Ξεκινά από σήμερα η έρευνα για την κατάρρευση της Κυπριακής Συνεργατικής Τράπεζας

Ορκίστηκε η επιτροπή που θα διεξάγει τις έρευνες. Στη διάθεση του προέδρου της Κύπρου η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών.

Ορκίστηκε σήμερα ενώπιον του γενικού εισαγγελέα και ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά της η τριμελής διερευνητική επιτροπή η οποία θα εξετάσει τους λόγους για την κατάρρευση της Κυπριακής Συνεργατικής Τράπεζας και θα υποβάλει σχετικά πορίσματα.

Μετά την ορκωμοσία των μελών της, ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης κάλεσε την επιτροπή να προβεί σε μια «εμπεριστατωμένη, πλήρη και αντικειμενική διερεύνηση» και στην υποβολή μιας έκθεσης «με πλήρεις αναλύσεις, εξηγήσεις και συμπεράσματα».

Η έκθεση αυτή, είπε, πρέπει να είναι η απαρχή μιας άλλης διαδικασίας, έτσι ώστε, εκεί όπου απαιτείται, να ληφθούν επιτέλους μέτρα προς αποτροπή φαινομένων όπως αυτό που θα διερευνηθεί.

«Δεν θέλουμε να γίνουμε ξανά στο ίδιο έργο θεατές», είπε ο γενικός εισαγγελέας. Τα μέλη της επιτροπής είναι, οι Γιώργος Αρέστη, πρώην δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γιώργος Χαραλάμπους, πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και Γιώργος Γεωργίου, πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών.

Στη διάθεση του προέδρου η παραίτηση του Κύπριου ΥΠΟΙΚ

Από την πρώτη στιγμή που η αντιπολίτευση ήγειρε θέμα παραιτήσεων λόγω της κρίσης στην Κυπριακή Συνεργατική Τράπεζα, ο ίδιος έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Σε δηλώσεις την επομένη της ψήφισης κρίσιμων νομοσχεδίων για το τραπεζικό σύστημα και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και σχολιάζοντας τη συνεχιζόμενη αξίωση της αντιπολίτευσης για παραίτησή του, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι είναι έτοιμος για τα δύσκολα αλλά και έτοιμος να αποχωρήσει ανά πάσα στιγμή. Σημείωσε ωστόσο ότι η απόφαση θα ληφθεί από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και όχι από την αντιπολίτευση.

Ο υπουργός χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικές τις χθεσινές αποφάσεις της Βουλής, αφού μπορεί πλέον να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τελευταίο, όπως ανέφερε, κατάλοιπο της οικονομικής κρίσης του 2013, κι έτσι να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης προς την χώρα. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι οι αποφάσεις της Βουλής θα οδηγήσουν σε ένα πιο ισχυρό και υγιές τραπεζικό σύστημα, που θα εμπνέει εμπιστοσύνη και θα λειτουργήσει στο απαιτητικό ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε επίσης ότι όσοι παρουσιάζουν μια ζοφερή προοπτική για την οικονομία, θα διαψευστούν, για άλλη μια φορά.

Σχολιάζοντας της κατηγορίες για κακή διαχείριση στη Κυπριακή Συνεργατική Τράπεζα, ο κ. Γεωργιάδης παραδέχτηκε ότι κάποια πράγματα μπορούσαν να γίνουν νωρίτερα. «Χαίρομαι που θα γίνει έρευνα για να εξεταστούν οι αστήρικτοι ισχυρισμοί περί αναξιοκρατικών διορισμών», ανέφερε.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ακόμη ότι από το πρωί οι εκροές καταθέσεων από την Κυπριακή Συνεργατική Τράπεζα έχουν ουσιαστικά τερματιστεί, με την επικείμενη ανάληψη του παλιού μέρους της εν λόγω τράπεζας από την Ελληνική Τράπεζα, που θα ενισχυθεί με νέα κεφάλαια.

Κατά τη χθεσινή πεντάωρη συνεδρία της που έληξε στις 10.00 τη νύκτα, η Βουλή ενέκρινε με πλειοψηφία την παροχή κρατικών εγγυήσεων για απρόβλεπτες ζημιές της Ελληνικής Τράπεζας λόγω της απόκτησης των καλών στοιχείων της Συνεργατικής Τράπεζας.

Επίσης ανέκρινε σειρά νομοσχεδίων περί αφερεγγυότητας και εκποιήσεων υποθηκών, που αποτελούν το νέο πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΔΗΣΥ και του αντιπολιτευόμενου ΔΗΚΟ, ενώ καταψηφίστηκε από όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην της ΕΔΕΚ, που ψήφισε τις κρατικές εγγυήσεις μόνο.