Ξεκινά η μάχη για τη διαδοχή της Μέρκελ- Φαβορί ο Ζέντερ στις δημοσκοπήσεις

Ξεκινά η μάχη για τη διαδοχή της Μέρκελ- Φαβορί ο Ζέντερ στις δημοσκοπήσεις
epa08876949 German Chancellor Angela Merkel holds a press conference following a face-to-face EU summit, in Brussels, Belgium, 11 December 2020. EU leaders mainly focus on a response to the COVID-19 pandemic, a multi annual framework (MFF) agreement, and a new EU emissions reduction target for 2030. EPA/JOHANNA GERON / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι Άρμιν Λάσετ και Μάρκους Ζέντερ ρίχνονται στη μάχη για το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου. Η Χριστιανική Ένωση (CDU/ CSU) καλείται να αποφασίσει για το στίγμα της κεντροδεξιάς στην μετά Μέρκελ εποχή.

Με την συμμετοχή των δύο υποψηφίων για το χρίσμα, του Άρμιν Λάσετ και του Μάρκους Ζέντερ, στην αποψινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), ξεκινά και επίσημα η «μάχη» για την ανάδειξη του υποψηφίου, ο οποίος θα αναλάβει να οδηγήσει τα κόμματα της κεντροδεξιάς στις πρώτες μετά την «εποχή Μέρκελ» εκλογές. Παραδοσιακά την αρχηγία της ένωσης έχει το μεγάλο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), αλλά η υποψηφιότητα του Ζέντερ από τους Χριστιανοκοινωνιστές έρχεται «με φόρα» καθώς κερδίζει στο πεδίο των δημοσκοπήσεων. Οι δύο υποψήφιοι προσπαθούν να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους υποστηρικτές και να πείσουν ότι μπορούν να οδηγήσουν την Χριστιανική Ένωση σε νίκη στις επερχόμενες εκλογές.

Χθες, Δευτέρα, ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Άρμιν Λάσετ έλαβε την στήριξη του προεδρείου του κόμματός του, ενώ αργότερα το βράδυ το ίδιο συνέβη και με το προεδρείο της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), το οποίο εξέφρασε τη πλήρη στήριξή του στον αρχηγό, Μάρκους Ζέντερ. Ακόμη όμως και πριν από την επίσημη ανακοίνωση των δύο υποψηφιοτήτων για το χρίσμα, στελέχη της Χριστιανικής Ένωσης έσπευδαν να συνταχθούν με τη μία ή την άλλη πλευρά.

Οι διαφορές μεταξύ των δύο υποψηφίων έχουν και πολιτικό χρώμα καθώς ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας εκφράζει πιο συντηρητικές απόψεις για το προσφυγικό αλλά και για τα ζητήματα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, ενώ ο Λάσετ ταυτίζεται με την γραμμή της Μέρκελ. Μεγάλο στοίχημα για την Χριστιανική Ένωση είναι να καταφέρει να κατακτήσει για ακόμα μια φορά την καγκελαρία παρά την αποχώρηση της Μέρκελ.

 Ο μηχανισμός του CDU στηρίζει τον Λάσετ

Ο κ. Λάσετ στηρίζεται, όπως φαίνεται, κυρίως στην παλιά φρουρά της παράταξης, αλλά και στους κομματικούς μηχανισμούς. Υπέρ του έχουν μέχρι τώρα εκφραστεί ο Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος θεωρεί ότι ο Καγκελάριος δεν μπορεί παρά να προέρχεται από το «μεγάλο» κόμμα της Ένωσης, το CDU, όπως και ο Πρωθυπουργός της Έσσης Φόλκερ Μπουφιέ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, τη στήριξή του στον Άρμιν Λάσετ έχει εκφράσει προ πολλού και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, ο οποίος «κατέβηκε» μάλιστα στο πρόσφατο Συνέδριο του κόμματος ως «ομάδα» μαζί του. Υπέρ της υποψηφιότητας του αρχηγού του CDU τάχθηκε όμως και ο αντίπαλός του στο Συνέδριο και μεγάλος «χαμένος», ο Φρίντριχ Μερτς. Επιπλέον, στο πλευρό του κ. Λάσετ έχουν ταχθεί οι τοπικές οργανώσεις του Σλέσβιγκ-Χολστάιν, της Κάτω Σαξονίας και της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Η στήριξη στον Ζέντερ

Ο Μάρκους Ζέντερ από την άλλη πλευρά βασίζεται περισσότερο στον «αέρα» που έχει αποκτήσει η υποψηφιότητά του στην κοινή γνώμη, με τις δημοσκοπήσεις οι οποίες τον ήθελαν να προηγείται συντριπτικά πριν καν ανακοινώσει την πρόθεσή του να διεκδικήσει το χρίσμα. Το κλίμα αυτό φαίνεται ότι επηρεάζει, όπως είναι λογικό, και πολλά στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών.

Εκτός από το κόμμα του, λοιπόν, ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας μπορεί να βασίζεται στην στήριξη του επικεφαλής της πτέρυγας των Μικρομεσαίων του CDU Κρίστιαν φον Στέτεν, ο οποίος επιδιώκει μεταξύ άλλων και την εμπλοκή των βουλευτών στην επιλογή του υποψηφίου, κάτι που αρνείται ο Άρμιν Λάσετ. Επιπλέον, η πρώτη τοπική οργάνωση του CDU που τάχθηκε υπέρ του κ. Ζέντερ ήταν αυτή του Βερολίνου, για να ακολουθήσει η οργάνωση της Θουριγγίας.

Η μάχη των δημοσκοπήσεων

Ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας και υποψήφιος για το χρίσμα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Μάρκους Ζέντερ είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός αυτή τη στιγμή στην Γερμανία, ξεπερνώντας ακόμη και την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Ο αντίπαλός του αντίθετα, αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) ‘Αρμιν Λάσετ, καταλαμβάνει μόλις την 12η θέση.

Σε δημοσκόπηση που διενήργησε το Ινστιτούτο Insa για λογαριασμό της εφημερίδας BILD, στην τρίτη θέση βρίσκεται η πρώην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς Ζάρα Βάγκενκνεχτ, η οποία αποχώρησε από το κόμμα της και τώρα επανεμφανίζεται με βιβλίο, στο οποίο καταφέρεται εναντίον των πρώην συντρόφων της, ενώ ακολουθούν ο Αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD) και οι δύο Πρόεδροι των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ και Αναλένα Μπέρμποκ στην πέμπτη και την έκτη θέση αντίστοιχα. Ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ κατατάσσεται έβδομος και όγδοος ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν (CDU).

Ως «μεγάλοι χαμένοι» της κατάταξης περιγράφονται ο Αρμιν Λάσετ, ο οποίος βρίσκεται στη 12η θέση με απώλεια τριών μονάδων και η υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, η οποία πέφτει στην 19η θέση, με απώλεια μίας μονάδας. Η τελική απόφαση για το ποιος θα διεκδικήσει για λογαριασμό της Χριστιανικής Ένωσης την Καγκελαρία στις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου αναμένεται να ληφθεί έως το τέλος της εβδομάδας.