Ξανά σε άνοδο οι τιμές τροφίμων – «Χρυσός» δημητριακά και γαλακτοκομικά

Ξανά σε άνοδο οι τιμές τροφίμων – «Χρυσός» δημητριακά και γαλακτοκομικά
Photo: pixabay.com
Τι αναφέρει ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Οι τιμές τροφίμων αυξήθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Μάιο, λόγω της ανόδου στις τιμές των δημητριακών και των γαλακτοκομικών προϊόντων, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Οι τιμές τροφίμων παγκοσμίως αυξήθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Μάιο, καθώς οι υψηλότερες τιμές των δημητριακών και των γαλακτοκομικών προϊόντων αντιστάθμισαν τις μειώσεις στις τιμές της ζάχαρης και των φυτικών ελαίων. Ο παγκόσμιος δείκτης τιμών τροφίμων του FAO διαμορφώθηκε στις 120,4 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση 0,9% σε σχέση με τον Απρίλιο, αλλά παραμένει 3,4% χαμηλότερος από πέρυσι.

Η άνοδος των τιμών των δημητριακών κατά 6,3% οφείλεται σε ανησυχίες για τις συνθήκες καλλιέργειας που επηρεάζουν τις σοδειές σε βασικές περιοχές όπως η Βόρεια Αμερική, η Ευρώπη και η Μαύρη Θάλασσα. Οι τιμές των γαλακτοκομικών αυξήθηκαν κατά 1,8% λόγω της αυξημένης ζήτησης και ανησυχιών για τη μείωση της παραγωγής στη Δυτική Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντίθετα, οι τιμές της ζάχαρης μειώθηκαν κατά 7,5% χάρη στην καλή συγκομιδή στη Βραζιλία, ενώ οι τιμές των φυτικών ελαίων υποχώρησαν κατά 2,4% λόγω της αύξησης της παραγωγής φοινικέλαιου.

Σε ξεχωριστή έκθεση, ο FAO προβλέπει ότι η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών για το 2024/25 θα παραμείνει σταθερή στα επίπεδα ρεκόρ του 2023/24, με αυξήσεις στην παραγωγή κριθαριού, ρυζιού και σόργου να αντισταθμίζουν τις μειώσεις στον αραβόσιτο και το σιτάρι. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγή σιταριού.

Η παγκόσμια ζήτηση σιτηρών αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,5% σε νέο υψηλό ρεκόρ 2,851 δισεκατομμυρίων τόνων, ενώ τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών αναμένεται να αυξηθούν κατά 1,5% στα 897 εκατομμύρια τόνους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: