Ξεκινά αύριο η απευθείας διαπραγμάτευση γουάν έναντι ευρώ

Ξεκινά αύριο η απευθείας διαπραγμάτευση γουάν έναντι ευρώ

Η κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας συνιστά ένα νέο βήμα στην κατεύθυνση διεθνοποίησης του νομίσματος.

Σε μία κίνηση που αναμένεται να αυξήσει την παγκόσμια χρήση του νομίσματος της Κίνας, μειώνοντας το συναλλακτικό κόστος και προωθώντας τη χρήση του γουάν και του ευρώ στο διμερές εμπόριο και επενδύσεις, προχωρά αύριο η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση στον διαδικτυακό της τόπο, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας θα αρχίσει αύριο την απευθείας διαπραγμάτευση του γουάν έναντι του ευρώ.

Το ευρώ θα γίνει το έκτο μεγάλο νόμισμα που θα είναι απευθείας ανταλλάξιμο με το γουάν στη Σανγκάη, μετά το αμερικανικό δολάριο, το αυστραλιανό δολάριο, το δολάριο Νέας Ζηλανδίας, τη βρετανική λίρα και το ιαπωνικό γεν.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει τη δυνατότητα προσφυγής σε μια διμερή γραμμή πιστώσεων από την κεντρική τράπεζα της Κίνας ύψους 350 δισεκ. γουάν (57 δισεκ. δολαρίων), με βάση συμφωνία που υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2013.

«Πρόκειται για ένα νέο βήμα στην κατεύθυνση διεθνοποίησης του γουάν», δήλωσε αναλυτής κινεζικής τράπεζας στη Σεντζέν, προσθέτοντας: «Ωστόσο, η πραγματική επίπτωση στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τις εταιρείες πιθανόν θα είναι περιορισμένη, καθώς οι όγκοι συναλλαγών στην κινεζική αγορά μεταξύ του γουάν και των νομισμάτων εκτός του δολαρίου είναι ακόμη πολύ χαμηλοί για να έχουν πραγματική δύναμη στον καθορισμό των τιμών».