό -σχεδόν 30%- ενώ παράλληλα συνεχίζουμε να επενδύουμε σε υποδομές, προϊόντα και υπηρεσίες, από δικά μας κεφάλαια, για να φέρνουμε περισσότερη αξία στους πελάτες μας».

Το να αλλάξει η εργασιακή κουλτούρα σε έναν μεγάλο οργανισμό που ήδη δραστηριοποιείται πάνω από 20 χρόνια σε έναν τόπο, είναι από μόνο του μεγάλη πρόκληση. Όμως το βήμα έπρεπε να γίνει. Αρχικά η διοικητική ομάδα της εταιρείας προσδιόρισε τα χαρακτηριστικά της νέας κουλτούρας και διαμόρφωσε τις νέες αξίες. Στη συνέχεια περιέγραψε τις συμπεριφορές που πρέπει να διέπουν τον οργανισμό της WIND ώστε οι αξίες να εφαρμόζονται στην καθημερινότητά της. Αυτή ήταν η βάση εκκίνησης.

«Χτίζοντας πάνω σε αυτά», συνεχίζει η κ. Τσίτουρα, «προχωρήσαμε σε πολλαπλές ενέργειες με κύριους άξονες την Επικοινωνία & Συμμετοχή, την Απλοποίηση, την Επικέντρωση στον πελάτη, την Εκπαίδευση, την Ανάπτυξη και τη Φροντίδα για όλους.  Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, που διαρκεί ήδη 14 μήνες, είναι ότι δημιουργούμε και εδραιώνουμε καθημερινά μια νέα κουλτούρα στη WIND, η οποία χαρακτηρίζεται από αποφασιστικότητα, δέσμευση και εστίαση στην επίτευξη εξαιρετικών επιδόσεων».

Ο μετασχηματισμός αυτός της WIND εφάρμοσε στην πράξη αυτό που οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου έχουν αποδείξει με την πρακτική και τις επιδόσεις τους: ότι για να επιτευχθεί ένας μεγαλόπνοος στόχος χρειάζεται να υποστηριχθεί από μια κουλτούρα καθολικής συμμετοχής στη συνεχή επιδίωξη της αριστείας. Επιπλέον, στο εσωτερικό πια, η εταιρική κουλτούρα σε κάθε πτυχή και λεπτομέρειά της, άτυπη και τυπική, είναι αυτή που τελικά διαμορφώνει το περιβάλλον εργασίας.

Το επόμενο βήμα επιδιώκει να πάει τη WIND ακόμα ψηλότερα. «Θέλουμε η WIND να είναι ο challenger της ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών», καταλήγει η κ. Τσίτουρα. «Η εταιρεία που ξεχωρίζει σε ελληνικό, αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο για τις εξαιρετικές της επιδόσεις σε κάθε τομέα της επιχειρηματικής της δραστηριότητας, ώστε να δίνει στους πελάτες της, στους ανθρώπους της και στους μετόχους της, συστηματικά αυξανόμενη αξία».

Διαβάστε ακόμη την αποκλειστική συνέντευξη του επικεφαλής της Wind, Νάσου Ζαρκαλή, στο Fortune