Σε εξέλιξη η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών – Ο Τσίπρας ζητά συναίνεση, η αντιπολίτευση αρνείται

Σε εξέλιξη η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών – Ο Τσίπρας ζητά συναίνεση, η αντιπολίτευση αρνείται
ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμούν να μετάσχουν σε επιτροπές για ασφαλιστικό και Σύνταγμα που προτείνει η κυβέρνηση.

Ξεπέρασε τις πέντε ώρες η μαραθώνια η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Πρώτος προσήλθε στο Προεδρικό ο επικεφαλής του «Ποταμιού» κ. Σταύρος Θεοδωράκης στις 12.00 ακριβώς και αμέσως μετά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφη Γεννηματά. Λίγα λεπτά αργότερα, έφθασε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης και ακολούθως ο κ. Γ. Πλακιωτάκης από την πλευρά της ΝΔ και αμέσως μετά ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος. Εντός δυο λεπτών προσήλθε και ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας. Τελευταίος εισήλθε στην αίθουσα συσκέψεων, ως είθισται, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, αφού πρώτα χαιρέτησε τους συνεργάτες των Πολιτικών Αρχηγών και εν συνεχεία ξεκίνησε η συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών.

Εν τω μεταξύ, ανέβηκαν οι τόνοι εκτός της αίθουσας συσκέψεων μεταξύ της Κυβερνητικής Εκπροσώπου κ. Όλγας Γεροβασίλη και του εκπροσώπου εκ μέρους της ΝΔ βουλευτή κ. Γιώργου Κουμουτσάκου.

Ο κ. Κουμουτσάκος κατηγόρησε την Κυβερνητική Εκπρόσωπο κ. Όλγα Γεροβασίλη ότι επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα για το τι θα συζητηθεί εντός της σύσκεψης και έκανε λόγο για υπονομευτική κίνηση της όλης διαδικασίας.
Από την πλευρά της, η κ. Γεροβασίλη υποστήριξε ότι η ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους αφορούσε όσα έχουν ήδη εξαγγελθεί από την πλευρά της κυβέρνησης και δεν υπήρξε προσπάθεια χαλιναγώγησης και δημιουργίας κλίματος.

Παρενέβη από την πλευρά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ο κ. Τ. Κούικ λέγοντας ότι «είναι τραγικό από έναν διπλωμάτη να μιλάει έτσι».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός θα θέσει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ως βασικό θέμα το προσφυγικό ενόψει και της αυριανής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ως δεύτερο θέμα, θα θέσει τη μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό προτείνοντας τη δημιουργία διακομματικής επιτροπής, όπου κάθε κόμμα θα εκπροσωπείται από έναν εμπειρογνώμονα, ώστε η συζήτηση να γίνεται και σε τεχνικό και σε πολιτικό επίπεδο.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ειπώθηκε ότι ο κ. Πλακιωτάκης εισέρχεται προκειμένου να ακούσει και ότι όσον αφορά στις θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχύει ό,τι έχει ειπωθεί δημόσια.

Το «Ποτάμι» αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά, λέγοντας ότι «ενδιαφέρεται για την ουσία της συζήτησης».

Το ΠΑΣΟΚ παραπέμπει στην επιστολή που εστάλη χθες από την πρόεδρο του κόμματος κ. Φώφη Γεννηματά προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις σχετικές ανακοινώσεις. Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, οι ίδιες πηγές σημειώνουν «πως ό,τι πρόβλημα έχει προκύψει, έχει τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ και της 10μηνης διακυβέρνησής του. Το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί στη Βουλή και κακώς άνοιξε η συζήτηση αυτή με διαρροές».

Από την πλευρά της ‘Ενωσης Κεντρώων γίνεται λόγος για σημαντική ημέρα, καθώς δίνεται η δυνατότητα να εκφραστούν οι θέσεις του κόμματος ενώπιον των πολιτικών αρχηγών. «Η χώρα διέρχεται μια δύσκολη κατάσταση και χρειάζεται η ελάχιστη συνεννόηση» σημειώθηκε. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές διέψευσαν σενάρια περί προσχώρησης της Ένωσης Κεντρώων σε κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα του κ. Λεβέντη τάσσεται υπέρ μιας οικουμενικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας, αποτελούμενης από τεχνοκράτες. Επιμένουν στις προεκλογικές τους θέσεις και τα εννέα σημεία που έχει θέσει ο πρόεδρος του κόμματος, δηλώνοντας παράλληλα ανοιχτοί σε διάλογο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της σύσκεψης πρότεινε την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος για μη μείωση των συντάξεων και υπογράμμισε την ανάγκη η χώρα να ενισχυθεί διαπραγματευτικά, προκειμένου να μη μειωθούν οι συντάξεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, στο σημείο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας άρχισε να αναλύει στους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς όλες τις μειώσεις που έχουν γίνει στις συντάξεις από το 2010 και μετά επί Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, καταλήγοντας: «Έχετε το θράσος να λέτε ότι αυτό είναι το χειρότερο μνημόνιο, όταν επί των ημερών σας έγιναν τέτοιες μειώσεις στις συντάξεις; Εάν δεν υπογράψετε το κοινό ανακοινωθέν, θα είναι σα να θέλετε τη μείωση των συντάξεων.»

Οι συγκεκριμένες πηγές υποστήριζαν μάλιστα ότι η πρόταση αυτή προσέκρουσε στην άρνηση του προέδρου της ΝΔ Γ. Πλακιωτάκη, ο οποίος επίσης εξέφρασε την αντίθεσή του για τη δημιουργία hot spots στα νησιά.

Ακόμα, ο πρωθυπουργός, φέρεται να πρότεινε τη δημιουργία διακομματικής επιτροπής και για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, απάντησαν όχι και στα δύο, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης άφησε ανοιχτό παράθυρο συμμετοχής στην επιτροπή για τη Συνταγματική αναθεώρηση, υπό την προϋπόθεση να αλλάξει ο εκλογικός νόμος μέσα στο 2016.

Η στάση της ΝΔ διαμορφώνεται υπό το πρίσμα της εσωκομματικής αντιπαράθεσης με την εκκρεμή εκλογή νέου προέδρου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Απόστολος Τζιτζικώστας και Άδωνις Γεωργιάδης συμφωνούν με τη στάση του μεταβατικού προέδρου Γιάννη Πλακιωτάκη να αρνηθεί τη συμμετοχή της ΝΔ σε διακομματικές επιτροπές για το ασφαλιστικό και τη συνταγματική αναθεώρηση. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης πάντως από τη Λάρισα όπου μίλησε ενώ ήταν σε εξέλιξη η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών έστειλε ένα σαφές μήνυμα υπέρ συναίνεσης στα μεγάλα θέματα, “καρφώνοντας” ταυτόχρονα στελέχη όπως ο κ.Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης.

Ενδιαφέρον έχουν οι πληροφορίες για τα όσα φέρεται να είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Ο κ. Λεβέντης, φέρεται να κατηγόρησε τους άλλους αρχηγούς της αντιπολίτευσης ότι υπονομεύουν τη συναίνεση και το Συμβούλιο Αρχηγών, πριν καν αρχίσει και πετροβολούν τον πρωθυπουργό για μικροκομματικές σκοπιμότητες.
“Δεν καταλαβαίνετε ότι το Grexit δεν έχει τελειώσει” φέρεται να είπε.

Κύκλοι του υποψηφίου προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για τη στάση του προέδρου του κόμματος Γ. Πλακιωτάκη στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών

Κύκλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρουν ότι συμφωνούν με την απόφαση του Γιάννη Πλακιωτάκη να απορρίψει τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα για τη σύσταση Επιτροπών για το ασφαλιστικό και την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ειδικά για το ασφαλιστικό σημειώνουν ότι η δημιουργία μιας ακόμη επιτροπής είναι προσχηματική και πως το πρόβλημα είναι γνωστό και πλέον πρέπει να συζητηθεί εκτενώς στη Βουλή μεταξύ των κομμάτων.

Σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος συμφωνούν ότι απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις.

«Ο κ. Τσίπρας όμως το θυμήθηκε αργά καθώς με το να μην ψηφίσει για Πρόεδρο Δημοκρατίας τον περασμένο Δεκέμβριο οδήγησε τη χώρα σε εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 και τορπίλισε στην ουσία την έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος», προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι.

Τι έγραψε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο Facebook λίγα λεπτά πριν το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

Ενδεικτική του τεταμένου κλίματος είναι η ανάρτηση του Σταύρου Θεοδωράκη λίγο πριν το Συμβούλιο, ο οποίος έγραψε στον λογαριασμό του:

«Mην τον βοηθάς, μας κορόιδεψε»

Προχωράω προς το Προεδρικό Μέγαρο. Οι ίδιοι άνθρωποι που την άνοιξη μου έλεγαν «βοήθα», τώρα μου λένε «μην τον βοηθάς, μας κορόιδεψε». Για άλλη μια φορά τα τελευταία χρόνια «η καρδάρα με το γάλα» χύθηκε γρήγορα και άσκοπα. Και διαψεύστηκαν οι ελπίδες ενός λαού που είχε τόσο μεγάλη ανάγκη να τις πιστέψει!

Παπανδρέου: «Είμαστε ενώπιον ιστορικών διακυβευμάτων»

Με μακροσκελή του δήλωση ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου παρενέβη και σχολιάζει τις πολιτικές εξελίξεις με την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στη δήλωσή του, ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι με τα δεδομένα που υπάρχουν «όλοι εμείς, οι Έλληνες, είμαστε ενώπιον ιστορικών διακυβευμάτων. Πολιτικές δυνάμεις και κοινωνία. Καθένας, βεβαίως, από τη δική του θέση και με γνώμονα τις υποχρεώσεις του έναντι της συλλογικής μας πορείας. Καλώ όλους να αναλογιστούν τις ευθύνες τους».

Ο πρώην πρωθυπουργός υπογραμμίζει πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, καθώς η η χώρα διαχειρίζεται μια κρίση εδώ και έξι χρόνια, προκειμένου να μη χρεοκοπήσει. Γι αυτό, όπως λέει, «κατέστη αναπόφευκτη η καταφυγή σε αναγκαστικό δανεισμό».

«Εάν είχε υπάρξει σοβαρή συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων -τουλάχιστον όταν ξέσπασε η κρίση- σήμερα δεν θα συζητούσαμε για νέους φόρους, κόκκινα δάνεια, νέες μειώσεις συντάξεων και αφελληνισμό των τραπεζών» συμπληρώνει και υποστηρίζει ότι «η κρίση είναι βαθύτερη. Όχι απλά του πολιτικού συστήματος, αλλά μιας πολιτικής κουλτούρας που καλλιέργησε ως ύψιστο στόχο την κατάκτηση και νομή της εξουσίας. Την κατάκτηση του κράτους και τη λαφυραγώγησή του. Όσο αυτό δεν αλλάζει, τόσο θα παραμένουμε μακριά από τη δημιουργία ενός κράτους αποτελεσματικού και μιας δημοκρατίας λειτουργικής, οι υπηρέτες της οποίας θα είναι ουσιαστικά υπόλογοι απέναντι στον πολίτη, ενός κράτους που θα υπηρετεί το δημόσιο, το κοινό συμφέρον και όχι το ευκαιριακό συμφέρον των κρατούντων».

Ο Γιώργος Παπανδρέου δίνει στη δημοσιότητα την εισήγηση που είχε παρουσιάσει το 2011 στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, όπου επεσήμανε την ιστορική ανάγκη για συνεννόηση ώστε να ξεπεραστεί η κρίση.

Παυλόπουλος: Δεν θα ληφθούν αποφάσεις στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

“Δεν θα ληφθούν αποφάσεις στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Είναι μια διαδικασία για το πως θα προσεγγίσουμε, από κοινού, κύριας σημασίας θέματα”, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε συνομιλία του με Ιταλούς δημοσιογράφους, λίγο πριν την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στη Ρώμη.

Ο κ. Παυλόπουλος προσέθεσε ότι στο συμβούλιο θα μετάσχουν “όλα τα κόμματα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό” και ότι θα συζητηθούν η αναθεώρηση του Συντάγματος, το προσφυγικό και το ασφαλιστικό σύστημα.Κύριος στόχος της χώρας, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είναι “η σταθεροποίηση της πορείας της μετά τη θετική απόφαση του Eurogroup“.