Ξεκινά άμεσα τις αγορές τιτλοποιημένων δανείων η ΕΚΤ

Ξεκινά άμεσα τις αγορές τιτλοποιημένων δανείων η ΕΚΤ

Σύμφωνα με τον Μάριο Ντράγκι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αναλάβει νέες δράσεις για την αντιμετώπιση του χαμηλού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Στα μέσα Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την αγορά τιτλοποιημένων και καλυμμένων ομολόγων (ABS) από ελληνικές τράπεζες, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι, κατά την καθιερωμένη μηνιαία συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της σύσκεψης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στη Νάπολη της Ιταλίας.

Ο Ντράγκι επιβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει, υπό όρους, στην αγορά των παραπάνω τίτλων από ελληνικές και κυπριακές τράπεζες, παρόλο που τα συγκεκριμένα χρεόγραφα αξιολογούνται από τους οίκους αξιολόγησης με πολύ χαμηλή βαθμολογία (κάτω από το ΒΒΒ- που είναι το κατώτατο αποδεκτό όριο), ενώ εξήγησε ότι η ΕΚΤ θα αγοράζει τα συγκεκριμένα ομόλογα εφόσον οι δύο χώρες βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόγραμμα αγορών τιτλοποιημένων δανείων και καλυμμένων ομολόγων τραπεζών της Ευρωζώνης από την ΕΚΤ, που, όπως είπε, θα έχουν σημαντική επίδραση στην οικονομία, αφού θα διευρύνουν σημαντικά τις δράσεις για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, οι αγορές θα διαρκέσουν δύο έτη. Ο Ντράγκι δεν διευκρίνισε τα κριτήρια επιλεξιμότητας των τίτλων που θα αγοραστούν, αλλά δήλωσε πως οι αγορές ελληνικών και κυπριακών ABS και καλυμμένων τίτλων θα πραγματοποιηθούν με αυξημένα μέτρα αντιστάθμισης κινδύνου.

«Δεν θα προβούμε σε αγορές δομημένων ομολόγων, αλλά τα δεχόμαστε ως εγγυήσεις», πρόσθεσε ο Ντράγκι.

«Τα νέα μέτρα θα στηρίξουν συγκεκριμένα τμήματα της αγοράς τα οποία έχουν καθοριστικό ρόλο στη χρηματοδότηση της οικονομίας», επεσήμανε ο Ντράγκι και τόνισε πως τα μέτρα της ΕΚΤ θα έχουν περιορισμένο όφελος εάν δεν υποστηριχθούν από κινήσεις των κυβερνήσεων.

Ήδη οι εξαγγελίες του επικεφαλής της ΕΚΤ ενίσχυσαν το θετικό κλίμα και στη δευτερογενή αγορά ομολόγων με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να υποχωρεί στο 6,38%.

Από το πρόγραμμα εξαγοράς των ομολόγων εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, καθώς σύμφωνα με ανάλυση της Citi, oι εγχώριες τράπεζες διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους τίτλους αξίας 40 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: Αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ

Σε ό,τι αφορά την οικονομία της Ευρωζώνης, ο Ιταλός επικεφαλής της ΕΚΤ είπε πως η ανάκαμψη παραμένει αδύναμη, καθώς είναι επιζήμια η παρατεταμένη περίοδος χαμηλού πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τον Ντράγκι το πρόγραμμα αυτό θα βοηθήσει να αυξηθεί ο υπερβολικά χαμηλός πληθωρισμός στην ευρωζώνη και να φθάσει κοντά στο ποσοστό-στόχο της ΕΚΤ, που είναι κάτω από, αλλά κοντά στο 2%. «Η εγχώρια ζήτηση θα στηριχθεί από τις δράσεις της ΕΚΤ, στηρίζοντας την αύξηση των τιμών κοντά στον στόχο του 2%», είπε και εκτίμησε πως οι δράσεις της ΕΚΤ κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Τόνισε πάντως πως ομόφωνα αποφασίστηκε επέκταση των δράσεων της ΕΚΤ σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο.

Ο Ντράγκι αναφέρθηκε ακόμη στην υψηλή ανεργία που συνεχίζει να πλήττει τον ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας της Ευρωζώνης, αλλά και τους γεωπολιτικούς και συναλλαγματικούς κινδύνους που πλήττουν την επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη.

«Κλειδί στην οικονομική προοπτική της Ευρωζώνης είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων από τις κυβερνήσεις», είπε ο επικεφαλής της ΕΚΤ και πρόσθεσε πως χρειάζεται η συνδρομή και άλλων πολιτικών για τη στήριξη των επενδύσεων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.