Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών το Σάββατο για ασφαλιστικό, προσφυγικό και συνταγματική αναθεώρηση

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών το Σάββατο για ασφαλιστικό, προσφυγικό και συνταγματική αναθεώρηση
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θετική απάντηση από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων. Δεν θα συμμετάσχει το ΚΚΕ ενώ εκτός τέθηκε εξ αρχής η Χρυσή Αυγή.

Γύρο τηλεφωνημάτων προς τους αρχηγούς των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας Ι. Πλακιωτάκη, του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα, του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά, του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη και της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντη. Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τους συνομιλητές του, ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκληθεί σύσκεψη πολιτικών αρχηγών προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση σε σχέση με το προσφυγικό, ενόψει και της Συνόδου ΕΕ – Τουρκίας, καθώς και να προσδιοριστεί από κοινού διαδικασία Εθνικού Διαλόγου σχετικά με το Ασφαλιστικό και τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Η σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα γίνει το Σάββατο στις 12:00, στο Προεδρικό Μέγαρο, όπως γίνεται γνωστό με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Το καυτό ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης

Ειδικά για το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας είχε δεσμευτεί ότι «κατά τη διάρκεια αυτής της τετραετίας η κυβέρνηση θα ανοίξει όλα τα ανοιχτά ζητήματα, για την ενίσχυση των δημοκρατικών ελευθεριών, την προστασία των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων, για την υιοθέτηση θεσμών δημοκρατικής συμμετοχής, τόσο στη λήψη των αποφάσεων όσο και στον έλεγχο της κρατικής εξουσίας».

Στο κλίμα αυτό ο Αλέξης Τσίπρας είχε προαναγγείλει ότι θα ξεκινήσει ένας μεγάλος κοινωνικός και πολιτικός διάλογος για την αλλαγή του Συντάγματος ώστε η επόμενη Βουλή να είναι Αναθεωρητική και αυτή η Αναθεώρηση να προκύψει όχι μέσα από μικροδιευθετήσεις του πολιτικού συστήματος αλλά μέσα από πλατιά συμμετοχή των δυνάμεων που είχαν κινητοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα για να υπάρξουν πλατιές αλλαγές.

Ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν θέτει ως προαπαιτούμενο τη συναίνεση, αλλά αυτό που επιδιώκει κατ’ αρχάς είναι ο συντεταγμένος Εθνικός Διάλογος, η καταγραφή των απόψεων και, βεβαίως, η σύνθεση, εφόσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

ΝΔ: «Τακτικισμοί και τερτίπια»

Ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τους τέσσερις υποψήφιους αρχηγούς του κόμματος, με δήλωσή του μετά τη συνομιλία του με τον πρωθυπουργό, έδωσε το στίγμα των προθέσεών του για την αυριανή συνάντηση. «Με την πρόσκλησή του ο κ. Τσίπρας δηλώνει την αδυναμία του να κυβερνήσει και να υλοποιήσει τις ψεύτικες υποσχέσεις του», είπε χαρακτηριστικά. Ανέφερε δε ότι αποδέχτηκε την πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα, γιατί «η ΝΔ ως σοβαρό κόμμα θα εκτελέσει τον θεσμικό της ρόλο». Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «η συμμετοχή μας δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως στήριξη στους τακτικισμούς και στα τερτίπια του κ. Τσίπρα». Ο κ. Πλακιωτάκης, μετά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, θα συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ προκειμένου να ενημερώσει τους γαλάζιους βουλευτές και να συναποφασίσουν για την περαιτέρω στάση του κόμματος.

ΠΑΣΟΚ: «Μόνο για το προσφυγικό»

Αρκετά έντονη φέρεται να ήταν η συνομιλία του πρωθυπουργού με τη Φώφη Γεννηματά, με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να τονίζει ότι θα πάει στη σύσκεψη αλλά μόνο για να συζητήσει για το προσφυγικό και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή που αφορούν την ασφάλεια και τα εθνικά μας θέματα. Όπως είπε, δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε διάλογο για το ασφαλιστικό. «Αν ήθελες να μας ενημερώσεις για το ασφαλιστικό θα μπορούσες να το κάνεις στη Βουλή με προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, ή στην ΟΚΕ (Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή). Γι’ αυτό και δεν θα συμμετάσχω σε τέτοια συζήτηση», τόνισε η κ. Γεννηματά, σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη.

Σε συνέντευξή της εξάλλου η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι «δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται οι θεσμοί με αυτόν τον τρόπο, προκειμένου να υποκαταστήσουμε τις ευθύνες της κυβέρνησης σε μείζονα ζητήματα», ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «πέταξε στο καλάθι των αχρήστων το κεκτημένο της συνεννόησης του καλοκαιριού, πηγαίνοντας σε εκλογές».

Το Ποτάμι: «Αρνητικά δείγματα γραφής»

Επιφυλακτικός θα πάει στην αυριανή συνάντηση ο Σταύρος Θεοδωράκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα θέσει ως προτεραιότητα την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, του είπε πως έχει δώσει αρνητικά δείγματα γραφής σε θέματα όπως η δικαιοσύνη, η παιδεία και το προσφυγικό, ενώ τον κατηγόρησε πως δεν έχει ειλικρινή διάθεση για διάλογο, αφού καμία πρόταση του Ποταμιού δεν έχει γίνει δεκτή από την κυβέρνηση.

Δεν θα συμμετάσχει το ΚΚΕ

Ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το ΚΚΕ, στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, επανέλαβε ότι το ΚΚΕ δεν θα συμμετέχει στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών «γιατί θα αξιοποιηθεί για να καλλιεργηθεί, κλίμα ψευδεπίγραφης συναίνεσης, δήθεν «εθνικής ομοψυχίας», έτσι ώστε να αποσπάσει την ανοχή των κομμάτων και του λαού στα μέτρα σφαγιασμού του, που έχουν ήδη δρομολογηθεί με το μνημόνιο. Αλλά και στην περαιτέρω εμπλοκή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με τις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ».

Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε, επίσης, ότι διάλογος γίνεται και μπορεί να γίνει στο πλαίσιο των σημερινών διαδικασιών της Βουλής.

Επίσης, τόνισε στον κ. Τσίπρα ότι για όλα τα ζητήματα, και ιδιαίτερα για το ασφαλιστικό, δεν υπάρχει καμιά βάση για συνεννόηση.

Το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις για να κινητοποιηθεί και να οργανωθεί ο λαός, να αντιπαλέψει τη νέα σφαγή και στο ασφαλιστικό και τελικά να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Διαψεύδεται κάθε έξωθεν εντολή

«Η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, γίνεται αποκλειστικά με πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Στην κυβέρνηση δεν έχει φτάσει κανένα χαρτί των θεσμών που να ζητάει σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ή οποιαδήποτε άλλου είδους πρωτοβουλία για το Ασφαλιστικό», αναφέρει ενημερωτικό δελτίο από το γραφείο τύπου της γενικής γραμματείας πρωθυπουργού, με αφορμή πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τον τηλεοπτικό σταθμό Mega το βράδυ της Πέμπτης.

«Από το πρωί, υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια συγκεκριμένων κέντρων, που προσπαθούν να υπονομεύσουν με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο την σύγκληση του Συμβουλίου. Τους πληροφορούμε ότι ο εκνευρισμός τους γίνεται ορατός, και η προσπάθειά τους πέφτει στο κενό» καταλήγει το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα.