«Ξαναγράφεται» η συμφωνία Σκλαβενίτη – Μαρινόπουλου

«Ξαναγράφεται» η συμφωνία Σκλαβενίτη – Μαρινόπουλου
Σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος , Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016. Υπεγράφη σήμερα μεταξύ της Σκλαβενίτης, των Τραπεζών και της Μαρινόπουλος, η συμφωνία των όρων του σχεδίου εξυγίανσης της τελευταίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Τα ζητήματα αφορούν κυρίως τη διεύρυνση της λεγόμενης ενδιάμεσης χρηματοδότησης.

Προς επαναπροσδιορισμό οδεύει η συμφωνία ΣκλαβενίτηΜαρινόπουλου, με στόχο την αντιμετώπιση των ζητημάτων διευρυμένης ενδιάμεσης χρηματοδότησης που προκύπτουν μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης με την οποία εγκρίνεται η σχετική συμφωνία.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνουν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές που είναι σε γνώση του θέματος, το γεγονός ότι η απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε μια μέρα μετά από ό,τι προέβλεπε η συμφωνία με τις τράπεζες εγείρει σοβαρά θέματα επαναπροσδιορισμού πλευρών της συμφωνίας, που αφορούν κυρίως τη διεύρυνση της λεγόμενης ενδιάμεσης χρηματοδότησης.

Ειδικότερα, επεσήμαιναν την ύπαρξη ερωτημάτων σχετικά με την πληρωμή των εργαζομένων τόσο τον Δεκέμβριο όσο και τον Ιανουάριο και της πλευράς που θα επωμιστεί το κόστος αυτής της χρηματοδότησης.

Παράλληλα, επεσήμαιναν ότι η έκδοση της παραπάνω δικαστικής απόφασης, τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου και η αναμενόμενη καθαρογραφή και κοινοποίηση της την Παρασκευή 20 τρέχοντος, θέτει εκτός νομικών προθεσμιών την διαδικασία της τριτανακοπής -πρόκειται για μια νομική διαδικασία προσβολής της απόφασης από διαφωνούντες πιστωτές- διότι σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία απαιτούνται 30 ημέρες άσκησης του δικαιώματος αυτού.

Γι’ αυτό τον λόγο οι νομικοί όλων των εμπλεκομένων μερών αναζητούν ήδη από το πρωί της Δευτέρας λύση προκειμένου να καλυφθούν τα κενά και η συμφωνία να είναι συμβατή με τα δεδομένα που δημιούργησε η καθυστέρηση της δικαστικής απόφασης. Όλοι ωστόσο τονίζουν πως βούληση όλων είναι το γρηγορότερο δυνατόν η υλοποίησή της.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Δευτέρα, εκδόθηκε η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία εγκρίνεται το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος ΑΕ.

Βάσει της απόφασης αυτής ανάβει το «πράσινο φως» για την έγκριση του σχεδίου διάσωσης της Μαρινόπουλος ΑΕ, κατ’ ουσίαν της εξαγοράς της από τον όμιλο Σκλαβενίτη.

Η 14η Φεβρουαρίου ήταν η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της σχετικής συμφωνίας, σύμφωνα με το Μνημόνιο που έχει υπογραφεί από τις τράπεζες και τους δύο επιχειρηματικούς ομίλους.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι συζητήσεις που αναμένεται να ξεκινήσουν εντός των επόμενων ημερών μεταξύ των εμπλεκομένων μερών αφορούν στην κάλυψη των νέων χρηματοδοτικών αναγκών που προέκυψαν έως τώρα αλλά και που θα διαρκέσουν -σύμφωνα με πηγές της αγοράς- τουλάχιστον έως τα μέσα του προσεχούς Μαρτίου. Παράλληλα, κατά τις συζητήσεις αυτές αναμένεται να αντιμετωπιστούν και χρηματοδοτικά ζητήματα που αφορούν τόσο στο σκέλος της ενδιάμεσης χρηματοδότησης όσο και ευρύτερα θέματα της συμφωνίας.

Τα χρήματα της ενδιάμεσης χρηματοδότησης έχουν εξαντληθεί με την καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων και η πληρωμή του 30% του μισθού του Δεκεμβρίου στους 10.800 εργαζομένους της Μαρινόπουλος ΑΕ είναι επιπλέον έμμεση χρηματοδότηση από τον όμιλο Σκλαβενίτη – καταβλήθηκε από τις εισπράξεις των πωλήσεων οι οποίες δεν αποδόθηκαν -, η οποία δεν προβλεπόταν από καμία συμφωνία και αποτελούσε αποκλειστικά πρωτοβουλία της οικογένειας Σκλαβενίτη, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές.