WIND: Η βιώσιμη επιχειρηματικότητα είναι μονόδρομος για τη χώρα και την κοινωνία

WIND: Η βιώσιμη επιχειρηματικότητα είναι μονόδρομος για τη χώρα και την κοινωνία
Τα κριτήρια ESG και οι επενδυτές  - Οι στόχοι για το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση.

Τους 25 στόχους για τη βιωσιμότητα έως το 2025 ανακοίνωσε η WIND, καθιστώντας σαφές πως η ανάπτυξη της χώρας μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από δράσεις που προάγουν τη βιώσιμη επιχειρηματικότητα και θέτουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο, τον εργαζόμενο, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Διευθυντής Επικοινωνίας της WIND Ελλάς Γιώργος Τσαπρούνης, βλέπουν ως ευκαιρία αλλαγής και προόδου την προώθηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια ESG, καθώς έτσι ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος ανταποκρίνεται στο μεταβαλλόμενο νομοθετικό τοπίο και στην αλλαγή της συμπεριφοράς των καταναλωτών και της κοινωνίας.

«Μέσα από τους στόχους αυτούς, θα ενισχύσουμε περαιτέρω τη σχέση μας με τα ενδιαφερόμενα μέρη, θα συνεχίσουμε να χτίζουμε εμπιστοσύνη και να αναπτυσσόμαστε με υπεύθυνο και βιώσιμο τρόπο. Ως εταιρεία παρουσιάζουμε ετήσιο απολογισμό βιωσιμότητας τα τελευταία 12 χρόνια με πιστοποίηση από διεθνείς φορείς. Η βιωσιμότητα αποτελεί μέρος του DNA μας και είναι μαραθώνιος, γι’ αυτό και απαιτείται διαρκής προσπάθεια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε δε πως οι εν λόγω στόχοι βασίζονται σε έξι περιοχές: πελάτες, περιβάλλον, εργαζόμενοι, κοινωνία, εταιρική διακυβέρνηση και βιώσιμη λειτουργία της επιχείρησης.

Ερωτηθείς αναφορικά με το εάν η εταιρεία εξετάζει την έκδοση πράσινων ομολόγων, ο κ.       Τσαπρούνης δήλωσε πως, προς το παρόν, δεν είναι στις σκέψεις της διοίκησης, χαρακτήρισε όμως θετική την κίνηση άλλων εταιρειών να στραφούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Παράλληλα, τόνισε τα οφέλη της τεχνολογίας 5G και των οπτικών ινών καθώς καταργούνται, όπως είπε, εκατοντάδες χιλιάδες καμπίνες και έτσι μειώνεται σημαντικά το ενεργειακό αποτύπωμα των εταιρειών. Πρόσθεσε μάλιστα πως οι συνδρομητές – καταναλωτές δίνουν μεγάλη έμφαση σε θέματα βιωσιμότητας, στοιχείο που εκλαμβάνεται ως πολύ σημαντικό και εντατικοποιεί τις επενδύσεις της διοίκησης της WIND προς αυτή την κατεύθυνση.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στις αλλαγές που έφερε η πανδημία στο εργασιακό μέτωπο, αλλά και στα μέτρα που θα λάβει ο οργανισμός στο μέλλον. Στην πράξη είδαν ότι το γραφείο βοηθά πάρα πολύ στην απόδοση των εργαζομένων, ωστόσο, χρειάζεται να βρεθεί μία χρυσή τομή. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και για αυτούς που θα επιλέξουν να εργάζονται από το σπίτι, η εταιρεία δίνει πρόσβαση σε όλες τις εφαρμογές και όλα τα προγράμματα από παντού.

«Πιστεύουμε στην κυκλική οικονομία και πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε την συνεργασία μας με την Green Panda, ενώ εξετάζουμε και νέες συνέργειες. Η βιώσιμη επιχειρηματικότητα είναι μονόδρομος για τη χώρα και την κοινωνία» κατέληξε.

Τα κριτήρια ESG και οι επενδυτές

Στη σημασία των κριτηρίων ESG για την αύξηση της κεφαλαιακής αξίας μιας επιχείρησης, καθώς επίσης και για την ενίσχυση της εταιρικής της φήμης αναφέρθηκε ο Πρόεδρος και Ιδρυτής του Κέντρου Αειφορίας (CSE ) Νίκος Αυλώνας.

«Τα κριτήρια ESG είναι πολύ σημαντικά για το μέλλον των επιχειρήσεων καθώς τα λαμβάνουν υπόψη τους οι επενδυτές και οι τράπεζες. Διαμορφώνουν την αξία των επιχειρήσεων του μέλλοντος. Αυτή τη στιγμή περί τα 17 τρις δολάρια είναι επενδυμένα σε οργανισμούς που εφαρμόζουν τα κριτήρια ESG. Μάλιστα από το 2018 το ποσοστό των επενδύσεων έχει αυξηθεί κατά 42%».

Σύμφωνα με τον κ. Αυλώνα, ο τρόπος με τον οποίο μια επιχείρηση βλέπει το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση είναι σε συνάρτηση με την ανθεκτικότητα και την οικονομική ευρωστία.

«Οι τράπεζες δίνουν καλύτερα δάνεια σε μια εταιρεία που έχει επενδύσει στην αειφορία διότι θεωρούν ότι παίρνουν λιγότερο επενδυτικό ρίσκο. Όλοι κερδίζουν από τα ESG. Στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε η πρώτη έρευνα στα τέλη του 2020 στην οποία συμμετείχαν πάνω από 100 εταιρείες και εστιάσαμε σε 17 εισηγμένες που απασχολούν 136.000 εργαζόμενους. Σταδιακά βλέπουμε ότι τέτοιου είδους πρακτικές ενσωματώνονται στην στρατηγική των εταιρειών. Από την πλευρά τους μεγάλα rating agencies αξιολογούν τις εκθέσεις και στη συνέχεια ενημερώνουν για το επενδυτικό – χρηματοοικονομικό ρίσκο».

Να σημειωθεί ότι η WIND υποστηρίζει τις αρχές του Οικουμενικού Συμφώνου του ΟΗΕ και συμβάλλει στην επίτευξη των Στόχων Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Παράλληλα εφαρμόζει τα τυποποιημένα πλαίσια από το Συμβούλιο Βασικών Λογιστικών Προτύπων (SASB) για αναφορά της προόδου.

Ανάμεσα στους 25 Στόχους, ξεχωρίζουν οι παρακάτω:

Για το περιβάλλον

  • Στη WIND έχουν ως στόχο την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της χρήσης φυσικών πόρων. Προχωρούν σε 100% διαχωρισμό και επεξεργασία αποβλήτων στις επιχειρηματικές μονάδες και εισάγουν την έννοια της κυκλικής οικονομίας μέσω προγράμματος χρηματοδοτικής μίσθωσης για συσκευές τηλεφώνων και άλλο ηλεκτρικό εξοπλισμό.
  • Παράλληλα διαθέτουν την τεχνολογία τους στην προστασία του οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας της χώρας μας.

Για την κοινωνία  

  • Αναπτύσσουν ένα ψηφιακό δίκτυο που είναι πράσινο και βιώσιμο και εξασφαλίζει βελτιωμένη ψηφιακή εμπειρία πελατών με ολοκληρωμένες και ασφαλείς υπηρεσίες επικοινωνιών.
  • Βασικό τους μέλημα παραμένει η μείωση των ανισοτήτων και η ένταξη και ενδυνάμωση μέσα από τη συνδεσιμότητα ώστε όλοι να διεκδικήσουν ισότιμη συμμετοχή στο ψηφιακό μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό εστιάζουν στην παροχή ψηφιακής πρόσβασης σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, στην ενδυνάμωση των γυναικών και την αναβάθμιση δεξιοτήτων τους μέσα από συνεργασίες και πρωτοβουλίες.

Για την Εταιρική Διακυβέρνηση

  • Εξελίσσουν θέματα που αφορούν στην διαφορετικότητα και την ένταξη στον χώρο εργασίας με στόχο 35% των γυναικών να αναλαμβάνουν ρόλους ευθύνης.
  • Ενσωματώνουν αυστηρά πρότυπα και Κριτήρια Αξιολόγησης Βιωσιμότητας στην αλυσίδα προμηθευτών μέσα από την επικαιροποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας Προμηθευτών και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας μας με ανάθεση προμηθειών σε ελληνικές εταιρείες ≥ 90% σε ετήσια βάση.