WSJ: Ο πληθυσμός της Κίνας μπορεί να πέσει στα 500 εκατ. άτομα από το 1,4 δισ.;

WSJ: Ο πληθυσμός της Κίνας μπορεί να πέσει στα 500 εκατ. άτομα από το 1,4 δισ.;
(220306) -- HONG KONG, March 6, 2022 (Xinhua) -- A girl wearing a face mask plays with a dog in south China's Hong Kong, March 6, 2022. (Xinhua/Lo Ping Fai) (Photo by Lo Ping Fai / XINHUA / Xinhua via AFP) Photo: AFP
Η πολιτική του ενός παιδιού καθοδηγήθηκε από φόβους για υπερπληθυσμό που θα μπορούσε να καταπνίξει την οικονομική ανάπτυξη.

Για ταχύτατη μείωση των γεννήσεων στην Κίνα -πιο γρήγορη από αυτή που ανέμεναν οι ειδικοί- κάνει λόγο δημοσίευμα της Wall Street Journal τη Δευτέρα, τονίζοντας πως το φαινόμενο αυξάνει τις ανησυχίες για δημογραφική κατάρρευση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Σύμφωνα με την WSJ, η πτώση των γεννήσεων στην Κίνα συμβαίνει ταχύτερα από ό,τι πολλοί περίμεναν, εγείροντας φόβους για δημογραφική κατάρρευση. Και η αντιμετώπιση των συνεπειών μπορεί τώρα να περιπλέκεται από λανθασμένους υπολογισμούς που έγιναν πριν από 40 και πλέον χρόνια.

Η πολιτική του ενός παιδιού

Η πολιτική του ενός παιδιού, η οποία καθοδηγήθηκε από φόβους για υπερπληθυσμό που θα μπορούσε να καταπνίξει την οικονομική ανάπτυξη, ήταν το πνευματικό τέκνο ενός επιστήμονα πυραύλων με σπουδές στη Μόσχα. Χρησιμοποιώντας μαθηματικά μοντέλα που μοιάζουν με εκείνα για τον υπολογισμό των τροχιών των πυραύλων, η πολιτική αποσκοπούσε στον περιορισμό της αύξησης του πληθυσμού της Κίνας. Ωστόσο, τέσσερις δεκαετίες αργότερα, οι επιπτώσεις είναι ολοφάνερες, καθώς η Κίνα αντιμετωπίζει τη γήρανση του πληθυσμού πολύ νωρίτερα στη φάση της ανάπτυξής της σε σύγκριση με άλλες μεγάλες οικονομίες.

Η μείωση των γεννήσεων ήταν δραματική, με πάνω από 500.000 λιγότερες γεννήσεις να καταγράφονται πέρυσι, μια τάση που επιταχύνει την πτώση του πληθυσμού που ξεκίνησε το 2022. Η μείωση αυτή επιτείνεται από τη σημαντική μείωση του αριθμού των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία, παράλληλα με τη μεταβολή της κοινωνικής στάσης απέναντι στον τοκετό και το μέγεθος της οικογένειας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ειδικοί υποστηρίζουν πως η Κίνα θα έχει μόλις 525 εκατομμύρια κατοίκους μέχρι το τέλος του αιώνα. Αυτό είναι λιγότερο από την προηγούμενη πρόβλεψή τους για 597 εκατομμύρια και μια κατακόρυφη πτώση από το 1,4 δισεκατομμύριο που είναι τώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: WA