Ξεχάστε τις κανονικές λάμπες, έρχονται οι ψηφιακές

Ξεχάστε τις κανονικές λάμπες, έρχονται οι ψηφιακές

Δύο μεγάλες εταιρείες φέρνουν τη δυνατότητα φωτισμού με σύνδεση στο διαδίκτυο.

του Άντριου Νούσκα

Στον αγώνα για να κερδίσουν την αγορά για το έξυπνο σπίτι, εταιρείες πολύ διαφορετικές βρίσκονται να μιλούν με την ίδια γλώσσα. Για δύο αμερικανικές εταιρείες, όλα σχετίζονται με το φωτισμό.

Μέχρι να πάψουν να λειτουργούν, οι λαμπτήρες στο σπίτι σας είναι πιθανότατα το τελευταίο πράγμα στη λίστα των προτεραιοτήτων σας. Αλλά η ταπεινή αυτή τεχνολογία – που, αξίζει να σημειωθεί, εφευρέθηκε πάνω από δύο αιώνες πριν- διανύει μια περίοδο δραματικής και ραγδαίας εξέλιξης. Η επί σειρά ετών αναλογική τεχνολογία γίνεται ψηφιακή. Το γεγονός ότι η λάμπα χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια για να εκπέμπει φως είναι περίπου το μόνο πράγμα που παραμένει σταθερό μεταξύ των παλαιών και των νέων λαμπτήρων.

Δύο μεγάλες εταιρείες σε ριζικά διαφορετικές βιομηχανίες ποντάρουν πολλά για τη μετάβαση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη. Στο Λος Άντζελες εδρεύει η Belkin, μια εταιρεία τεχνολογίας που είναι γνωστή για τα εξαρτήματα ισχύος της και τους δρομολογητές για το διαδίκτυο. Στη Μασαχουσέτη εδρεύει η Osram Sylvania, μια κατασκευαστική εταιρεία γνωστή για τα ομώνυμα φωτιστικά της και με περισσότερο από έναν αιώνα ιστορίας.

Την Παρασκευή, οι εταιρείες ανακοίνωσαν μια επίσημη παγκόσμια συνεργασία για καταναλωτικά προϊόντα, συνδυάζοντας την τεχνολογία αυτοματισμού σπιτιού Wemo της Belkin με τα φωτιστικά Lightify της Osram Sylvania για τη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου με προϊόντα φωτισμού με σύνδεση στο Διαδίκτυο. Το πρώτο κοινό στοιχείο των εταιρειών θα είναι η λάμπα Sylvania Ultra iQ BR30 LED, η οποία θα χρησιμοποιεί τη σύνδεσή της με βάση ερεθίσματα, όπως το να ανάβει κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας, και την ενοποίηση με άλλα προϊόντα Wemo, συμπεριλαμβανομένων των διακοπτών και των καμερών. Θα κυκλοφορήσει αυτό το φθινόπωρο στις ΗΠΑ.

«Το διαδίκτυο των πραγμάτων θα περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά προϊόντα από διαφορετικές κατηγορίες, τα πάντα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να χωρέσουν σε ένα σπίτι,» λέει ο Σάνι Τσόι, αντιπρόεδρος εταιρικής ανάπτυξης στην Belkin. «Εμείς δεν πρόκειται να παράγουμε όλα αυτά τα προϊόντα. Ήμασταν μια εταιρεία ενέργειας με συστήματα προστασίας από την υπέρταση και πολύπριζα. Αυτό συμβαίνει εδώ και 20 με 30 χρόνια.»

Σε ένα συνδεδεμένο κόσμο, οι λαμπτήρες παρουσιάζουν μια ενδιαφέρουσα ευκαιρία, λέει ο Τσόι. Κατ’ αρχάς, βρίσκονται παντού: σε ένα χώρο όπου υπάρχει μία τοστιέρα μπορεί να υπάρχουν δεκάδες φώτα, από φωτιστικά δαπέδου μέχρι ενσωματωμένα φωτιστικά. «Κάναμε μια μεγάλη έρευνα για να δούμε τί ήθελαν οι άνθρωποι να αυτοματοποιηθεί,» λέει. «Οι άνθρωποι θέλουν να ελέγχουν το φωτισμό. Η φυσική πορεία ήταν να εισέλθουμε στους ηλεκτρικούς λαμπτήρες.» Οι εταιρείες άρχισαν τις συνομιλίες πριν από ένα χρόνο.

Πώς θα ήταν αν μπορούσατε να ελέγξετε το φωτισμό με πολύ μεγαλύτερη συνθετότητα; Με μια ψηφιακή λάμπα εκπομπής φωτός συν τη δυνατότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο, μπορείτε, λέει ο Γες Μουνκ Χάνσεν, διευθύνων σύμβουλος της Osram Sylvania. Δεν είναι μόνο για το σπίτι. Το ίδιο ισχύει και για τις εμπορικές εφαρμογές, από τα εργοστάσια μέχρι τις βιτρίνες των καταστημάτων.

Προς το παρόν, η εταιρική σχέση των επιχειρήσεων περιορίζεται σε προϊόντα για το σπίτι. Αν και η καθιέρωση των προτύπων της τεχνολογίας για εφαρμογές φωτισμού παραμένουν ασαφείς, οι δαπάνες για την κατασκευή διασυνδεδεμένων λαμπτήρων έχουν μειωθεί σημαντικά από την πρώτη εμφάνισή τους στην αγορά, και οι δύο εταιρείες πιστεύουν ότι αυτός είναι ο σωστός δρόμος για να βρουν νέα έσοδα.

«Πριν πενήντα χρόνια συνδέατε μια τηλεόραση και φορούσατε τα ακουστικά, επιλέγοντας από πέντε κανάλια,» λέει ο Τσόι. «Είκοσι χρόνια πριν, οι καλωδιακοί πάροχοι προσέφεραν δυνατότητα επιλογής από εκατοντάδες κανάλια. Σήμερα, οι άνθρωποι κάνουν streaming στο Netflix και το Hulu. Οι λαμπτήρες είναι μια τεχνολογία ενός αιώνα. Πρόκειται για μια εξέλιξη. Η αλλαγή είναι προ των πυλών.»

Διαβάστε ακόμη: Το ασύρματο ρεύμα είναι εδώ