WSJ: Η Ελλάδα είναι ένα πρόβλημα, αλλά η πραγματική βόμβα είναι η Κίνα.

WSJ: Η Ελλάδα είναι ένα πρόβλημα, αλλά η πραγματική βόμβα είναι η Κίνα.

Μόλις το 6% των επενδυτών θεωρούν την ελληνική κρίση ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της παγκόσμιας οικονομίας.

Η ελληνική κρίση μπορεί να προσελκύει το ενδιαφέρον όλου του κόσμου, ωστόσο μόλις το 6% των επενδυτών θεωρεί πως το ελληνικό ζήτημα αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με έρευνα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street JournalΣύμφωνα με τη συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτών, το 94%, ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από την ανατολή.

 

«Το ΑΕΠ της Κίνας για μόλις δύο εβδομάδες ισούται με το ετήσιο ΑΕΠ της Ελλάδας» αναφέρει ένας από τους συμμετέχοντες στην έρευνα. «Τόσο οικονομικά όσο και γεωπολιτικά, η Κίνα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο από ό,τι η Ελλάδα.»

 

Η Κίνα πάντως ανακοίνωσε σήμερα ανάπτυξη 7% για το δεύτερο οικονομικό τρίμηνο, εκπλήσσοντας θετικά τους αναλυτές που ανέμεναν να περιοριστεί στο 6,8%. Συνεχίζει να παραμένει ωστόσο ιδιαίτερα μικρό ποσοστό, θυμίζοντας του ρυθμούς ανάπτυξης του 2009. Αυτό είναι άλλωστε και ο λόγος που η Κεντρική Τράπεζα της χώρας αναγκάστηκε τον προηγούμενο μήνα σε μια νέα μείωση των επιτοκίων, την τέταρτη από τον Νοέμβριο, με σκοπό να ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα.