WSJ: Αμφιβολίες της ΕΚΤ για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών

WSJ: Αμφιβολίες της ΕΚΤ για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών

Φόβοι από την κεντρική τράπεζα για τους κινδύνους για τους φορολογούμενους και τις πηγές χρηματοδότησης των τραπεζών ενόψει stress tests.

Ανήσυχη είναι, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σχετικά με τις νομικές αλλαγές στον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών στο «κουαρτέτο» του Νότου, δηλαδή σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, καθώς εκτιμά ότι οι αλλαγές αυτές αφήνουν τους φορολογούμενους «ανοιχτούς» σε κινδύνους εάν παραστεί έκτακτη ανάγκη για τις τράπεζες, ενώ θα μείωναν παράλληλα και την πίεση στις τράπεζες να αναζητήσουν κεφάλαια από άλλες πηγές δανεισμού.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ΕΚΤ θεωρεί πως με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να υπονομευτεί η αποτελεσματικότητα του νέου γύρου των stress tests, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται στο τέλος Οκτωβρίου.

«Δεν μας αρέσει, αλλά δεν υπάρχει κάτι που να μπορούμε να κάνουμε για αυτό», ανέφερε υπάλληλος της ΕΚΤ σχετικά με τις αλλαγές στον αναβαλλόμενο φόρο.

Η WSJ αναφέρει πως η αμηχανία της ΕΚΤ διατυπώνεται και σε νομική γνωμοδότηση για την Πορτογαλία που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, η οποία ακολούθησε προηγούμενες κινήσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας. «Η ΕΚΤ συνιστά στις πορτογαλικές αρχές να αξιολογήσουν προσεκτικά τις επιπτώσεις του σχεδίου νόμου από τη σκοπιά του δημόσιου χρέους και τη βιωσιμότητα αυτού. Αναφέρει επίσης, ότι λαμβάνεται υπόψη η ανάγκη να σπάσει ο δεσμός μεταξύ του τραπεζικού τομέα και του δημόσιου χρέους», ανέφερε η ΕΚΤ σχετικά.

Όπως αναφέρουν στελέχη τραπεζών, οι αμφιβολίες της ΕΚΤ μπορεί πιθανώς να οδηγήσει στο να προσμετρηθεί στα stress tests μόνο μέρος του οφέλους από τον αναβαλλόμενο φόρο.