Ξεχάστε τις χώρες του Νότου: Ο πραγματικός πανικός θα έρθει από τη Γερμανία

Ξεχάστε τις χώρες του Νότου: Ο πραγματικός πανικός θα έρθει από τη Γερμανία
German Chancellor Angela Merkel (L) talks to Finance Minister Wolfgang Schaeuble during a debate of the Bundestag, the lower house of parliament, in Berlin, Germany, May 21, 2015. Merkel said on Thursday that there would not be any Group of 8 meetings with Russia as long as it fails to comply with basic common values of democracy and states based on rules of law. REUTERS/Fabrizio Bensch - RTX1DWR9

Τι αναφέρει ο γνωστός αναλυτής George Friedman σε συνέντευξή του στο Business Insider.

H Γερμανία θα είναι το επόμενο μεγάλο πρόβλημα της Ευρωζώνης προβλέπει ο γνωστός αναλυτής George Friedman σε συνέντευξή του στο Business Insider.  «Όλα αυτά τα χρόνια το πρόβλημα παρατηρείται στην περιφέρεια της Ευρωζώνης και σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία» αναφέρει ο Friedman και συμπληρώνει: «Όμως η Ευρώπη τώρα έχει ένα ακόμα πρόβλημα να ασχοληθεί, τη Γερμανία».

Ο γνωστός αναλυτής συνδέει το θέμα αυτό με την υποβόσκουσα, όπως υποστηρίζει, κρίση στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα.  «Τα προβλήματα στις ιταλικές τράπεζες θα επηρεάσουν τόσο την Ολλανδία, όσο και τη Γερμανία» υποστηρίζει ο Friedman.  «Η Γερμανία είναι το νέο PIIG, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγορές και οι αγορές της στερεύουν» προσθέτει.

Όπως αναφέρει το business insider οι οικονομίες των PIGS (Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία) αντιμετώπισαν τα σημαντικότερα προβλήματα και βρέθηκαν στο επίκεντρο της κρίσης χρέους του 2011 και του 2012. Ενώ κάποιες από αυτές τις χώρες παραμένουν σε άσχημη κατάσταση, η Γερμανία ήταν ο μεγάλος νικητής, όπως αναφέρει ο αναλυτής, ρίχνοντας την ανεργία στα επίπεδα του 4,5%.

Και παρά το γεγονός ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης σημείωσε επίδοση ρεκόρ όσον αφορά στο εμπορικό της ισοζύγιο τον Ιούνιο (πλεόνασμα 23,9 δισ δολαρίων), ο Friedman πιστεύει ότι δεν θα συνεχιστεί αυτή η επίδοση, καθώς οφείλεται στο «αδύναμο» ευρώ και όχι στην αύξηση της ζήτησης για εξαγωγές.

Επίσης πιστεύει ότι τα προβλήματα στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα θα «πάρουν μαζί τους» και την Γερμανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά το 2015, τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται στις ιταλικές τράπεζες φτάνουν τα 300 δισ. ευρώ (ποσοστό 17%).

Αυτός είναι ένας τεράστιος αριθμός δεδομένου ότι ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι 6,8% και της Γερμανία μόλις 2,3%.

Μόνο η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, έχει τεράστια έκθεση στην Ιταλία, όπως συμβαίνει και με άλλες γερμανικές τράπεζες.

Να θυμίσουμε ότι η Ιταλία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και η 8η μεγαλύτερη στον κόσμο.

Ο Friedman προβλέπει ότι η Γερμανία θα πρέπει να σώσει την Ιταλία και αυτό θα της κοστίσει πολλά χρήματα.

«Δεν ανησυχώ τόσο για τον Νότο. Η Γερμανία δεν αρχίσει να πέφτει ακόμα. Και όταν θα πέσει, τότε θα αρχίσει ο πραγματικός πανικός».