Ξεχάστε το περίπτερο των παιδικών μας χρόνων

Ξεχάστε το περίπτερο των παιδικών μας χρόνων

Εκατό χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση τους, τα περίπτερα, μία ελληνική εμπορική πατέντα, αλλάζουν.

Από την Άννα Μιχαήλ

Αλλάζει ο χάρτης των περιπτέρων της χώρας, καθώς η οικονομική κρίση και οι νέοι νόμοι αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας τους και σταδιακά και το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς. Τα περίπτερα όπως τα γνωρίζαμε θα αποτελούν σύντομα ανάμνηση αφού θα μετεξελιχθούν σε μεγαλύτερα, ενώ από οικογενειακές επιχειρήσεις σταδιακά θα μπορούν να περάσουν σε εταιρείες.

Τα περίπτερα, είναι ένας ελληνικός θεσμός ηλικίας 100 χρονών, με αποτέλεσμα οι εξελίξεις να έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τη νομοθεσία που τα ίδρυσε.

Στις αρχές του 20ου αιώνα έκαναν την εμφάνισή τους στην Ελλάδα, ως ελάχιστη μορφή οικονομικής βοήθειας προς τους τραυματίες και τους ανάπηρους των συνεχιζόμενων πολέμων στους οποίους συμμετείχε, η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα εμφανίστηκαν, μετά την ήττα της Ελλάδας στον πόλεμο του 1897 με την Τουρκία, σε αστικά κέντρα της περιφέρειας. Στην Αθήνα το πρώτο περίπτερο λειτούργησε στην οδό Πανεπιστημίου το φθινόπωρο του 1911.

Πριν από 103 χρόνια όμως ήταν μικρά, πρόχειρα κατασκευασμένα, ξύλινα κουβούκλια με ελάχιστα προϊόντα όπως εφημερίδες και χύμα τσιγάρα.

Στη συνέχεια νέες νομοθετικές διατάξεις διεύρυναν τις κατηγορίες των δικαιούχων, συμπεριλαμβάνοντας πολύτεκνους και τα άτομα με αναπηρία.

Μέσω των περιπτέρων το κράτος μπόρεσε να ελέγξει το καπνικό εμπόριο. Μέχρι τότε διεξαγόταν από πλανόδιους μικροπωλητές και ελάχιστα καπνοπωλεία με αποτέλεσμα να χάνονται έσοδα από τον κρατικό κορβανά. Δίνοντας στα περίπτερα το αποκλειστικό δικαίωμα πώλησης καπνοβιομηχανικών προϊόντων, δημιούργησε ένα φοροεισπρακτικό μηχανισμό που του απέδωσε, με ελάχιστο κόστος, πολύ υψηλά έσοδα.

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr