Χασάμπης: Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «τεράστια αλλαγή» – Τι πρέπει να μάθουν οι νέες γενιές
- 20/09/2025, 17:01
- SHARE

Στην Αθήνα βρέθηκε ο Ντέμης Χασάμπης, κορυφαίος επιστήμονας της Google και CEO της Deepmind, ο οποίος μίλησε για τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και τις δεξιότητες που θα χρειαστούν οι μελλοντικές γενιές.
Σε εκδήλωση στο Ηρώδειο, ο νομπελίστας τόνισε ότι η υπέρτατη δεξιότητα για το μέλλον είναι η «ικανότητα να μαθαίνουμε πώς να μαθαίνουμε», καθώς οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις αλλάζουν συνεχώς το τοπίο της εργασίας και της εκπαίδευσης. «Ένα πράγμα που θα ξέρουμε σίγουρα είναι ότι θα πρέπει να μαθαίνετε συνεχώς καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας σας», ανέφερε.
Ο Χασάμπης προειδοποίησε ότι η γενική τεχνητή νοημοσύνη –μηχανές που θα μπορούν να εκτελούν πολλές εργασίες εξίσου καλά με τους ανθρώπους– θα μπορούσε να εμφανιστεί μέσα σε μία δεκαετία, φέρνοντας θεαματικές προόδους αλλά και κινδύνους. «Το μόνο που μπορείτε να πείτε με βεβαιότητα είναι ότι έρχεται τεράστια αλλαγή», είπε χαρακτηριστικά.
Επεσήμανε την ανάγκη για νέες μετα-δεξιότητες, όπως η κατανόηση του τρόπου που μαθαίνουμε και η προσαρμοστικότητα, παράλληλα με τις παραδοσιακές επιστήμες.
Στην ίδια συζήτηση συμμετείχε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι η ανάπτυξη των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών μπορεί να εντείνει την παγκόσμια οικονομική ανισότητα, ενώ συζητήθηκαν τρόποι αξιοποίησης της AI στις κυβερνητικές υπηρεσίες.
Ποιος είναι ο Ντέμης Χασάμπης
Ο Χασάμπης είναι συνιδρυτής και CEO της Deepmind, που ανήκει στη Google, και ένας από τους πιο αναγνωρισμένους επιστήμονες στον χώρο της AI. Το 2024 τιμήθηκε με το Νόμπελ Χημείας, καθώς μαζί με την ομάδα του χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη για να αποκωδικοποιήσουν σχεδόν όλες τις γνωστές πρωτεΐνες, ανοίγοντας νέους δρόμους στη βιοϊατρική έρευνα.