WSJ: Εντός ατζέντας η ελληνική χρεοκοπία για τους δανειστές

WSJ: Εντός ατζέντας η ελληνική χρεοκοπία για τους δανειστές

«H Ελλάδα θα κρατήσει το ευρώ ως νόμισμα, ακόμη και αν κηρύξει στάση πληρωμών στα δάνεια διάσωσης», αναφέρει η WSJ.

Δημοσίευμα της εφημερίδας «Wall Street Journal» καταγράφει την τροπή που έχουν λάβει οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές της χώρας και σημειώνει:

«Στα χείλη των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης είναι πια και επίσημα η συζήτηση για την χρεοκοπία της Ελλάδος (…) Η ιδέα (της χρεοκοπίας) πάει κόντρα στη λογική που κυριαρχεί σε όλη την διάρκεια της κρίσης χρέους, όπου το σοκ της αθέτησης έχει μεταφραστεί ότι θα στείλει την Ελλάδα σε έναν αδυσώπητο δρόμο γεμάτο bank runs, capital controls και τελικά της εξόδου από την Ευρωζώνη».

Παράλληλα, σχολιάζεται: «Με τον κίνδυνο της αθέτησης πληρωμών να είναι πλέον μεγαλύτερος από ποτέ, το να βρεθεί ένας τρόπος να αποφευχθεί το χάος της επιστροφής στη δραχμή, φαίνεται όλο και πιο ελκυστικός. Οι υποστηρικτές αυτής της ιδέας λένε ότι θα μπορούσε να σώσει την Ευρώπη από την αμηχανία του να κλωτσήσει ένα από τα μέλη της έξω από την ευρωζώνη και να αποφευχθεί ένα προηγούμενο που θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στο ευρώ».

Το δημοσίευμα καταλήγει ως εξής: «Η ιδέα της διατήρησης της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, παρά τη χρεοκοπία, συζητήθηκε από υψηλούς αξιωματούχους των υπουργείων οικονομικών της Ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα, αν και πολλοί εξέφρασαν σοβαρές αμφιβολίες για το αν αυτό θα λειτουργήσει. «Δεν αποτελεί ακριβώς σχέδιο, αλλά μία εξέλιξη της σκέψης γύρω από το αύριο της Ελλάδας», πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις».