Η ξέφρενη πορεία της Apple

Η ξέφρενη πορεία της Apple

Από το χείλος της χρεοκοπίας πριν 20 χρόνια στη λίστα Dow Jones – Τι λένε οι αναλυτές.

του Φίλιπ Έλμερ-Ντεβίτ

Καλό για την Apple. Κακό για την Apple. Το περιμέναμε. Ποιος θα το φανταζόταν; Μαζέψαμε για σας ένα απάνθισμα των αντιδράσεων των αναλυτών για την είσοδο της εταιρείας στον δείκτη Dow Jones. 

Τζιν Μούνστερ, Piper Jaffray:
Τα τελευταία χρόνια, η Apple είναι μια εταιρεία που επιστρέφει αξία στους επενδυτές, παρουσιάζει επιτυχημένα προϊόντα και αυξάνει το μερίδιο της αγοράς που κατέχει. Απ’ αυτή την οπτική, οι σημερινές ειδήσεις μάλλον ήταν αναμενόμενες. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν θα μπορούσα να προβλέψω ότι μια εταιρεία θα πήγαινε από το χείλος της χρεοκοπίας στη λίστα Dow Jones, σε λιγότερο από 20 χρόνια. Για τον καθημερινό επενδυτή, η ένταξη της μετοχής της Apple στον Dow σημαίνει ότι η εταιρεία θα είναι κοντά μας μακροπρόθεσμα.

Ντάνιελ Ερνστ, Hudson Square Research:
Αφενός, είναι θετική εξέλιξη με την έννοια ότι συνιστά αναγνώριση του γεγονότος ότι η Apple αντιπροσωπεύει τη νέα οικονομία – τη νέα βιομηχανική μηχανή οικονομικής ανάπτυξης. Αφετέρου, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι οι άλλες εταιρείες τεχνολογίας του δείκτη DJIA, όπως η Cisco, η IBM, η Intel και η Microsoft έχουν περάσει τους κύκλους κύριας ανάπτυξης, κι αυτό δεν είναι μια ευνοϊκή σύγκριση για τους επενδυτές της Apple.

Ρόμπερτ Πολ Λειτάο, Braeburn Group:
Η προσθήκη της Apple στον DJIA καθιστά τον δείκτη έναν καλύτερο καθρέφτη της αμερικανικής βιομηχανίας. Πρόκειται για ένα βήμα που είχε καθυστερήσει πολύ. Μακροπρόθεσμα, αυτή η προσθήκη ίσως μειώσει την αστάθεια της τιμής της μετοχής της Apple, ενώ θα ωφελήσει παράλληλα τους μακροπρόθεσμους επενδυτές διευρύνοντας τη θεσμική κατοχή της μετοχής.

Νιλ Σάιμπαρτ, Above Avalon:
Η ένταξη της Apple στον Dow είναι αξιοσημείωτη, εφόσον η επιτροπή του δείκτη ιστορικά έχει υπάρξει πολύ διστακτική με την προσθήκη εταιρειών τεχνολογίας σ’ αυτόν. Πολλοί παρατηρητές της αγοράς ανέμεναν μια τέτοια κίνηση, καθώς ήταν ολοένα και δυσκολότερο να αγνοήσεις τον …ελέφαντα μέσα στο δωμάτιο. Αν και η προσθήκη θα έχει μικρή μακροχρόνια επίδραση στην Apple, συνιστά μια επιπλέον ένδειξη του αυξανόμενου ρόλου του τεχνολογικού κλάδου στην προώθηση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Χόρας Ντεντιού, Asymco:
Και πολύ άργησε. Δεν ξέρω τι σκέφτονται, αλλά φαντάζομαι ότι το split των μετοχών ήταν κρίσιμο.

Άντι Ζάκι, Bullish Cross:
Αν η Apple βρισκόταν στον Dow το 2012, όταν η μετοχή της κατέρρευσε, θα είχε στείλει τον δείκτη 2.500 μονάδες χαμηλότερα μέσα σε μια περίοδο 5 μηνών. Αν είχε ήδη κάνει το split των 7 νέων μετοχών για κάθε 1 παλιά, θα είχε οδηγήσει σε μείωση του Dow μόνο κατά 350 μονάδες.

Τριπ Γκόουντρι, Global Equities Research:
Η ένταξη της Apple στον Dow είναι εξαιρετικά κακή για την Apple. Ο Dow ιστορικά συμβολίζει εταιρείες που είναι βαρετές, έχουν μηδενική καινοτομία, και έχουν αρχίσει να χάνουν τη συνάφειά τους. Όλα αυτά σίγουρα δεν χαρακτηρίζουν την Apple. Η εταιρεία έπρεπε απλώς να αρνηθεί να ενταχθεί στον δείκτη Dow.