Το Κίεβο φλέγεται

Το Κίεβο φλέγεται

Η αστυνομική επιχείρηση εκκαθάρισης βάφτηκε με αίμα - Πάνω από δέκα οι νεκροί (βίντεο, φωτογραφίες)

Δεκατέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις συγκρούσεις που συνεχίζονται στο Κίεβο μεταξύ αστυνομικών και αντικυβερνητικών διαδηλωτών, ανακοίνωσε η αστυνομία. Οι έξι από τους νεκρούς ήταν αστυνομικοί.

Μια εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι επτά πολίτες και έξι αστυνομικοί σκοτώθηκαν στις πολύωρες συγκρούσεις, ορισμένοι εκ των οποίων από σφαίρες. Ένας εκπρόσωπος των διαδηλωτών διευκρίνισε ότι άλλος ένας πολίτης τραυματίστηκε θανάσιμα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στα 14.

Η ουκρανική τηλεόραση μετέδωσε ότι δύο τεθωρακισμένα άρματα μεταφοράς προσωπικού κινούνται προς την πλατεία Ανεξαρτησίας, στο κέντρο της πρωτεύουσας, και οι διαδηλωτές εκτοξεύουν βόμβες μολότοφ εναντίον τους.

Στις εικόνες που μετέδωσε η τηλεόραση διακρίνονται αστυνομικοί να ρίχνουν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης στους διαδηλωτές από τους οποίους τους χωρίζει ένα φλεγόμενο οδόφραγμα από λάστιχα, ξύλα και σκηνές.

Στο μεταξύ, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο μετέβη αργά απόψε το βράδυ στο γραφείο του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς για συνομιλίες, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του.

Νωρίτερα, αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κατέλαβαν το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης της πόλης Λβιβ, καθώς και την έδρα της αστυνομίας στην πόλη αυτή που θεωρείται προπύργιο των εθνικιστών, στη δυτική Ουκρανία, όπως ανέφερε ένα δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου από την περιοχή.

Διαβάστε ακόμη: Εννέα οι νεκροί στην Ουκρανία – Επίθεση στο δημαρχείο του Κιέβου

Περίπου 500 άνθρωποι πετροβόλησαν αρχικά το κτίριο όπου στεγάζεται η περιφερειακή διοίκηση και κατόπιν εισέβαλαν σε αυτό χωρίς να συναντήσουν αντίσταση. Λίγο αργότερα περίπου 100 διαδηλωτές κατέλαβαν αιφνιδιαστικά και την έδρα της αστυνομίας.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ξεκίνησαν το βράδυ της Τρίτης επιχείρηση απομάκρυνσης των χιλιάδων αντικυβερνητικών διαδηλωτών που έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, μετά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν νωρίτερα και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο αστυνομικοί και επτά πολίτες.

Υποστηριζόμενοι από τρία τεθωρακισμένα οχήματα εκτόξευσης νερού υπό πίεση, εκατοντάδες αστυνομικοί της διαβόητης μονάδας καταστολής Μπερκούτ, προωθήθηκαν προς την πλατεία, προσπερνώντας τα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι διαδηλωτές σε μια μάταιη προσπάθεια να τους σταματήσουν.

Οι αστυνομικοί νωρίτερα κάλεσαν με τηλεβόες τις γυναίκες και τα παιδιά να φύγουν από την περιοχή, προειδοποιώντας ότι θα ξεκινήσει μια «αντιτρομοκρατική επιχείρηση».

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης για να αναγκάσουν σε υποχώρηση τους διαδηλωτές που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή, οι οποίοι απάντησαν εκτοξεύοντας βόμβες μολότοφ και κομμάτια από τις σπασμένες πέτρες του πεζοδρομίου.

1/8
Photo: REUTERS

Μετά τη λήξη του τελεσιγράφου που είχαν απευθύνει οι αρχές στους διαδηλωτές, στελέχη της αντιπολίτευσης προειδοποίησαν το συγκεντρωμένο πλήθος για το τι θα επακολουθούσε και ο πρώην πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο ζήτησε από τις γυναίκες και τα παιδιά να φύγουν από την πλατεία. Άλλοι καλούσαν τους αστυνομικούς «να μην πυροβολήσουν τους Ουκρανούς».

Τουλάχιστον 150 διαδηλωτές τραυματίστηκαν νωρίτερα σήμερα, εκ των οποίων οι 30 είναι σε σοβαρή κατάσταση. Ένας από αυτούς έχασε το χέρι του προσπαθώντας να μαζέψει μια κροτίδα. Από την πλευρά των αστυνομικών υπάρχουν 47 τραυματίες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Από τις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φίλε είπε ότι οι ουκρανικές αρχές τον διαβεβαίωσαν πως οι δυνάμεις ασφαλείας θα κάνουν το παν για να αποφύγουν να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους εναντίον των διαδηλωτών. Μιλώντας σε μια εκδήλωση στις Βρυξέλλες ο Φίλε είπε ότι «συγκλονίστηκε» από τις εικόνες που είδε από το Κίεβο. «Μόλις μίλησα στο τηλέφωνο με τον πρωθυπουργό, στον οποίο είπα ότι η εικόνα των Μπερκούτ (ειδικές δυνάμεις καταστολής) με τα Καλάσνικοφ προκαλεί μεγάλη ανησυχία και με διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος και οι αρχές θα κάνουν τα πάντα για να μην χρησιμοποιηθούν αυτά τα όπλα. Για χάρη των Ουκρανών και για το μέλλον αυτής της χώρας, προσεύχομαι να είναι έτσι», κατέληξε.

Τελευταία Ενημέρωση: 23:55

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο