Η «ξεχασμένη» γραμμή του μετρό

Η «ξεχασμένη» γραμμή του μετρό

Περίπου 220.000 επιβάτες προβλέπεται να εξυπηρετήσει η νέα γραμμή του μετρό. Χωρίς ιδιώτες η κατασκευή του.

Νέα γραμμή μετρό, η οποία θα αποτελείται από 14 στάσεις και θα ξεκινάει από το Άλσος Βεϊκου έως το Γουδί, προγραμματίζει το υπουργείο Υποδομών.

Τα έργα θα ξεκινήσουν το 2016 με στόχο η γραμμή να λειτουργήσει μετά από εφτά χρόνια, δηλαδή στο τέλος του 2022.

«Ανασύραμε το ξεχασμένο σχέδιο από τα συρτάρια της παραίτησης και της ηττοπάθειας» επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης κατά την διάρκεια της  παρουσίασης της γραμμής 4 του μετρό, την προηγούμενη εβδομάδα. 

Αρχικά προβλέπονταν να λειτουργήσουν 9 σταθμοί, όμως τελικά θα λειτουργήσουν 14 σταθμοί και θα κινούνται 17 υπερσύγχρονοι συρμοί χωρίς οδηγό με ανεξάρτητο κέντρο ελέγχου.

Το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού ανέρχεται σε 1,2 δισ.ευρώ και από το έργο προβλέπεται η εξυπηρέτηση τουλάχιστον 220.000 επιβατών.

Ο υπουργός επίσης ξεκαθάρισε πως δεν υφίσταται θέμα παραχώρησης σε ιδιώτες οποιασδήποτε δραστηριότητας , ούτε κατά τη διάρκεια κατασκευής, αλλά ούτε και κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους.

«Το λέω αυτό όχι για λόγους ιδεοληπτικούς, αλλά διότι μια χρηστή ορθολογική και σύγχρονη διοίκηση και διαχείριση των αστικών συγκοινωνιών τους οδηγεί όλους σε κέρδη» τόνισε.

Ο πρόεδρος του μετρό Μιχάλης Τσίτουρας, δήλωσε πως οι 14 στάσεις που ανακοινώθηκαν θα παραμείνουν έτσι και δεν αλλάζουν.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμμίνης, ανέφερε ότι η νέα γραμμή «έρχεται να ανακουφίσει γειτονιές της Αθήνας οι οποίες δεν εξυπηρετούνται από μετρό. Υπολογίζεται ότι από τη νέα γραμμή θα αποφορτιστούν οι δρόμοι της Αθήνας από περισσότερα από 50.000 αυτοκίνητα.