«Ξέφυγε» το χρέος της Φινλανδίας. Η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου ανακοίνωσε πακέτο λιτότητας

«Ξέφυγε» το χρέος της Φινλανδίας. Η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου ανακοίνωσε πακέτο λιτότητας
Photo: pixabay.com
Λάβαμε δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις, οι οποίες θα κάνουν τη διαφορά στη Φινλανδία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Πέτερι Όρπο.  

Η φινλανδική κυβέρνηση συμφώνησε να εφαρμόσει επιπλέον μέτρα λιτότητας ύψους 3 δισ. ευρώ.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το υπουργικό συμβούλιο του Πέτερι Όρπο αποφάσισε να μειώσει τις δαπάνες κατά 1,6 δισ. ευρώ και θα αυξήσει τον στόχο για τα έσοδα κατά 1,4 δισ. ευρώ έως το 2028.

Τα μέτρα, τα οποία προστίθενται σε πακέτο 6 δισ. ευρώ που παρουσιάστηκε πέρυσι, έχουν στόχο να βάλουν φρένο στην αύξηση του χρέους της Φινλανδίας μέσα στην επόμενη τετραετία.

«Λάβαμε δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις, οι οποίες θα κάνουν τη διαφορά στη Φινλανδία» τόνισε ο Όρπο την Τρίτη.

Είχαν προηγηθεί δύο ημέρες διαβουλεύσεων ανάμεσα σε σημαντικά στελέχη της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου και του υπουργού Οικονομικών, Ρίικα Πούρα, ο οποίος αποκάλυψε ότι το πακέτο θα τεθεί σε ισχύ την επόμενη χρονιά.

Τα μέτρα λιτότητας θα οδηγήσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα της Φινλανδίας κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2025, ανέφερε ο Πούρα.

Η κυβέρνηση αναμένει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα υποχωρήσει στα 10,8 δισ. ευρώ το 2025, το οποίο είναι 1,2 δισ. ευρώ μικρότερο σε σχέση με το φετινό έλλειμμα. Το δημόσιο χρέος της Φινλανδίας προβλέπεται να ανέλθει την επόμενη χρονιά στα 180 δισ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 62% του ΑΕΠ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: