WSJ: Μνημόνιο έως τον Μάρτιο πρότειναν στον Τσίπρα οι δανειστές

WSJ: Μνημόνιο έως τον Μάρτιο πρότειναν στον Τσίπρα οι δανειστές
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περικοπές στο ασφαλιστικό και αύξηση των φόρων ζητούν οι δανειστές για την παροχή πλήρους χρηματοδότησης μέχρι τον Μάρτιο του 2016.

Δημοσίευμα της Wall Street Journal αποκαλύπτει πρόταση των δανειστών για επέκταση του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2016, όμως η επίτευξη συμφωνίας σε αυτή τη βάση υπονομεύεται από τις διαφωνίες που ανακύπτουν σχετικά με τα ανταλλάγματα που πρέπει να προσφέρει η Ελλάδα, τα οποία δεν είναι άλλα από την αύξηση της φορολογίας και τις περικοπές στο ασφαλιστικό.

Ειδικότερα, πηγές της WSJ αναφέρουν πως για να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα δεν θα στερέψει από ρευστό, η χώρα θα αποκτήσει πρόσβαση στα 10,9 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν απομείνει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν επίσης πως: «Κάθε μέρα που περνά η εκροή καταθέσεων [από τις ελληνικές τράπεζες] σημαίνει ότι όλο και λιγότερα χρήματα μπορούν να παρθούν από αυτές [χρήση των πόρων του ΤΧΣ για την αποπληρωμή χρέους] και αντ’ αυτού πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την σταθεροποίησή τους».

Σημείο τριβής που επίσης δυσκολεύει την επίτευξη της συμφωνίας είναι και το γεγονός πως παραμένει αόριστο τι θα συμβεί μετά τον Μάρτιο του 2016. Μια από τις πηγές αναφέρει πως η Ελλάδα επιμένει ότι δεν θέλει τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, κάτι που πολλοί εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν απαραίτητο, ενώ δεν θέλει ούτε να ακολουθήσει τους κανόνες για τις δαπάνες που ζητούν οι πιστωτές.

Σκληραίνουν τη στάση τους οι δανειστές: Συζητούν μόνο με αντιπρόταση