WSJ: Οι θεσμοί ζητούν επιπλέον τρία δισ. ευρώ σε μέτρα

WSJ: Οι θεσμοί ζητούν επιπλέον τρία δισ. ευρώ σε μέτρα
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras, right, and Finance Minister Euclid Tsakalotos attend a parliament meeting in Athens, Thursday, July 16, 2015. Greece's Parliament has approved an austerity bill demanded by bailout creditors, despite a significant level of dissent from the governing leftist Syriza party. The bill to impose sweeping tax hikes and spending cuts was approved with the support of three pro-European opposition parties. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

«Eάν η Ελλάδα δεν πετύχει τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να εφαρμόσει αυτά τα μέτρα».

Αξιωματούχοι που έχουν άμεση σχέση με τις συζητήσεις των Ευρωπαίων ανέφεραν στη Wall Street Journal ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υπογράψει τα γνωστά και ως μέτρα έκτακτης ανάγκης, ύψους έως περίπου τρία δισ. ευρώ, πέρα από το πακέτο των πέντε δισ. ευρώ σε φορολογικές αυξήσεις και περικοπές δαπανών, το οποίο ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές.

Σε περίπτωση που δεν πετύχει τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος τα επόμενα χρόνια, τα οποία ορίζει η περσινή συμφωνία, η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει αυτά τα μέτρα.

Η ιδέα αυτή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει τη στήριξη της Γερμανίας, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για αυτή και αξιωματούχοι από την πλευρά των δανειστών σημειώνουν ότι θα είναι πολιτικά δύσκολο να την αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Από την πλευρά τους, οι δανειστές θεωρούν ότι με την ιδέα των έκτακτων μέτρων θα ξεπεραστεί η διαφωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών Θεσμών και του ΔΝΤ για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η Κομισιόν θεωρεί ότι μέτρα λιτότητας της τάξεως των πέντε δισ. θα είναι αρκετά προκειμένου η Ελλάδα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ. Ομως το ΔΝΤ είναι πιο απαισιόδοξο και επιμένει σε μέτρα οκτώ δισ. ευρώ, εκτιμώντας ότι η ευρωπαϊκή πρόταση θα οδηγήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ.

Ακόμη, το Ταμείο έχει εκφράσει σκεπτικισμό για τον στόχο του 3,5%, θεωρώντας τον μη ρεαλιστικό, αλλά η Γερμανία επέμεινε αυτή την εβδομάδα να μην αλλάξει αυτός ο όρος της συμφωνίας.

Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες, στις συναντήσεις στην Ουάσιγκτον, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και στελέχη του ΔΝΤ κατέληξαν στα έκτακτα μέτρα, προκειμένου να συμβιβαστούν οι αντιφατικές εκτιμήσεις των δανειστών και να παρουσιάσουν μία κοινή πρόταση στην Αθήνα.

«Το ΔΝΤ θέλει τα έκτακτα μέτρα να περιλαμβάνουν περικοπές στις συντάξεις και στις φοροαπαλλαγές, αντί για αυξήσεις στους φορολογικούς συντελεστές», αναφέρεται στο δημοσίευμα της Wall Street Journal.

«Η Γερμανία στηρίζει τα έκτακτα μέτρα, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τα νομοθετήσει τώρα, ώστε να ενεργοποιηθούν αυτόματα αν χρειαστεί. Μη δεσμευτικές υποσχέσεις δεν θα είναι αρκετές για το Βερολίνο, που έχει ελάχιστη εμπιστοσύνη στην επιθυμία των Ελλήνων πολιτικών να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις», υποστηρίζει υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση είναι σίγουρη ότι δεν χρειάζεται επιπλέον λιτότητα για να πετύχει τον στόχο του 3,5%, δεν θα πρέπει να έχει πρόβλημα με τα έκτακτα μέτρα, καθώς δεν θα χρειαστούν αν η Αθήνα είναι σωστή», κατέληξε ο ίδιος αξιωματούχος.