Κυβερνητικά σχέδια αντικατάστασης του ΕΝΦΙΑ

Κυβερνητικά σχέδια αντικατάστασης του ΕΝΦΙΑ

Τί περιλαμβάνει η πρόταση για το φόρο ακινήτων στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών μέτρων.

Νέο φόρο ακίνητης περιουσίας που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ μετά το 2018 και θα υπολογίζεται με βάση όχι μόνο την αξία των ακινήτων που κατέχει ο φορολογούμενος, αλλά και σε σχέση τα εισοδήματά του, επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Στόχος είναι να αντισταθμίσει μερικώς τις απώλειες που θα υποστούν μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και των συντάξεων, καθώς, σύμφωνα με τη λογική της κυβέρνησης, ο συνδυασμός της αξίας της ακίνητης περιουσίας και των εισοδημάτων δίνει καλύτερη εικόνα για τη φοροδοτική ικανότητα των φορολογουμένων, γεγονός που θα επιτρέψει την ανακατανομή των επιβαρύνσεων.

Έτσι, όσο πιο μεγάλα είναι τα εισοδήματα και η ακίνητη περιουσία που διαθέτει ένας φορολογούμενος τόσο πιο υψηλός θα είναι ο φόρος που θα καλείται να πληρώσει. Αντίθετα οι έχοντες πολύ χαμηλά εισοδήματα και παράλληλα μικρή ακίνητη περιουσία ενδεχομένως να απαλλάσσονται από τον φόρο ή να πληρώνουν μικρά ποσά.

Το σχέδιο θα αποτελέσει μέρος της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, οι οποίοι θα έρθουν την επόμενη Τρίτη στην Αθήνα και οι οποίοι θα εκφράσουν ενστάσεις διότι ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος που αποδίδει σταθερά έσοδα. Επιπλέον, οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης οδηγούν σε περαιτέρω επιβάρυνση των μεσαίων και υψηλών εισοδημάτων, τα οποία σύμφωνα με τους πιστωτές θα πρέπει να ελαφρυνθούν, καθώς έχουν ήδη επιβαρυνθεί σημαντικά.

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες της Καθημερινής, ο ΕΝΦΙΑ που αποδίδει έσοδα της τάξης των 2,65 δισ. ευρώ ετησίως θα αντικατασταθεί από έναν φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ο οποίος θα έχει μικρότερη απόδοση κατά 35%-40%. Ο νέος φόρος θα σχεδιαστεί με βάση τα δεδομένα του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, στο οποίο θα αποτυπώνεται το σύνολο των στοιχείων κινητής και ακίνητης περιουσίας όλων των φορολογουμένων.

Το νέο καθεστώς, όπως προκύπτει, θα διαμορφωθεί μετά την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές τιμές των ακινήτων και θα ευθυγραμμιστεί με το e- περιουσιολόγιο.