«Ξαναζεστάθηκαν» οι φήμες για εξαγορά της BlackBerry από τη Samsung

«Ξαναζεστάθηκαν» οι φήμες για εξαγορά της BlackBerry από τη Samsung
Photo:

Όσο και αν οι δύο εταιρείες το διαψεύδουν, οι επενδυτές και η τιμή της μετοχής της BlackBerry δείχνουν πως η προσπάθεια συνεχίζεται.

Τίποτα δεν έχει τελειώσει, σύμφωνα με δημοσιεύματα και πληροφορίες που κυκλοφορούν τις τελευταίες μέρες. Η καναδική εφημερίδα The Financial Post έγραψε χθες πως η Samsung όχι μόνο δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα, αλλά και πως έγγραφο της επενδυτικής εταιρείας Evercore της Νέας Υόρκης περιγράφει αναλυτικά για λογαριασμό της Samsung την υπόθεση της εξαγοράς.

Στο ίδιο έγγραφο η Evercore προτρέπει τη Samsung να «στρατολογήσει» για τον σκοπό της τον μεγαλομέτοχο της BlackBerry Prem Watsa (πρόεδρος και CEO της επενδυτικής Fairfax Financial Holdings που κατέχει το 9% της BlackBerry, θεωρείται ο Καναδός Ουόρεν Μπάφετ) ώστε να προχωρήσει η συμφωνία. Η μετοχή της BlackBerry ανέβηκε αμέσως κατά 6%.

Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή της Financial Post, ο Watsa είναι πρόθυμος να στηρίξει μία συμφωνία εφόσον η τιμή είναι μεγαλύτερη από 15 δολάρια ανά μετοχή, τιμή 20-30% πάνω από την τρέχουσα χρηματιστηριακή της αξία.

Οι Samsung, BlackBerry και Fairfax δεν σχολίασαν το δημοσίευμα, ενώ η Evercore ανακοίνωσε πως «είναι σύνηθες να αναπτύσσουμε και να αναλύουμε ιδέες για δική μας χρήση» προσθέτοντας πως η Samsung δεν είναι σήμερα πελάτης της.

Σύμφωνα με τη γνώμη κάποιων αναλυτών η φήμη είναι εκεί επειδή οι άνθρωποι θέλουν να την πιστέψουν και όχι επειδή έχει οικονομική και πρακτική βάση. Ο μόνος λόγος που κάποιος θα αγόραζε τη BlackBerry είναι για να αποκτήσει πρόσβαση στις πατέντες της, αλλά ακόμα και για αυτό θα αρκούσε μια συμφωνία αδειοδότησης.

Ωστόσο, άλλοι υποστηρίζουν πως η συμφωνία φυσικά και θα είχε νόημα αφού θα την έβαζε τόσο στο οικοσύστημα του BlackBerry Messenger, αλλά και στο παιχνίδι του Internet of Things μέσω του QNX, του λειτουργικού συστήματος που θα «τρέχει» στα αυτοκίνητα Ford και που ανήκει στη BlackBerry από το 2010.