«Ξεφουσκώνει» η ακροδεξιά στη Γερμανία; Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση

«Ξεφουσκώνει» η ακροδεξιά στη Γερμανία; Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση
A hundred people are taking part in an AFD rally ahead of the Europa election in Hofgarten in Duesseldorf, Germany, on May 30, 2024. (Photo by Ying Tang/NurPhoto) (Photo by Ying Tang / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Το CDU/CSU διατηρεί το σαφές προβάδισμά της με 30,5% χωρίς μεταβολή από την προηγούμενη μέτρηση.

Στο χαμηλότερο δημοσκοπικό σημείο της εδώ και έναν χρόνο βρίσκεται η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), η οποία, υπό το βάρος των συνεχών αποκαλύψεων και σκανδάλων για σχέσεις με νεοναζί, αλλά και κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας και της Κίνας, χάνει πλέον και την δεύτερη θέση από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση του Ινστιτούτου ΙNSA για λογαριασμό της εφημερίδας BILD, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) διατηρεί το σαφές προβάδισμά της με 30,5% χωρίς μεταβολή από την προηγούμενη μέτρηση και ακολουθεί το SPD με 16% (+1). Η AfD χάνει 1,5 μονάδα και περιορίζεται στο 15,5%, μπροστά από τους Πράσινους οι οποίοι παραμένουν στο 12%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Φιλελεύθεροι (FDP) εξακολουθούν να βρίσκονται στο εκλογικό όριο του 5% και η «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) κερδίζει 7,5% (+0,5).

Όπως σχολιάζει ο επικεφαλής του INSA Χέρμαν Μπίνκερτ, «σε σύγκριση με την κορύφωση των ποσοστών της τον Ιανουάριο του 2024, η AfD έχει χάσει έναν στους τρεις ψηφοφόρους», ενώ βρίσκεται στο επίπεδο που βρισκόταν τον Μάρτιο του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: